Nederlandse sectorprogrammering voor Expo 2025 Osaka: 5 tracks

Laatst gecontroleerd op:
24 juni 2024
Gepubliceerd op:
17 juni 2024

De Nederlandse programmering van Expo 2025 Osaka is op 17 juni 2024 bekendgemaakt tijdens het Expo Business Event in Leiden. In het Nederlandse Paviljoen op de Expo gaat Nederland gedurende 6 maanden evenementen en activiteiten (tracks) organiseren rondom 5 verschillende sectoren. Lees op deze pagina meer over de 5 sector-tracks.

Deelname aan Expo 2025 biedt een uitstekende kans om de economische, politieke en culturele banden met Japan en de Oost-Aziatische regio te versterken.

Het Nederlandse Paviljoen is tijdens Expo 2025 een ontmoetingsplek voor bedrijven, kennisinstellingen en (culturele) organisaties. In het paviljoen worden allerlei evenementen georganiseerd voor en door verschillende Nederlandse sectoren. Voor elke sector is er tijdens Expo 2025 Osaka een themaweek.
Het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en (culturele) organisaties die actief (willen) zijn op de Japanse markt zijn welkom. Het doel is om de internationale samenwerking te stimuleren. Ook biedt het paviljoen de mogelijkheid om Nederlandse innovatie te presenteren en om kennis en ideeën uit te wisselen.

5 Tracks

De programmering is opgezet rondom 5 kansrijke thema's en sectoren:

  • Life sciences & health (LSH)
  • Energie, duurzaamheid & circulaire economie
  • Duurzame voedselproductie & tuinbouw
  • High-tech & digitalisering (HTDX)
  • Cultuur

Rond elk van deze 5 sectoren is een track gebouwd met activiteiten. De komende maanden wordt de programmering per track verder ingevuld. Naar verwachting starten de inschrijvingen voor activiteiten van de tracks eind 2024/begin 2025.

Track: Life Sciences & Health (LSH)

Nederland en Japan staan voor gedeelde uitdagingen als het gaat om gezondheidszorg. Dit vraagt om slimme oplossingen. Bijvoorbeeld in digitalisering, regeneratieve geneeskunde, gezond ouder worden en sport. Tijdens Expo 2025 gaan Nederlandse publieke en private stakeholders gezamenlijk naar Japan om ideeën uit te wisselen.

Health~Holland leidt deze track. Deelnemers voor de LSH-track bezoeken Japan in juni 2025. Dit is tijdens de Health and Wellbeing Week van de Expo. De samenwerking versterkt de banden tussen beide landen en draagt bij aan een gezondere toekomst.

Bekijk de trackpresentatie Life Science & Health (Engelstalig).

Track: Energie, duurzaamheid & circulaire economie

Energiezekerheid wordt een alsmaar belangrijker onderwerp voor internationale samenwerking. Japan en Nederland hebben beide innovatieve oplossingen om de energievoorraad te verduurzamen. Nederland wil samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, wind op zee, en ondergrondse thermische energieopslag (ATES).

In september 2025 is de Future of Earth and Biodiversity Week van de Expo. Nederlandse bedrijven reizen samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar Japan om op de Expo in gesprek te gaan met Japanse partners.

Bekijk de trackpresentatie Energie, duurzaamheid & circulaire economie (Engelstalig).

Track: Duurzame voedselproductie & Tuinbouw

Door meer samen te werken kunnen Nederland en Japan de voedselproductie verder verduurzamen en innovatieve technologieën ontwikkelen. In juni 2025 is de Necessities of Life: Food, Clothing and Shelter Week. Nederlandse en Japanse stakeholders wisselen dan ideeën en kennis uit op het gebied van foodtech en alternatieve eiwitten. OostNL leidt deze Voedselproductie-track. Het doel is om samen voedselproductie verder te ontwikkelen.

Ook de tuinbouwsector biedt veel kansen voor verdere samenwerking tussen Japan en Nederland. In Japan is de nood hoog om de binnenlandse voedselproductie te vergroten. Dit biedt nieuwe kansen voor Nederlandse investeringen en ontwikkelingen. De Nederlandse sector kan bijdragen aan grootschalige projecten en hightech tuinbouwoplossingen.

Dutch Greenhouse Delta is de trekker van deze track. In september 2025 bezoeken deelnemers van deze Tuinbouw-track de Expo.

Bekijk de trackpresentatie Duurzame voedselproductie & Tuinbouw.

Track: High-Tech & Digitalisering (HTDX)

De snelle digitalisering en technologische ontwikkelingen vragen om innovatieve oplossingen. Nederland en Japan delen veel gemeenschappelijke uitdagingen. Denk aan vergrijzing, arbeidskrapte en koolstofemissies. De HTDX-track richt zich op geavanceerde halfgeleiders, fotonica, nano- en kwantumtechnologie, AI, 5G/6G, en slimme steden.

De Nederlandse ambassade in Japan is de trekker van deze track. In mei 2025 is de Future of Community and Mobility Week. Deelnemers aan deze track reizen dan af naar Japan.

Bekijk de trackpresentatie High-Tech & Digitalisering (Engelstalig).

Track: Cultuur

Expo 2025 Osaka biedt ook de mogelijkheid voor internationale uitwisseling van kunst, cultuur en erfgoed. Japan en Nederland hebben een sterke historische band. In 2025 vieren we 425 jaar culturele en economische betrekkingen.

Curator van het culturele programma is Nieuwe Instituut. Zij ontwikkelen een divers programma in samenwerking met Nederlandse en Japanse organisaties en makers. Het programma bestaat uit verschillende culturele onderdelen. Denk aan design, fotografie, dans, digitale kunst, mode en architectuur.

Bekijk de trackpresentatie Cultuur (Engelstalig).

Vragen of meer weten?

Neem contact op voor vragen over de volgende onderwerpen.

Algemene vragen over zakendoen in Japan? 
Neem contact op met onze RVO landenadviseur voor Japan.

Vragen over de 5 tracks en programmering tijdens Expo 2025 Osaka? 
Neem contact op met Kamal Afarmach, Business Development Coördinator bij RVO.
E: kamal.afarmach@rvo.nl

Vragen over het Nederlandse paviljoen en sponsoring tijdens de Expo? 
Neem contact op met het Expo 2025 Osaka team bij RVO.
E: expo2025-osaka@rvo.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?