Handel Nederland - Nigeria

Gepubliceerd op:
1 maart 2011
Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2022

Nigeria is Nederlands grootste exportpartner in Afrika. De handel tussen Nederland en Nigeria schommelt behoorlijk. In 2019 is zowel de invoer vanuit Nigeria als de uitvoer naar Nigeria vrij fors toegenomen ten opzichte van 2018. In 2020 is dat door de coronacrisis in beide gevallen weer iets afgenomen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de handelscijfers.

Wilt u meer weten over het land Nigeria, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Nigeria.

  Recente economische ontwikkelingen in Nigeria

  Nigeria belandde in 2020 volgens de Wereldbank in 'de diepste recessie in twee decennia'. Het land had te maken met een economische krimp van 3%. Dat kwam vooral door de daling van de olieprijzen en de gevolgen van de coronapandemie. Ook de inflatie nam toe in 2020, tot 12,8%.

  In 2021 was er sprake van een licht herstel: de economie groeide met 3,8%. Toch heeft de coronacrisis wel blijvende impact op de Nigeriaanse arbeidsmarkt. De werkloosheid was bijna 10% in 2021.

  Meer weten?

  Handelscijfers Nederland - Nigeria

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Nigeria

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 3,8 miljard 2021
  Totale invoer € 2,4 miljard 2021
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,4 miljard (+) 2021

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Nigeria in de databank Statline van het CBS.

  Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Nigeria

  Uitvoer vanuit Nederland naar Nigeria

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 3 miljard 2021
  Vis, schaal- en weekdieren € 142 miljoen 2021
  Zuivelproducten en eieren € 83 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Nigeria bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Nigeria.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

   Belangrijkste invoerproducten uit Nigeria

   Invoer vanuit Nigeria naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,9 miljard 2021
   Koffie, thee, cacao, specerijen € 297 miljoen 2021
   Aardgas en industriegas € 75 miljoen 2021

   De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Nigeria bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Nigeria naar Nederland.

   Voorlopige importcijfers

   Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: de gegevens kunnen later worden aangepast.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Nigeria. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Overzicht handelscijfers

     Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

     Meld handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

     Ontdek uw kansen

     Loopt u rond met exportplannen voor Nigeria? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?