Handel Nederland - Polen

Gepubliceerd op:
24 februari 2012
Laatst gecontroleerd op:
26 juli 2021

Van de voormalige Oostbloklanden is Polen veruit onze belangrijkste handelspartner. De handel tussen Nederland en Polen groeide tussen 2012 en 2019 onafgebroken. In 2020 was er een lichte daling van de invoer, maar een lichte stijging van de uitvoer. Benieuwd naar de cijfers? Hieronder vindt u een overzicht en betrouwbare bronnen over de handel tussen Nederland en Polen.

Wilt u meer weten over het land Polen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Polen.

Ziet u zakelijke kansen op de Poolse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Polen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Polen

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 14,2 miljard 2020
Totale invoer € 8,9 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 5,2 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Polen in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Polen

De coronacrisis heeft duidelijk effect op de Poolse economie en op zakenreizen naar Polen. In 2020 daalde het bbp met 2,7%. De transport- en toerismesector werden het meest getroffen. De werkloosheid nam in 2020 toe met 6,2%, vooral door het sluiten van bedrijven. Slechts 14% van de bedrijven verwacht in 2021 een omzetstijging. Dit zijn vooral internetwinkels en winkels die levensmiddelen verkopen.

Na een krimp van de economie in 2020, trok de Poolse economie begin 2021 weer sterk aan. Handelspartners, bedrijven en huishoudens kregen weer vertrouwen. Particuliere investeringen, maar ook de toegenomen bestedingsmogelijkheden en een stabiele arbeidsmarkt zorgden voor economisch herstel. Naar verwachting zet deze trend in het 2e en 3e kwartaal door. De Europese Commissie verwacht dat het bbp in 2021 met 4,8% groeit. Wel kan Polen lagere exportcijfers verwachten, door minder vraag van belangrijke handelspartners.

Meer weten?

Bekijk de Economic forecast for Poland van de Europese Commissie van 7 juli 2021. Of lees de Poland economic snapshot van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van mei 2021.

Belangrijkste exportproducten naar Polen

Top 3 uitvoerproducten naar Polen

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 2,8 miljard 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 847 miljoen 2020
Groenten en fruit € 818 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Polen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Polen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste importproducten uit Polen

Top 3 importproducten uit Polen

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 760 miljoen 2020
Meubelen en toebehoren € 689 miljoen 2020
Diverse fabricaten € 649 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Polen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Polen.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Polen. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer informatie

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?