Bedrijf starten in Pakistan

Gepubliceerd op:
27 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
16 december 2021

Wilt u een bedrijf starten in Pakistan? Of misschien een partnerschap aangaan met een Pakistaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Pakistan. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Pakistan

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Pakistan staat op plaats 108 (ranking 2020).

Pakistan scoort goed op de punten een eigen bedrijf beginnen en het beschermen van kleine investeerders. Het land scoort minder goed als het gaat om de registratie van onroerend goed en het verkrijgen van krediet.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Als u hierover van gedachten wilt wisselen met een van onze adviseurs, neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende ondernemingsvormen in Pakistan zijn:

 • Limited Liability Company (Private company or Pvt Ltd)
 • Limited Liability Partnership (LLP)
 • Public Limited Company (joint stock company or JSC)
 • Free Zone Company (EPZ company)
 • Representative Office
 • Branch office

Healy consultants geeft online toelichting op deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones (SEZ) kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeven er binnen deze zones geen douanerechten betaald te worden, of u betaalt minder belasting over ingevoerde goederen. Pakistan heeft 22 speciale economische zones. Op de overheidssite Invest in Pakistan vindt u meer informatie.

Meer informatie

Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Pakistan is online veel informatie te vinden.

Investeringsgidsen Pakistaanse overheid

De overheidssite Invest in Pakistan geeft veel informatie over investeren in de verschillende regio's van Pakistan, belastingen en advies.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Pakistan zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Pakistan

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Pakistan. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?