Bedrijf starten in Servië

Laatst gecontroleerd op:
2 januari 2024
Gepubliceerd op:
6 mei 2020

Wilt u een bedrijf starten in Servië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Servisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen betalen. Wij helpen u de juiste informatie te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Servië. Ga altijd na bij de instanties in Servië wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Servië. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Eigen bedrijf beginnen in Servië

Een eigen bedrijf beginnen in Servië vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet u aan de plaatselijke regels voldoen en de juiste vergunningen aanvragen. Online is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld in investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren. Naast informatie over een bedrijf opzetten, leest u in deze gidsen ook over zaken als het investeringsklimaat, belastingen en arbeidswetgeving.

Enkele voorbeelden voor Servië zijn:

Tip van de ambassade

Zoek een betrouwbare juridische of boekhoudkundige adviseur om te helpen bij het opzetten van uw bedrijf in Servië. Zij kunnen ook helpen uw zakelijke belangen te beschermen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Servië zijn:

  • Limited liability company (d.o.o.)
  • Joint stock company (a.d.)

De meest gebruikelijke en praktische vorm van deze 2 is een limited liability company. Hier is namelijk nauwelijks aandelenkapitaal voor nodig (minder dan € 1).

Lees meer over alle Servische ondernemingsvormen in de investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren.

Uw bedrijf in Servië registreren

U kunt uw bedrijf in Servië registreren bij het Servische Handelsregisteragentschap (SBRA). Het is een onestopshop-procedure. Dit betekent dat u alle formele procedures bij één instantie doorloopt.

Lees hoe u een bedrijf in Servië registreert op de website van het agentschap.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In Servië zijn er verschillende van deze 'free zones', waarbinnen gunstige regels gelden voor investeerders.

Bekijk alle speciale economische zones in Servië en hun voordelen op de website van het Servische ministerie van Financiën.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in een land, denk dan ook na over (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen - (I)MVO. IMVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u helpen om deze situatie te verbeten.

Lees meer over IMVO in Servië

Meer weten?

Het Servische Agentschap voor Ontwikkeling (Razvojna agencija Srbije - RAS) geeft informatie over investeren in Servië, waaronder:

  • sectorinformatie;
  • locaties voor bedrijven;
  • Servische leveranciers;
  • voordelen voor investeerders.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Servië

Heeft u nog vragen over het starten van een bedrijf in Servië? Onze onze adviseurs helpen u verder. Neem contact op.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?