Zakelijke kansen in Qatar

Gepubliceerd op:
22 maart 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 september 2022

Qatar kent de volgende kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers: (duurzame) energie, water, voedsel, landbouw, tuinbouw, sport, gezondheidszorg, transport en logistiek. De handel tussen Nederland en Qatar is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Het totale handelsvolume in 2021 was € 1,05 miljard.

Doing business in Qatar

In de brochure Doing Business in Qatar van onze Nederlandse ambassade ter plaatse, vindt u onder andere informatie over de volgende kansrijke sectoren in Qatar:

  • energie
  • landbouw en water
  • gezondheidszorg
  • sport, innovatie en vitaliteit

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Qatar

Nederlandse ondernemers moeten zich bij zakendoen in Qatar bewust zijn van de risico's op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Golfstaten.

Vooral de organisatie van het WK in Qatar heeft geleid tot extra aandacht voor de positie van arbeidsmigranten in het land. De afgelopen periode heeft Qatar hervormingen doorgevoerd om de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren. Implementatie van deze hervormingen blijft een punt van zorg. Het is van belang hier scherp op te letten bij de selectie van lokale partners en onderaannemers.

Sportsector

In Qatar vinden de komende jaren een aantal grote sportevenementen plaats, waaronder het WK voetbal in 2022 en het WK zwemmen in 2023. Het land organiseert in 2030 de Aziatische Spelen, een pan-Aziatisch sportevenement.

Kansen voor bedrijven liggen er vooral bij de aanbestedingen van onderaannemers voor de bouw en ondersteunende diensten.

Energie

Duurzame energie

Qatar heeft in deze sector steeds meer aandacht voor milieuvriendelijke technologieën, zoals waterzuivering en vermindering van schadelijke emissies.

Het land investeert bovendien in toenemende mate in hernieuwbare en duurzame energie. Een voorbeeld hiervan is de bouw van Al Kharsaah, een zonnepark van 800 megawatt dat volgend jaar in gebruik wordt genomen. Het Qatarese energiebedrijf Nebras Power investeert in grote hernieuwbare energieprojecten en is onder andere actief in Nederland. Bij de ontwikkeling van technologie voor hernieuwbare energie in Qatar liggen de meeste kansen in zonne-energie.

Productie Liquefied Natural Gas

Qatar is de op een na grootste exporteur van natuurlijk gas in de wereld. Het land heeft aangekondigd dat het de productie van Liquefied Natural Gas (LNG) de komende jaren met meer dan 50% verhoogt. Deze uitbreiding zorgt voor een stijging van de export van LNG uit Qatar van 77 miljoen ton naar 110 miljoen ton per jaar in 2025. 

Water-, energie- en voedingsnexus

In de nexus (verbinding) tussen water, energie en voeding in Qatar liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees over deze kansen in hoofdstuk 4 van het onderstaande, Engelstalige rapport. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de Nederlandse ambassade in Qatar.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in de Golfstaten kent grote uitdagingen. Denk hierbij aan een groeiend aantal overdraagbare ziekten, een toenemende vergrijzing en stijgende kosten. De Golfstaten kijken naar digital health om deze uitdagingen op te lossen. Hiermee willen zij de efficiëntie van de zorg verhogen en de hoge uitgaven op de lange termijn verminderen. Daarnaast investeren Qatar en Saoedi-Arabië grote bedragen om elektronische gezondheidsinformatiesystemen in te voeren en te moderniseren. Hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de e-health sector.

Tuinbouw

Qatar heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in duurzame en slimme landbouwtechnieken om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. In de Golfregio staat Qatar met plek 13 het hoogst op de voedselveiligheidsindex. De Qatarese voedselzekerheidsstrategie is erop gericht op termijn voor 70% zelfvoorzienend te zijn. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers op het terrein van biologische landbouw en kassenbouw. 

Qatar Horticulture Expo

Van 10 oktober 2023 tot 28 maart 2024 vindt de 'Qatar Horticulture Expo' plaats. Het is de eerste internationale tuinbouwexpo in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Op de agenda staan onder meer landbouwtechnologie voor voedselproductie in woestijngebieden, en duurzaamheid. Meer weten? Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in Doha voor meer informatie over deelname en kansen voor bedrijven en kennisinstellingen.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten Qatar

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Qatar.

Hieronder vindt u rapporten over de belangrijkste sectoren in Qatar.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Meer weten?

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in Qatar. Neem contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?