Zakelijke kansen in Kenia

Gepubliceerd op:
30 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
31 mei 2023

Kansen in Kenia zijn er onder andere op het gebied van agrologistiek, voedselverwerking, water, infrastructuur, bouw en energie.

Water

De drinkwatersector in Kenia is volop in ontwikkeling. Regulering en efficiëntie zijn belangrijke stappen die genomen moeten worden.

De Nederlandse watersector heeft de knowhow die aansluit bij de behoeften van de Keniaanse watersector. De kansen liggen vooral in:

 • constructie
 • consultancy
 • management & capaciteitsopbouw

Heeft u belangstelling om in deze sector in Kenia te ondernemen? Neem dan contact met ons op en bespreek uw mogelijkheden.

Landbouw en tuinbouw

Het gunstige klimaat van Kenia, de gunstige arbeidsmarkt en goede markttoegang zorgen ervoor dat de tuinbouwsector veel potentie heeft. De teelt van tuinbouwgewassen kan nog groeien, met name voor de export. Dat betekent dat Nederlandse tuinbouwondernemers, vaak al actief in andere Afrikaanse landen, ook hier nog kansen hebben.

Technologische oplossingen

De Keniaanse tuinbouwsector kent veel uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Tegelijkertijd biedt dat mogelijkheden voor Nederlandse technologische oplossingen. Die oplossingen moeten wel overeenkomen met de lokale behoeftes. Lees in onderstaand rapport 'Climate Smart Agriculture' welke technologieën kans van slagen kunnen hebben.

Daarnaast zijn er op de Keniaanse markt veel initiatieven op het gebied van agro en ICT. Dat gaat van het bieden van bepaalde data in apps tot aan digitale verzekeringen. De studie 'Digital Farming in Kenya' geeft inzicht in de kansen op dit gebied op de Keniaanse markt.

Agrologistiek: duurzame verpakkingen

In de agrofood- en bloemenwaardeketens wordt veel gebruik gemaakt van (single-use) plastic in verpakkingen. Er is steeds meer vraag naar duurzame en hoogwaardige verpakkingen voor exportproducten als bloemen en groenten. Zowel in Nederland als in Kenia.

Kenia importeert nu vooral veel hoogwaardig verpakkingsmateriaal uit de EU en het VK. Voor Kenia is het lastig om dit zelf te produceren. De studie ‘Systems analysis and strategic plan on the circularity of packaging in agro-food and flower value chains in Kenya’ analyseert waarom dat zo is en welke mogelijkheden er zijn in de Keniase verpakkingssector om verbeteringen door te voeren. Dat biedt ook weer kansen voor Nederlandse ondernemers die sterk zijn in duurzame verpakkingen.

Zeevervoer van tuinbouwproducten naar Nederland

De grootste kostenpost voor Keniaanse exporteurs van tuinbouwproducten (zoals bloemen) zijn de transportkosten naar Europa. De zeevrachtindustrie is minder ontwikkeld dan de luchtvaartindustrie maar biedt kansen om te groeien. Voor die groei is het wel nodig dat Europese marktpartijen het als een serieus alternatief gaan beschouwen, blijkt uit gesprekken met bedrijven in deze sector.

Een enquête onder de belangrijkste marktspelers geeft inzicht in de mogelijke knelpunten (en kansen) om zeevervoer te ontwikkelen als alternatief voor de luchtvracht. De uitkomsten van deze enquête staan in het rapport 'Insights by Key Market Players on the Development of Sea Freight of Flowers from Kenya'.

Avocado’s, mango's, kruiden en bonen

De meest kansrijke exportproducten voor de Keniaanse tuinbouw zijn avocado’s, mango's, kruiden en bonen. Lees onderstaand, Engelstalige rapport uit 2017 voor meer informatie over de kansen in deze sector.

Terugkijken: webinar over diervoedingssector

Kijk het webinar van mei 2021 over de diervoedingssector in Afrika terug op het RVO-kanaal op YouTube. Experts uit met name Kenia en Ethiopië leggen uit welke ontwikkelingen er gaande zijn in deze sector en welke kansen er liggen voor Nederlandse ondernemers. Het webinar was onderdeel van de Africa Business Week.

Rapporten en studies van de Landbouwraad

Bekijk op de website van de Landbouwraad (Agroberichten) rapporten, factsheets en studies die zijn uitgevoerd op het gebied van landbouw.

Praktijkverhaal: minder CO2 in koffieketen Kenia dankzij biologisch alternatief kunstmest

Bekijk onderstaande video of lees het praktijkverhaal over het circulair gebruik van grondstoffen in Kenia, een project waar RVO ook bij betrokken is. RVO ondersteunt dit project via de SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP).

Duurzame energie

Mogelijkheden in zonne-energie

Kenia biedt ook veel kansen op het gebied van duurzame energie. Met de grote hoeveelheid zonneschijn in Kenia en gunstige belastingvoorwaarden zijn er interessante mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in deze sector. Lees onderaan het Engelstalige rapport 'Final Energy Report Kenya' voor meer informatie.

Helpen bij toegang tot hernieuwbare energie in Kenia

Is uw organisatie een bedrijf of ngo? En wilt u bijdragen aan toegang tot hernieuwbare energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden? Dan kan uw project mogelijk ondersteuning krijgen vanuit het programma SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results).

Bekijk in de video hoe schone kookvoorziening een alternatief is voor Kenianen die nu op vervuilende brandstoffen koken. Dit wordt ondersteund via SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results).

Aquacultuur

Een publiek-private partnerschap heeft met Nederlandse hulp een waardeketen in de aquacultuur opgezet in Kenia. Die zorgt voor voedselzekerheid en werkgelegenheid. Wilt u meer weten over dit project of heeft u interesse in zulke projecten? Neem dan contact op met SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP).

Gezondheidszorg

De economie van Kenia groeit hard en de gezondsheidszorg is een van de hardst groeiende sectoren. Onderstaand rapport beschrijft de marktontwikkelingen, structuur en kansen in Kenia voor Nederlandse bedrijven die goed zijn in medische hulpmiddelen of eHealth-oplossingen.

Voor medische hulpmiddelen liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van:

 • verloskunde
 • cardiologie

Voor ehealth liggen er kansen op het gebied van:

 • beheren van gezondheidsinformatie
 • telegezondheid
 • mobiele gezondheid (gezondheid op afstand)
 • ziektebeheerplatforms
 • elektronische patiëntendossiers
 • training en onderwijs
 • kunstmatige intelligentie

Circulaire economie

Webinar over circulaire economie terugkijken

Kijk het webinar van mei 2021 over circulaire economie in Zuid-Afrika, Kenia en Nigeria terug op het RVO-kanaal op YouTube. Experts leggen uit welke ontwikkelingen er gaande zijn in deze sector en welke kansen er liggen voor Nederlandse ondernemers. Het webinar was onderdeel van de Africa Business Week.

Marktrapport circulaire economie

Lees onderstaand Engelstalige rapport, dat is gemaakt in opdracht van de ambassade in Kenia, en het rapport 'Influential mission on Circular Economy in Africa Developing actions towards Transitions' voor meer informatie.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Meer weten?

Alle marktrapporten over Kenia

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in Kenia. U vindt ze op deze pagina bij de betreffende kansrijke sector. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Kenia.

Meer informatie?

 • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. U kunt rechts bij Landen verfijnen op Kenia.
 • Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land Kenia en eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?