Bedrijf starten in Kroatië

Gepubliceerd op:
16 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Kroatië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Kroatisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belasting betalen. Gelukkig is online veel informatie te vinden.

Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-adviseurs u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u zakenpartners in Kroatië te vinden. Onze regio-adviseurs geven graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Eigen bedrijf beginnen in Kroatië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • beschermen van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.
De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn er?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Kroatië staat 51.

Het land scoort goed op de punten 'handelen over de grens' en 'contracten handhaven'. Kroatië scoort minder goed als het gaat om bouwvergunningen aanvragen en krediet krijgen.

Rapport Doing Business in Croatia

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Croatia (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Kroatië kan investeren zijn:

 • Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (d.o.o. - društvo s ograničenom odgovornošću)
 • Eenvoudige vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (j.d.o.o. - jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću)
 • Naamloze vennootschap (d.d. - dioničko društvo)
 • Vennootschap onder firma (j.t.d. - javno trgovacko društvo)
 • Commanditaire vennootschap (k.d. - komanditno društvo)
 • Bijkantoor
 • Bedrijfsvereniging

Verdiep u in de voor- en nadelen van deze ondernemingsvormen met de gratis investeringsgidsen van consultancybureaus en de Kroatische overheid.

Speciale Economische Zones

Kroatië heeft speciale economische zones. Dit zijn gebieden die allerlei voordelen bieden voor ondernemers, waaronder buitenlandse investeerders. Denk aan btw-vrijstelling of subsidie voor het creëren van banen.

Wilt u berekenen hoeveel voordeel deze zones u bieden? Gebruik dan de incentives calculator van het Kroatische ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling.

Gidsen over een bedrijf starten in Kroatië

Investeringsgids Kroatische overheid

De website Invest Croatia van het ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling geeft informatie over investeren in Kroatië. U vindt hier onder meer een uitgebreide investeringsgids en concrete investeringsprojecten.

  Investeringsgidsen consultancybureaus

  In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Kroatië zijn:

  Databanken met informatie over investeringskansen

  Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

  Meer weten?

  Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Kroatië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?