Zakendoen in Malawi

Gepubliceerd op:
9 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2022

Malawi is een Afrikaans land met een enorm meer en een bescheiden economie. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Malawi? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Malawi.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Malawi? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk kunnen we u helpen om van uw export naar Malawi een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Malawi

De presidentiële republiek Malawi bestaat als onafhankelijk land sinds 1964. Na de onafhankelijkheid van Engeland kende het land een aantal decennia een eenpartijstelsel. Sinds 1994 vinden er in Malawi vrije verkiezingen plaats. In tegenstelling tot sommige van zijn buurlanden is Malawi een politiek stabiel land.

Malawi telt 18,6 miljoen (2016), waarvan ruim 1 miljoen in hoofdstad Lilongwe. In Malawi woont een groot aantal etnische groeperingen, waaronder de Chewa, Lomwe, Yao en Ngoni. Hoewel Engels de officiële voertaal is, wordt in Malawi een flink aantal etnische talen gesproken. Katholicisme en protestantisme zijn de belangrijkste godsdiensten, maar de islam is met 13% van de bevolking ook vertegenwoordigd.

Malawi is een arm land, dat op de Human Development Index op de 174e plaats staat (2020). Het geboortecijfer is hoog (5 kinderen per vrouw) maar de gemiddelde levensverwachting laag. Het aantal sterfgevallen door aids is er relatief hoog. Bovendien kampt het land met corruptie, een matig ontwikkelde infrastructuur en gebrekkige toegang tot elektriciteit. Wel ontwikkelt het land zich op het gebied van de gezondheidszorg, vooral voor moeders en kinderen.

Economie van Malawi

De economie van Malawi drijft vooral op de agrarische sector. Zo’n 80% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Het overgrote deel van de Malawische export betreft agrarische producten zoals tabak en maïs. Dit maakt de economie van Malawi enorm kwetsbaar voor perioden van droogte en ongedierte dat de oogst vernielt. Het huidige vijfjarenplan van de Malawische overheid richt zich dan ook niet alleen op landbouw, maar ook op scholing, toerisme, energie en gezondheidszorg.

De economische groei van Malawi schommelt de laatst jaren rond de 5%. Ondanks die groei is Malawi nog altijd wel afhankelijk van de steun van organisaties als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Recente economische ontwikkelingen

De coronacrisis zorgde voor een einde van de economische groei van 5%. In 2020 was de economische groei nog maar 1,7%. De economie veerde wel terug in 2021. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 140.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank.

Handel Nederland-Malawi

Voor Nederland staat Malawi op nummer 172 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kirgizië en Somalië. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Malawi € 18,0 miljoen.

Wilt u meer weten over het land Malawi, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Malawi.

Handelsrelatie EU-Malawi

Malawi valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Malawi

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Malawi.

Hulp van de honorair consul

De honorair consul in Lilongwe staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De consul kent de lokale markt en kan praktische tips geven. Bovendien kan de consul deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Bekijk de contactinformatie van de honorair consul op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Malawi.

Ondernemen in Malawi

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Malawi. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Malawi staat op plaats 109in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Malawi mogelijk zijn.

Exportregels voor Malawi

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Malawi is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Meer weten?

 

Vragen over ondernemen in Malawi?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?