Bedrijf starten in Polen

Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Polen? Of misschien een partnerschap aangaan met een Pools bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen afdragen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Polen. Ga altijd na bij de Poolse instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Polen. Bekijk met welke diensten we u op weg helpen. Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Bedrijf beginnen in Polen

Een eigen bedrijf beginnen in Polen vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet u aan de plaatselijke regels voldoen en de juiste vergunningen aanvragen. De onderstaande bronnen geven u een overzicht van wat u moet regelen om een bedrijf te starten in Polen.

  Investeringsgidsen consultantbureaus

  Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak handige informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden zijn:

  Informatie van de Poolse overheid

  • Business in Poland biedt informatie over het registreren van een bedrijf, belastingen, verzekeringen en contactgegevens van overheidsinstanties.
  • Investeringsagentschap PAIH biedt uitgebreide informatie en rapporten over onder meer sectoren, investeren, (financiële) ondersteuning en de Poolse regio's.

  Databanken met informatie over investeringskansen

  Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

  Ease of Doing Business

  In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Polen vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken aan bod als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel.

  Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

  Ondernemingsvormen

  Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat hangt af van de sector waarin u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn, en hoe groot uw onderneming is.

  Om praktische redenen kiezen de meeste buitenlandse investeerders in Polen voor een van de volgende ondernemingsvormen:

  • besloten vennootschap ('Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością', kortweg sp. z o.o.);
  • naamloze vennootschap ('Spólka akcyjna', kortweg S.A.);
  • vestiging (branch office - 'Oddział w Polsce').

  U leest meer over deze en andere mogelijke ondernemingsvormen in investeringsgidsen van consultancybureaus.

   Uw bedrijf in Polen registreren

   U kunt uw bedrijf in Polen online bij de juiste instanties registreren via Biznes.gov.pl. Het is een onestopshop-procedure. Dit betekent dat u alle formele procedures op één website kunt doorlopen.

   Lees hoe u online uw bedrijf in Polen registreert op de website van de Poolse overheid.

   Speciale Economische Zones

   Polen heeft veel Speciale Economische Zones (SEZ's), die verspreid liggen over het hele land. Enkele voorbeelden van de voordelen die zij bieden zijn:

   • aftrek van vennootschapsbelasting;
   • vrijstelling van inkomstenbelasting;
   • goede infrastructuur.

   U vindt de locaties en voordelen van elke zone op de website van het Poolse investeringsagentschap PAIH.

   Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

   Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

   Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

   Advies over bedrijf starten in Polen

   Heeft u nog vragen? Onze adviseurs geven u graag meer informatie over een bedrijf starten in Polen. Maak kennis met onze diensten en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?