Bedrijf starten in Noorwegen

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2023

Wilt u een bedrijf starten in Noorwegen of een partnerschap aangaan met een Noors bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat er eisen zijn waar u rekening mee moet houden. Denk aan ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. 

Bekijk informatie voor start-ups

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Informatie van de Wereldbank over bedrijf starten 

Er zijn plaatselijke regels in Noorwegen waaraan u moet voldoen bij het beginnen van een bedrijf. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

U vindt informatie over het starten van een bedrijf in Noorwegen op de website van de Wereldbank: 'Ease of Doing Business'. De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Norway 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Noorwegen zijn:

  • éénmansbedrijf (enkeltmannsforetak)
  • een vennootschap onder firma (ANS of DA)
  • BV met aandelen (AS)
  • Noorse vestiging van een buitenlands bedrijf (NUF)

Bekijk meer (Engelstalige) informatie over Noorse ondernemingsvormen op de overheidswebsite Altinn. 

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Noorwegen heeft één btw-vrije zone, namelijk Svalbard-Spitsbergen. Goederen die naar deze zone worden gebracht, zijn bijvoorbeeld voor latere wederuitvoer vrijgesteld van btw, accijnzen en douanerechten.

Registreren bij de Noorse belastingdienst

Gaat uw bedrijf een opdracht uitvoeren in Noorwegen ter waarde van meer dan 20.000 Noorse Kronen? Uw Noorse klant moet de opdracht geregistreerd hebben bij de Noorse belastingdienst.

U moet zelf uw bedrijf en medewerkers die in Noorwegen gaan werken bij de Noorse belastingdienst registreren. U krijgt dan D-nummers (een soort BSN-nummer) en formulieren voor de belastingteruggave.

Bedrijf starten en belasting betalen

Heeft u geen Noorse opdrachtgever maar gaat u uw bedrijf vestigen in Noorwegen? Dan vindt u informatie over belastingen en registratieformulieren op de website Altinn, het Noorse portaal voor contact met de overheid.

U kunt controleren of u daarnaast andere belasting moet betalen via het stappenplan van de Noorse Belastingdienst.

Informatiegidsen over zakendoen

Investeringsgidsen geven informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Noorse overheid

De investeringsgids van de Noorse overheidssite Invest in Norway geeft uitleg over het opzetten van een bedrijf in Noorwegen. U vindt hier veel informatie over bijvoorbeeld:

  • een bedrijf beginnen;
  • een bedrijf runnen;
  • financiële voordelen;
  • wonen en werken in Noorwegen;
  • de economie van Noorwegen.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Een paar voorbeelden voor Noorwegen zijn:

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Advies over bedrijf starten in Noorwegen

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Noorwegen. Vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?