Bedrijf starten in Kroatië

Laatst gecontroleerd op:
7 juni 2023
Gepubliceerd op:
16 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Kroatië? Of een partnerschap aangaan met een Kroatisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belasting betalen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Deze pagina geeft u handvatten bij een bedrijf beginnen in Kroatië. Ga altijd na bij de Kroatische instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over een bedrijf starten in Kroatië. Bekijk met welke diensten we u op weg helpen. Bent u een start-up? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Eigen bedrijf beginnen in Kroatië

Een eigen bedrijf beginnen in Kroatië vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet u aan de plaatselijke regels voldoen en de juiste vergunningen aanvragen. De onderstaande bronnen geven aan wat u moet regelen om een bedrijf te starten in Kroatië.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Kroatië zijn:

Informatie van de Kroatische overheid

Via de dienst HITRO.HR helpt de Kroatische overheid bedrijven sneller een bedrijf te starten in Kroatië.

De website Invest Croatia van het ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling informeert u over investeren in Kroatië. U vindt hier onder meer een uitgebreide investeringsgids en concrete investeringsprojecten.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Kroatië vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken aan bod als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat hangt af van de sector waarin u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn, en hoe groot uw onderneming is. Mogelijke ondernemingsvormen voor buitenlandse bedrijven in Kroatië zijn:

  • Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (d.o.o. - društvo s ograničenom odgovornošću)
  • Eenvoudige vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (j.d.o.o. - jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću)
  • Naamloze vennootschap (d.d. - dioničko društvo)
  • Vennootschap onder firma (j.t.d. - javno trgovacko društvo)
  • Commanditaire vennootschap (k.d. - komanditno društvo)
  • Bijkantoor
  • Bedrijfsvereniging

Verdiep u in de voor- en nadelen van deze ondernemingsvormen met de gratis investeringsgidsen van consultancybureaus en de Kroatische overheid.

Bedrijf registreren in Kroatië

Als u in Nederland en dus in de EU gevestigd bent, kunt u uw bedrijf deels online registreren in Kroatië. De Kroatische overheid heeft hier een elektronisch portaal voor. U logt hierop in met uw DigiD. Maar u moet ook persoonlijk naar Kroatië reizen, om u te registreren bij de belastingdienst en voor de verplichte sociale zekerheid.

Lees alle uitleg over bedrijfsregistratie op gov.hr (Engelstalig)

Tip: Op de Kroatische overheidswebsite gov.hr staat hoe u in 10 stappen sneller een bedrijf vestigt via de dienst HITRO.HR.

Speciale Economische Zones

Kroatië heeft speciale economische zones. Dit zijn gebieden die allerlei voordelen bieden voor ondernemers, waaronder buitenlandse investeerders. Denk aan btw-vrijstelling of subsidie voor het creëren van banen.

Wilt u berekenen hoeveel voordeel deze zones u bieden? Gebruik dan de incentives calculator van het Kroatische ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Advies over bedrijf starten in Kroatië

Heeft u nog vragen? Onze adviseurs geven u graag meer informatie over het starten van een bedrijf in Kroatië. Maak kennis met onze diensten en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?