Zakendoen in Niger

Gepubliceerd op:
4 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
26 oktober 2023

Terwijl Nigeria een grote handelspartner is van Nederland, blijft de handel met buurland Niger nog bescheiden. De economische en politieke situatie in het land vraagt om een goede voorbereiding. Maar hoe doet u zaken in Niger? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Niger.

Inwoners en maatschappij van Niger

Als u zaken wilt doen in Niger, is het goed om de politieke situatie van deze semi-presidentiële republiek te kennen. Niger hoorde vanaf het eind van de 19e eeuw bij Frankrijk en werd in 1960 onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid volgden verschillende militaire coups, waarvan de laatste in 2023.

In Niger wonen zo'n 27,1 miljoen mensen (2023). Het land kent een aantal etnische groepen, waaronder Hausa, Toearegs en Zarma. De officiële taal is Frans, de grootste religie is de islam (99% van de bevolking). Hoofdstad van Niger is Niamey.

Niger heeft het hoogste geboortecijfer ter wereld (bijna 7 kinderen per vrouw). Dat hoge cijfer zorgt samen met droogte, gebrek aan vruchtbaar land en drinkbaar water, armoede, gebrekkige scholing, ontbossing, droogte, erosie en stroperij voor grote sociale problemen. Niger staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties meestal rond de laatste plaats.

Economie van Niger

De (bescheiden) economie van Niger drijft voornamelijk op agro en mijnbouw. De landbouw is voor een groot deel zelfvoorzienend, hoewel er ook landbouwproducten en vee wordt geëxporteerd naar de omringende landen. Ook exporteert Niger olie en uranium.

De laatste jaren is Niger bezig met het op orde krijgen van de waterhuishouding en het verbeteren van het ondernemersklimaat. Niger heeft zich verbeterd in het gemak van zakendoen.

Niger is aangesloten bij de Economic Community of West African States (ECOWAS) en de West Afrikaanse Monetaire Unie (UEMOA). Bij UEMOA zijn ook aangesloten: Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Senegal en Togo.

Recente economische ontwikkelingen

Na de coronacrisis groeide de economie in Niger in 2022 naar meer dan 11%. Maar een nieuwe coup in 2023 zorgde voor handelssancties van ECOWAS.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Niger? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

De Wereldbank publiceerde in 2021 een rapport over de economische situatie van Niger. Download het rapport 'Niger Spring 2021 Economic Update : Maximizing Public Expenditure Efficiency for Rebuilding Better' op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland - Niger

Voor Nederland staat Niger op nummer 139 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), een exportwaarde die vergelijkbaar is met landen als Liberia en Madagaskar. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Niger € 32,0 miljoen.

Wilt u meer weten over het land Niger, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Niger.

Handelsrelatie EU-Niger

Niger valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Niger

Bent u ondernemer in de watersector? Dankzij pionierswerk van het Dutch Risk Reduction Team (DRR-team) komen er mogelijk kansen in deze sector in Niger. Bekijk meer informatie op onze Engelstalige website.

In de bijlage vindt u verkennende studies met de focus op ondernemerschap, en werkgelegenheid in de landbouwsector in Niger.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Niger? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Niger. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Ondernemen in Niger

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Niger. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Niger staat op plaats 132 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Op de website eRegulations Niger van de Nigerese overheid en de Nigerese Kamer van Koophandel vindt u informatie over zakendoen in Niger.

Hulp bij financiering nodig?

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Niger mogelijk zijn.

Exportregels voor Niger

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Niger is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Situatie in Niger

Heeft u vragen over de situatie in Niger naar aanleiding van de staatsgreep in juli 2023? De ambassade in Niamey staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Niger.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Niger? 

Onze adviseurs helpen u graag verder. 

Bent u tevreden over deze pagina?