Bedrijf starten in Servië

Gepubliceerd op:
6 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Servië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Servisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Servië. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Servië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet voldoen aan de lokale regels. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om bij te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld, geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Servië staat e (ranking ). Het land scoort goed op punten als handelen over de grens en een bedrijf beginnen. Servië scoort minder goed als het gaat om bescherming van investeerders en het oplossen van kredietproblemen.

Rapport Doing Business in Servië

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business 2020: Economy Profile Serbia.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meestvoorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Servië zijn:

  • Limited Liability Companies (B.V. of N.V.)
  • General Partnerships (V.O.F)
  • Limited Partnership (commanditaire vennootschap)
  • Representative Office (lokale vertegenwoordiging)

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In Servië zijn er verschillende van deze zones, waarbinnen gunstige regels gelden voor investeerders. Bij het Servische ministerie van Financiën vindt u uitleg over de verschillende voordelen van de vrije zones en een lijst met alle namen.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Servië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Servische overheid

Het Servische Agentschap voor Ontwikkeling (Razvojna agencija Srbije - RAS) geeft veel informatie over zakendoen en investeren in Servië.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Servië zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Servië

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Servië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?