Bedrijf starten in Taiwan

Laatst gecontroleerd op:
18 juli 2023
Gepubliceerd op:
16 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Taiwan? Of misschien een partnerschap aangaan met een Taiwanees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Taiwan. Ga altijd na bij de lokale instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Taiwan. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Taiwan

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen

Veelvoorkomende ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Taiwan kan investeren zijn:

 • Limited Company (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.)
 • Company Limited by Shares (vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.)
 • Proprietorships and Partnerships
 • Branche office (filiaal)
 • Representative Office (lokale vertegenwoordiging)

Het investerings- en zakenklimaat in Taiwan

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Taiwan vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

In Taiwan zijn meerdere speciale economische zones. Voor buitenlandse investeerders kunnen deze gebieden interessant zijn; bijvoorbeeld door belastingvoordelen die hierbuiten niet gelden.

Momenteel zijn er 7 speciale economische zones:

 • Keelung Port FTZ
 • Suao Port FTZ
 • Taipei Port FTZ
 • Taichung Port FTZ
 • Kaohsiung Port FTZ
 • Taoyuan Air Cargo Park FTZ
 • Anping Port FTZ

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als u investeert over de grens, denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

MVO in Taiwan

MVO heeft de aandacht in Taiwan. Het Taiwanese ministerie Environmental Protection Administration heeft beloofd om duurzaam ondernemen te promoten en de ontwikkelingsdoelen van de VN te implementeren. Zo wil Taiwan de minimumlonen laten stijgen, wordt er geïnvesteerd in hernieuwbare energie en is er aandacht voor gendergelijkheid. Ook is het Intelligent Agriculture 4.0’-programma gelanceerd. Hierbij wordt de landbouw duurzamer gemaakt met slimme technologieën.

Handige websites

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Taiwan. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Taiwanese overheid

Het investeringsagentschap Invest Taiwan geeft informatie over zakendoen en investeren in Taiwan. U vindt hier onder meer algemene informatie over kansrijke sectoren en specifieke informatie over het aanvragen van werkvergunningen.

Investeringsgidsen van consultancybureau's

De volgende gidsen geven ook informatie over investeren in Taiwan:

Advies over bedrijf starten in Taiwan

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Taiwan. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?