Bedrijf starten in de Verenigde Arabische Emiraten

Laatst gecontroleerd op:
14 juli 2023
Gepubliceerd op:
15 april 2018

Wilt u een bedrijf starten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)? Of misschien er een partnerschap aangaan met een bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel hulp te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in de VAE. Ga altijd na bij de instanties in de VAE wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in de VAE. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land. Wettelijke ondernemingsvormen zijn:

  • General partnership company
  • Partnership-en-commandite
  • Joint venture company
  • Public shareholding company
  • Private shareholding company
  • Limited liability company
  • Share partnership company
  • Partnerships

Kijk voor meer uitleg over de ondernemingsvormen op de overheidswebsite van de VAE. Onze adviseurs geven u ook graag informatie over de verschillende ondernemingsvormen.

Het ministerie van Economie van de VAE heeft een handig stappenplan op haar website over hoe een bedrijf op te zetten.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in de VAE vestigen, moeten een handelsvergunning hebben. Voordat u zich registreert, is een handelsnaamregistratie verplicht. Verder is registratie bij de Kamer van Koophandel in de VAE (Chamber of Commerce) verplicht.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration' bij 'Procedures and formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

De overheidssite van de VAE geeft ook meer informatie over zakelijke registraties en licenties.

Het investerings- en zakenklimaat in de VAE

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De VAE staat in de Doing Business ranking van 2020 (pdf) op de 16e plaats. Hierin wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Het land heeft een goede infrastructuur. Ook scoort het land goed op het onderwerp elektriciteit.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

De websites UAE Free Zones en Free Zones van het ministerie van Economie van de VAE lichten toe welke zones er zijn. Deze zones liggen in verschillende emiraten. Op de websites leest u ook welke voordelen de zones ondernemers bieden.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in een land, denk dan ook na over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). IMVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Golfstaten.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in de VAE. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over het investeringsklimaat, een bedrijf opzetten, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid VAE

De website InvestEmirates heeft informatie over de investeringswetgeving. Verder is veel informatie over investeren te vinden bij:

Investeringsgidsen consultancy's

U vindt online ook investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren. Die bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor de VAE zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in de VAE

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in de VAE. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?