Bedrijf starten in Taiwan

Gepubliceerd op:
16 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
5 november 2021

Wilt u een bedrijf starten in Taiwan? Of misschien een partnerschap aangaan met een Taiwanees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Taiwan. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Taiwan

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Taiwan staat op plaats 15 (ranking 2020). Taiwan scoort goed op de punten elektriciteit krijgen en een eigen bedrijf beginnen. Taiwan scoort minder goed als het gaat om het oplossen van problemen rond contracten en het verkrijgen van krediet.

Rapport Doing Business in Taiwan

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' verzameld in een rapport: Doing business in Taiwan 2020 (pdf).

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als u investeert over de grens, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Taiwan

MVO heeft de aandacht in Taiwan. Het Taiwanese ministry of Environmental Protection Administration heeft beloofd om duurzaam ondernemen te promoten en de ontwikkelingsdoelen van de VN te implementeren. Zo wil Taiwan de minimumlonen laten stijgen, wordt er geïnvesteerd in hernieuwbare energie en is er aandacht voor gendergelijkheid. Ook is het ‘Intelligent Agriculture 4.0’-programma gelanceerd. Hierbij wordt de landbouw duurzamer gemaakt met slimme technologieën.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Veelvoorkomende ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Taiwan kan investeren zijn:

 • Limited Company (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.)
 • Company Limited by Shares (vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.)
 • Proprietorships and Partnerships
 • Branche office (filiaal)
 • Representative Office (lokale vertegenwoordiging)

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

In Taiwan zijn meerdere speciale economische zones. Voor buitenlandse investeerders kunnen deze gebieden interessant zijn; bijvoorbeeld door belastingvoordelen die hierbuiten niet gelden.

Momenteel zijn er 7 speciale economische zones:

 • Keelung Port FTZ
 • Suao Port FTZ
 • Taipei Port FTZ
 • Taichung Port FTZ
 • Kaohsiung Port FTZ
 • Taoyuan Air Cargo Park FTZ
 • Anping Port FTZ

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Taiwan. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Taiwanese overheid

Het investeringsagentschap Invest Taiwan geeft informatie over zakendoen en investeren in Taiwan. U vindt hier onder meer algemene informatie over kansrijke sectoren en specifieke informatie over het aanvragen van werkvergunningen.

Investeringsgidsen consultancybureau's

De volgende gidsen geven ook informatie over investeren in Taiwan:

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

Advies over bedrijf starten in Taiwan

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Taiwan. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?