Do's-and-don'ts in Malawi

Gepubliceerd op:
28 oktober 2021

Bij het zakendoen in Malawi moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Malawi

Begroet met de rechterhand

Bij een begroeting is het normaal om de rechterhand te schudden. Begroet oudere zakenlieden het eerst tijdens vergaderingen en ontmoetingen.

Let op de presentatie

Malawinesen kleden zich netjes en vinden het belangrijk om zichzelf goed te presenteren. Zakelijk is een pak of nette broek met shirt voor mannen gebruikelijk. Voor vrouwen kunt u in een zakelijke omgeving het beste een pak, rok met een blouse, of een jurk dragen.

Spreek Engels

De officiële talen zijn Engels en Chicewa, maar bij het zakendoen wordt in Malawi vooral Engels gesproken.

Sla het persoonlijke niet over

Malawinesen houden niet van onpersoonlijk zakendoen. Leer in Malawi iemand eerst beter kennen alvorens op het zakendoen over te gaan. Maak vóór een vergadering een praatje over iemands gezondheid of familie.

Wees niet te direct

In Malawi is de communicatiestijl vaak indirect. Malawinesen geven niet graag direct antwoord op een vraag. Ze willen de ander niet teleurstellen. Wees geduldig en probeer dezelfde vraag op verschillende manieren te stellen.

Wees niet te gehaast

Wees niet te gehaast bij het zakendoen. Neem bijvoorbeeld de tijd voor het overhandigen van de visitekaartjes. Geef uw visitekaartje met aandacht. Doe dat met de rechterhand en ontvang de kaart met beide handen.

Vragen over zakendoen in Malawi?

Onze adviseurs helpen u graag verder

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?