Bedrijf starten in Oostenrijk

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

De Oostenrijkse markt biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf of vestiging in Oostenrijk oprichten, kan u helpen om al die mogelijkheden optimaal te benutten. Er komt wel een hoop kijken bij het starten van een onderneming in Oostenrijk. Wij helpen u op weg.

Deze pagina geeft u handvatten voor het starten van een onderneming in Oostenrijk. Controleer wel altijd bij de Oostenrijkse instanties wat de specifieke verplichtingen voor úw situatie zijn.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Oostenrijk. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Het Oostenrijkse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Oostenrijk vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Voordelen bedrijf starten in Oostenrijk

Als u een bedrijf start in Oostenrijk, zit u dichter bij uw klant. Zo kunt u sneller inspelen op veranderingen en gebruikmaken van bepaalde lokale voordelen. Ook geeft u uw klanten het vertrouwen dat zij te maken hebben met een legitieme en betrouwbare partij. Dat vergroot uw kansen op succes bij het zakendoen.

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan het starten van een onderneming in Oostenrijk. Zo moet u rekening houden dat de regels anders zijn dan u in Nederland gewend bent. Uw zakelijke activiteiten vallen namelijk onder het Oostenrijkse recht. Verdiep u dus in de Oostenrijkse wet- en regelgeving. U kunt overwegen om een gespecialiseerd adviesbureau in te schakelen.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Oriënteer u op de Oostenrijkse bedrijfsvormen

Net als in Nederland, kunt u in Oostenrijk kiezen uit verschillende bedrijfsvormen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De belangrijkste staan hieronder kort uitgelegd. Verdere toelichting kunt u vinden in de gids over Oostenrijkse bedrijfsvormen van Invest in Austria (ABA).

Gesellschaft mit beschränkter Haftung

De Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) lijkt op wat we in Nederland een besloten vennootschap (bv) noemen. GmbH is één van de meest voorkomende bedrijfsvormen in Oostenrijk, ook voor buitenlandse investeerders. Het biedt de nodige flexibiliteit en bescherming, zonder een al te zware administratieve last.

Invest in Austria heeft een uitgebreide uitleg over het oprichten van een GmbH. Neem contact met hen op als u daar specifieke vragen over heeft.

Aktiengesellschaft

Een Aktiengesellschaft (AG) lijkt op wat we in Nederland een naamloze vennootschap (nv) noemen. De eisen voor een AG zijn een stuk strenger dan die van een GmbH. Zo heeft u ten minste vier mensen nodig om een AG te starten en draaiende te houden. Dit heeft te maken met de verschillende rollen die binnen een AG verdeeld moeten worden.

Invest in Austria heeft meer informatie over de verschillen tussen een GmbH en een AG. Wilt u een AG oprichten? Lees dan ook de verplichtingen rond de oprichting van een AG goed door. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Invest in Austria.

Zweigniederlassung

Als buitenlands bedrijf kunt u ook de markt betreden met een Zweigniederlassung, oftewel een vestiging. Een vestiging is in juridisch en administratief opzicht onderdeel van het moederbedrijf en voert vergelijkbare zakelijke activiteiten uit. Het moederbedrijf blijft eindverantwoordelijk voor de zakelijke verplichtingen die het filiaal aangaat. Invest in Austria heeft een aparte pagina met informatie over het starten van een vestiging in Oostenrijk.

Welke Oostenrijkse bedrijfsvorm past bij u?

Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Zoals uw sector, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming.

Komt u er zelf niet uit? Overweeg dan een adviesbureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Oostenrijk. Zij kunnen u tegen betaling advies geven over de bedrijfsvorm die bij u past en aan welke voorwaarden u moet voldoen. U kunt ook bij uw brancheorganisatie of zij ervaring hebben met opzetten van een bedrijf of vestiging in Oostenrijk.

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Invest in Austria (Engels en Duits). Zij ondersteunen buitenlandse partijen die willen investeren in Oostenrijk en hebben ervaring met het begeleiden van investeerders.

Meer informatie

De Wereldbank geeft informatie over investeringsregels in het rapport Doing Business in Austria 2020 (pdf).

Advies over bedrijf starten in Oostenrijk

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Oostenrijk. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?