Handel Nederland - Polen

Gepubliceerd op:
24 februari 2012
Laatst gecontroleerd op:
27 februari 2023

Van de voormalige Oostbloklanden is Polen veruit onze belangrijkste handelspartner. De handel tussen Nederland en Polen groeide tussen 2015 en 2021 onafgebroken. In 2020 was er een lichte daling van de invoer, maar dit is in 2021 ruim ingehaald. Benieuwd naar de cijfers? Hieronder vindt u een overzicht en betrouwbare bronnen over de handel tussen Nederland en Polen.

Wilt u meer weten over het land Polen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Polen.

Recente economische ontwikkelingen

De Europese Commissie voorspelt dat de economie van Polen in 2023 groeit met 0,4%. Oorzaken zijn onder meer de hoge inflatie en onzekerheid onder consumenten en bedrijven. Vooral de verminderde particuliere consumptie heeft een negatieve invloed op de economie.

Aan de andere kant stijgen de investeringen in Polen, onder meer door meer overheidsuitgaven aan defensie. Ook zijn er minder leveringsproblemen, waardoor de export positief bijdraagt aan de economische groei. Voor 2024 voorspelt de Europese Commissie dan ook een economische groei van 2,5%.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Polen

In de databank Statline van het CBS vindt u de meest actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Polen (invoer en uitvoer). Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Totale handel tussen Nederland en Polen in 2021:

  • Totale export: € 18,4 miljard
  • Totale import: € 11 miljard
  • Handelsbalans: € 7,4 miljard

Belangrijkste exportproducten naar Polen

In 2021 was de top 3 exportproducten naar Polen:

  1. Machines en vervoermaterieel (€ 7,1 miljard)
  2. Chemische producten (€ 3,5 miljard)
  3. Elektrische apparaten (€ 3,4 miljard)

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Polen bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle exportproducten van Nederland naar Polen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Polen. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste importproducten uit Polen

In 2021 was de top 3 importproducten uit Polen:

  1. Machines en vervoermaterieel (€ 3,4 miljard)
  2. Gefabriceerde goederen (€ 2,4 miljard)
  3. Voeding en levende dieren (€ 1,6 miljard)

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Polen bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Polen.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers voor Polen. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Vergelijk internationale handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Polen en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer informatie

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Polen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?