Zakelijke kansen in Kenia

Laatst gecontroleerd op:
10 januari 2024
Gepubliceerd op:
30 juli 2012

Kansen in Kenia zijn er onder andere op het gebied van agrologistiek, voedselverwerking, water, infrastructuur, bouw en energie. Kijk waar voor u de kansen liggen en waar u informatie vindt over internationaal MVO.

Economische missie LSH en Hernieuwbare energie naar Kenia

Bent u actief in Life sciences & health (LSH) of in hernieuwbare energie? Of biedt u oplossingen met zonne-energie voor bedrijven? En wilt u kansen onderzoeken, zakendoen of investeren in Kenia? Meld u dan nu aan voor deze economische missie van 14 tot en met 18 oktober.

Water

De drinkwatersector in Kenia is volop in ontwikkeling. Regulering en efficiëntie zijn belangrijke stappen die genomen moeten worden.

De Nederlandse watersector heeft de knowhow die aansluit bij de behoeften van de Keniaanse watersector. De kansen liggen vooral in:

 • Constructie
 • Consultancy
 • Management & capaciteitsopbouw

Heeft u belangstelling om in deze sectoren in Kenia te ondernemen? Neem dan contact op met onze adviseurs en bespreek uw mogelijkheden.

Landbouw en tuinbouw

Het gunstige klimaat van Kenia, de gunstige arbeidsmarkt en goede markttoegang zorgen ervoor dat de tuinbouwsector veel potentie heeft. De teelt van tuinbouwgewassen kan nog groeien, met name voor de export. Dat betekent dat Nederlandse tuinbouwondernemers, vaak al actief in andere Afrikaanse landen, ook hier nog kansen hebben.

Kansen voor Nederlandse technologische oplossingen

De Keniaanse tuinbouwsector kent veel uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Tegelijkertijd biedt dat mogelijkheden voor Nederlandse technologische oplossingen. Die oplossingen moeten wel overeenkomen met de lokale behoeftes. Lees in onderstaand rapport 'Climate Smart Agriculture' welke technologieën kans van slagen hebben.

Daarnaast zijn er op de Keniaanse markt veel initiatieven voor agro en ICT. Dat gaat van het bieden van bepaalde data in apps tot aan digitale verzekeringen. 

De studie 'Digital Farming in Kenya' geeft inzicht in de kansen op dit gebied op de Keniaanse markt.

Agrologistiek: duurzame verpakkingen

In de agrofood- en bloemenwaardeketens wordt veel gebruikgemaakt van (single-use) plastic in verpakkingen. Er is steeds meer vraag naar duurzame en hoogwaardige verpakkingen voor exportproducten als bloemen en groenten. Zowel in Nederland als in Kenia.

Kenia importeert nu vooral veel hoogwaardig verpakkingsmateriaal uit de EU en het VK. Voor Kenia is het lastig om dit zelf te produceren. 

De studie 'Systems analysis and strategic plan on the circularity of packaging in agro-food and flower value chains in Kenya' analyseert waarom dat zo is. En welke mogelijkheden er zijn in de Keniaanse verpakkingssector om verbeteringen door te voeren. Hier liggen ook kansen voor Nederlandse ondernemers die sterk zijn in duurzame en hoogwaardige verpakkingen.

Zeevervoer van tuinbouwproducten naar Nederland

De grootste kostenpost voor Keniaanse exporteurs van tuinbouwproducten (zoals bloemen) zijn de transportkosten naar Europa. De zeevrachtindustrie is minder ontwikkeld dan de luchtvaartindustrie maar biedt kansen om te groeien.

Een enquête onder de belangrijkste marktspelers geeft inzicht in de mogelijke knelpunten (en kansen) om zeevervoer te ontwikkelen als alternatief voor de luchtvracht. De uitkomsten van deze enquête staan in het rapport 'Insights by Key Market Players on the Development of Sea Freight of Flowers from Kenya'.

Rapporten en studies van de Landbouwraad

Bekijk op de website van de LNV-raad (agroberichtenbuitenland.nl) rapporten, factsheets en studies die zijn uitgevoerd op het gebied van landbouw in Kenia.

Agrospecial natuurinclusieve landbouw

In dit e-magazine presenteren de teams van ons LNV Attaché Netwerk voorbeelden van natuurinclusieve praktijken in 36 landen wereldwijd. Natuurinclusieve landbouw is een vorm van duurzame landbouw met een flexibel voedsel- en ecosysteem. Het LNV Attaché Netwerk van Kenia hielp mee met onderstaand artikel.

Lees hoe 'Mlango Farm' het voorbeeld geeft voor nieuwe generaties boeren in Kenia.

Praktijkverhaal: minder CO2 in koffieketen Kenia dankzij biologisch alternatief kunstmest

Bekijk onderstaande video of lees het praktijkverhaal over het circulair gebruik van grondstoffen in Kenia, een project waar RVO ook bij betrokken is. RVO ondersteunt dit project via de SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP).

Duurzame energie

Mogelijkheden in zonne-energie

Kenia biedt ook veel kansen voor duurzame energie. Met de grote hoeveelheid zonneschijn in Kenia en gunstige belastingvoorwaarden, zijn er interessante mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in deze sector. 

Lees het Engelstalige rapport 'Final Energy Report Kenya' voor meer informatie.

Helpen bij toegang tot hernieuwbare energie in Kenia

Is uw organisatie een bedrijf of ngo? En wilt u bijdragen aan toegang tot hernieuwbare energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden? Dan kan uw project mogelijk ondersteuning krijgen vanuit het programma SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results).

Bekijk in de video hoe een schone kookvoorziening een alternatief is voor Kenianen die nu op vervuilende brandstoffen koken. Dit wordt ondersteund via SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results).

"We proberen de kansen in Kenia te matchen met Nederlandse oplossingen."

Bekijk 9 tips van 3 experts over zakendoen in Oost-Afrika

Geoffrey Korir
Senior economic advisor van de ambassade in Nairobi

Aquacultuur

Een publiek-private partnerschap heeft met Nederlandse hulp een waardeketen in de aquacultuur opgezet in Kenia. Deze zorgt voor voedselzekerheid en werkgelegenheid. 

Wilt u meer weten over dit project, of heeft u interesse in zulke projecten? Neem dan contact op met SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP).

Gezondheidszorg

De economie van Kenia groeit hard en de gezondheidszorg is een van de hardst groeiende sectoren. Onderstaand rapport beschrijft de marktontwikkelingen, structuur en kansen in Kenia voor Nederlandse bedrijven die goed zijn in medische hulpmiddelen of eHealth-oplossingen.

Voor medische hulpmiddelen liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van:

 • Verloskundecardiologie

Voor ehealth liggen er kansen op het gebied van:

 • Beheren van gezondheidsinformatie
 • Telegezondheid
 • Mobiele gezondheid (gezondheid op afstand)
 • Ziektebeheerplatforms
 • Elektronische patiëntendossiers
 • Training en onderwijs
 • Kunstmatige intelligentie

Circulaire economie

Ook in de circulaire economie in Kenia liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers. Wilt u daar meer over weten? Lees dan onderstaand Engelstalige rapport 'Kenyan Circular Economy trends & opportunities'. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de ambassade in Kenia.

Daarnaast kunt u onderstaand rapport 'Influential mission on Circular Economy in Africa - Developing actions towards Transitions' downloaden voor meer informatie.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's uit aan projecten. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Alle marktrapporten over Kenia

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in Kenia. U vindt ze op deze pagina bij de betreffende kansrijke sector. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Kenia.

Meer informatie?

 • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. U kunt rechts bij Landen verfijnen op Kenia.
 • Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land Kenia en eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?