Zakendoen in Niger

Gepubliceerd op:
4 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
30 augustus 2022

Terwijl Nigeria een grote handelspartner is van Nederland, blijft de handel met buurland Niger nog bescheiden. Het land is economisch nog onderontwikkeld maar biedt toch ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Niger? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Niger.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Niger? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Niger een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Niger

Als u zaken wilt doen in Niger, is het goed om de politieke situatie van deze semi-presidentiële republiek te kennen. Niger hoorde vanaf het eind van de 19e eeuw bij Frankrijk en werd in 1960 onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid volgden diverse militaire coups, waarvan de laatste in 2010. Niger lijkt inmiddels politiek stabiel maar het land heeft wel last van de problemen in omliggende landen. Onrusten en terreur in Mali, Nigeria en Libië slaan over op Niger. Bovendien kent het straatarme Niger een grote instroom van vluchtelingen uit de omringende landen.

In Niger wonen zo'n 26,1 miljoen mensen (2022). Het land kent een aantal etnische groepen, waaronder Hausa, Toearegs en Zarma. De officiële taal is Frans, de grootste religie is de islam (99% van de bevolking). Hoofdstad van Niger is Niamey.

Niger heeft het hoogste geboortecijfer ter wereld (bijna 7 kinderen per vrouw). Dat hoge cijfer zorgt samen met droogte, gebrek aan vruchtbaar land en drinkbaar water, armoede, gebrekkige scholing, ontbossing, droogte, erosie en stroperij voor grote sociale problemen. Niger staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties meestal rond de laatste plaats.

Denk aan verantwoord ondernemen

Zakendoen in Niger kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. U moet er ook goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO).

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Economie van Niger

De (bescheiden) economie van Niger drijft voornamelijk op agro en mijnbouw. De landbouw is voor een groot deel zelfvoorzienend, hoewel er ook landbouwproducten en vee wordt geëxporteerd naar de omringende landen. Ook exporteert Niger olie en uranium.

De laatste jaren kende Niger een economische groei rond de 5%. Het land is bezig met het op orde krijgen van de waterhuishouding en het verbeteren van het ondernemersklimaat. Niger heeft zich verbeterd in het gemak van zakendoen.

Niger is aangesloten bij de Economic Community of West African States (ECOWAS) en de West Afrikaanse Monetaire Unie (UEMOA). Bij UEMOA zijn ook aangesloten: Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Senegal en Togo.

Recente economische ontwikkelingen

De economie van Niger is hard geraakt door de coronacrisis. De economische groei daalde van bijna 6% naar net iets meer dan 1% in 2020. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 160.

De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Niger. Download het rapport 'Niger Spring 2021 Economic Update : Maximizing Public Expenditure Efficiency for Rebuilding Better' op de website van de Wereldbank.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank.

Studies ondernemerschap en werkgelegenheid in Niger

In de bijlage vindt u verkennende studies met de focus op ondernemerschap, en werkgelegenheid in de landbouwsector in Niger.

Handel Nederland - Niger

Voor Nederland staat Niger op nummer 152 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Brunei en Equatoriaal Guinea. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Niger € 32,0 miljoen.

Wilt u meer weten over het land Niger, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Niger.

Handelsrelatie EU-Niger

Niger valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Niger

Bent u ondernemer in de watersector? Dankzij pionierswerk van het Dutch Risk Reduction Team (DRR-team) komen er mogelijk kansen in deze sector in Niger. Bekijk meer informatie op onze Engelstalige website.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Niger? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Niger. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Niger

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Niger. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Niger staat op plaats 132 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Op de website eRegulations Niger van de Nigerese overheid en de Nigerese Kamer van Koophandel vindt u informatie over zakendoen in Niger.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Niger mogelijk zijn.

Exportregels voor Niger

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Niger is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Niamey staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Niger.

Meer weten?

 

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Niger? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

Bent u tevreden over deze pagina?