Bedrijf starten in Polen

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Polen? Of misschien een partnerschap aangaan met een Pools bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen afdragen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Polen. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Polen

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland vraagt om een goede voorbereiding. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. De onderstaande bronnen geven u een overzicht van wat u moet regelen om een bedrijf te starten in Polen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het opstarten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Polen staat op de 40e plaats (ranking 2020). Polen scoort goed als het gaat om handelen over de grens en een bedrijf starten. Het land scoort minder goed op punten als het beschermen van investeerders en het handhaven van contracten.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Rapport Doing Business in Poland

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Poland (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De 4 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Polen zijn:

 • besloten vennootschap ('Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością', kortweg sp. z o.o.)
 • naamloze vennootschap ('Spólka akcyjna', kortweg S.A.)
 • commanditaire vennootschap ('Spółka komandytowa')
 • branch office ('Oddział w Polsce')

U vindt informatie over deze en andere ondernemingsvormen in investeringsgidsen van consultancybureaus.

  Speciale Economische Zones

  Polen heeft veel Speciale Economische Zones (SEZ's), die verspreid liggen over het hele land. Enkele voorbeelden van de voordelen die zij bieden zijn:

  • aftrek van vennootschapsbelasting
  • vrijstelling van inkomstenbelasting
  • goede infrastructuur

  U vindt de locaties en voordelen van elke zone op de website van het Poolse investeringsagentschap PAIH. Hier vindt u ook een rapport (pdf) dat het Poolse overheidsprogramma Polish Investment Zone toelicht. Dit programma biedt aanvullende belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders.

  Informatie over investeren

  Online is veel informatie te vinden over investeren in Polen. In investeringsgidsen leest u bijvoorbeeld veel over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

  Informatie van de Poolse overheid

  • Investeringsagentschap PAIH biedt via rapporten informatie over investeren in Polen, waaronder verschillende sectoren en de arbeidsmarkt.
  • Business in Poland biedt informatie over het registreren van een bedrijf, belastingen, verzekeringen en contactgegevens van overheidsinstanties.

  Investeringsgidsen consultancy's

  Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Polen zijn:

  Databanken met informatie over investeringskansen

  Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

  Advies over bedrijf starten in Polen

  Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Polen. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?