Bedrijf starten in Pakistan

Gepubliceerd op:
27 mei 2020
Laatst gecontroleerd op:
7 september 2023

Wilt u een bedrijf starten in Pakistan? Of misschien een partnerschap aangaan met een Pakistaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Pakistan. Ga altijd na bij de Pakistaanse instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Pakistan. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Pakistan

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ondernemingsvormen in Pakistan

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Als u hierover van gedachten wilt wisselen met een van onze adviseurs, neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende ondernemingsvormen in Pakistan zijn:

  • Limited Liability Company (Private company or Pvt Ltd)
  • Limited Liability Partnership (LLP)
  • Public Limited Company (joint stock company or JSC)
  • Free Zone Company (EPZ company)
  • Representative Office
  • Branch office

Healy consultants geeft online toelichting op deze ondernemingsvormen.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Pakistan vestigen, moeten zich registreren bij verschillende instanties. Als eerste bij Securities and Exchange Commission of Pakistan (SECP) en de Federation of Pakistan Chambers of Commerce and Industry. Daarna moet u zich registeren bij Federal Board of Revenue (FBR) om een eigen belastingnummer te ontvangen.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. U vindt dit kopje onder 'Procedures and Formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Het Pakistaanse investerings- en zakenklimaat

Ease of Doing Business

Pakistan staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 108e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Pakistan scoort goed op de punten een eigen bedrijf beginnen en het beschermen van kleine investeerders. Het land scoort minder goed als het gaat om de registratie van onroerend goed en het verkrijgen van krediet.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale economische zones

Speciale economische zones (SEZ) kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeven er binnen deze zones geen douanerechten betaald te worden, of u betaalt minder belasting over ingevoerde goederen. Pakistan heeft 22 speciale economische zones. Op de overheidssite Invest in Pakistan vindt u meer informatie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer informatie

Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Pakistan is online veel informatie te vinden.

Investeringsgidsen Pakistaanse overheid

De overheidssite Invest in Pakistan geeft veel informatie over investeren in de verschillende regio's van Pakistan, belastingen en advies.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Pakistan zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Vragen over een bedrijf starten in Pakistan?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Pakistan. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?