Zakendoen in Malawi

Laatst gecontroleerd op:
12 augustus 2024
Gepubliceerd op:
9 oktober 2019

Malawi is een Afrikaans land met een enorm meer en een bescheiden economie. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Malawi; waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over MVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Malawi.

Inwoners en maatschappij van Malawi

De presidentiële republiek Malawi bestaat als onafhankelijk land sinds 1964. Na de onafhankelijkheid van Engeland kende het land een aantal decennia een eenpartijstelsel. Sinds 1994 vinden er in Malawi vrije verkiezingen plaats. In tegenstelling tot sommige van zijn buurlanden is Malawi een politiek stabiel land.

Malawi telt 18,6 miljoen (2016), waarvan ruim 1 miljoen in hoofdstad Lilongwe. In Malawi woont een groot aantal etnische groeperingen, waaronder de Chewa, Lomwe, Yao en Ngoni. Hoewel Engels de officiële voertaal is, wordt in Malawi een flink aantal etnische talen gesproken. Katholicisme en protestantisme zijn de belangrijkste godsdiensten, maar de islam is met 13% van de bevolking ook vertegenwoordigd.

Malawi is een arm land, dat op de Human Development Index op de 188e plaats staat. Het geboortecijfer is hoog (5 kinderen per vrouw) maar de gemiddelde levensverwachting laag. Het aantal sterfgevallen door aids is er relatief hoog. Bovendien kampt het land met corruptie, een matig ontwikkelde infrastructuur en gebrekkige toegang tot elektriciteit. Wel ontwikkelt het land zich op het gebied van de gezondheidszorg, vooral voor moeders en kinderen.

Economie van Malawi

De economie van Malawi drijft vooral op de agrarische sector. Zo’n 80% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Het overgrote deel van de Malawische export betreft agrarische producten zoals tabak en maïs.

Dit maakt de economie van Malawi enorm kwetsbaar voor perioden van droogte en ongedierte dat de oogst vernielt. Het huidige vijfjarenplan van de Malawische overheid richt zich dan ook niet alleen op landbouw, maar ook op scholing, toerisme, energie en gezondheidszorg.

Ondanks gestage economische groei is Malawi afhankelijk van de steun van organisaties als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Recente economische ontwikkelingen

De coronacrisis zorgde voor een einde van de economische groei van 5%. Sindsdien worstelt de economie van Malawi met tegenslagen die de groei afremmen. Denk aan problemen met oogsten, hoge inflatie (21% in 2022) en een hoge staatsschuld.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Malawi? Bekijk dan de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland - Malawi

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Malawi € 14,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Handelsrelatie EU-Malawi

Malawi valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Malawi

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Malawi.

Hulp van de honorair consul

De honorair consul in Lilongwe staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De consul kent de lokale markt en kan praktische tips geven. Bovendien kan de consul deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Bekijk de contactinformatie van de honorair consul op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Malawi.

Ondernemen in Malawi

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Malawi. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Malawi staat op plaats 109in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Malawi mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Malawi

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Malawi is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Harare (Zimbabwe) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Malawi. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Malawi.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Malawi?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?