Handel Nederland - Turkije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2023

De handel met Turkije is de afgelopen jaren flink toegenomen. We importeren steeds meer uit Turkije; in 2022 voor € 5,3 miljard. De export van Nederlandse goederen naar Turkije is gestegen naar € 8,1 miljard. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Turkije.

Wilt u meer weten over Turkije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Turkije

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Turkije? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

De Turkse economie groeide enorm met 11,4% in 2021. In 2022 was dit 5,6%. Er was een daling te zien in export en investeringen vergeleken met 2021. Particuliere consumptie steeg juist flink. De arbeidsmarkt heeft zich na de coronapandemie hersteld, dankzij de economische groei (bron: Wereldbank).

Turkije heeft veel last van inflatie (CPI). Die piekte in november 2022 met 84%. In mei 2023 zien we wel weer een daling naar 40%.

De Turkse Lira is een betaalmiddel dat schommelt. In 2022 verloor de munt 30% van zijn waarde. Hierdoor is import vanuit de EU duur, en is import vanuit Turkije goedkoop.

Economische gevolgen van de aardbevingen

Op 6 februari 2023 werden het zuiden en zuidoosten van Turkije getroffen door 2 zware aardbevingen. Deze hebben een grote invloed op de mensen en de economie. De uitgaven voor herstel zijn enorm. Massale wederopbouw zal bijdragen aan economische groei eind 2023 en daarna. De verwachte economische groei voor 2023 is 3,6%. Doet u zaken in Turkije en heeft de ramp invloed op uw bedrijf? Neem dan contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies.

Meer weten?

Op de website van Turkish Statistical Institute (TUIK) vind u informatie over verschillende statistieken van de Turkse economie.

Handelscijfers Nederland - Turkije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Turkije

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 8,4 miljard 2022
Totale invoer € 5,3 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Turkije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Turkije

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Turkije

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 946 miljoen 2022
Organische chemische producten € 569 miljoen 2022
Kunststof in primaire vormen € 477 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 378 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 356 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Turkije.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Turkije

Top 5 invoer uit Turkije

Productgroep Bedrag Jaartal
Kleding en toebehoren € 1,38 miljard 2022
Garens, weefsels etc. € 359 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 388 miljoen 2022
Groenten en fruit € 281 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 266 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Turkije naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Turkije bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Turkse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Turkse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?