Bedrijf starten in de Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
15 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
23 juli 2020

Wilt u een bedrijf starten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)? Of misschien een partnerschap aangaan met een bedrijf aldaar? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel hulp te vinden.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in de Verenigde Arabische Emiraten

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u dient te voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Als u klikt op de woorden in het overzicht of de icoontjes eronder, dan komt u bij de betreffende informatie. Klik op 'figures' voor uitleg in grafieken. Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. De VAE staat 16e (ranking 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land. Wettelijke ondernemingsvormen zijn:

 • General partnership company
 • Partnership-en-commandite
 • Joint venture company
 • Public shareholding company
 • Private shareholding company
 • Limited liability company
 • Share partnership company
 • Partnerships

Kijk voor meer uitleg over de ondernemingsvormen op de overheidswebsite government.ae. Onze adviseurs geven u graag informatie over de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

De website UAE Free Zones licht toe welke zones er zijn en beschrijft ook welke voordelen ondernemers kunnen vinden in de diverse zones. Er zijn diverse zones in verschillende emiraten.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in de VAE. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid VAE

De website InvestEmirates heeft meer informatie over de investeringswetgeving. Verder is veel informatie over investeren te vinden bij:

Of  vraag de Doing Businesss brochure aan. Daarin staat veel algemene informatie en informatie over de ondernemingskansen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Investeringsgidsen consultancy’s

U vindt online ook diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren. Die bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor de VAE zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in VAE

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in VAE. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?