Zakelijk betalen in de Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
6 juli 2023

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) betaalt u met de VAE-dirham. Elektronisch geld overmaken is gebruikelijk; u heeft daarvoor een BIC-code nodig. Betalen kan bijvoorbeeld met een letter of credit (L/C) of een documentair incasso. Op deze pagina vindt u meer informatie over de gebruikte valuta en wijze van betalingen in de VAE.

Officiële valuta: VAE-dirham

De munteenheid in de VAE is de VAE-dirham – ook wel bekend als de Emirati dirham. De VAE-dirham is sinds 1980 gekoppeld aan de US dollar. De Centrale Bank van de VAE heeft een overzicht van de koers.

Betalingsgewoonten

Betalingen worden in de VAE over het algemeen langzamer gedaan dan in Europa. Betalingsachterstanden zijn niet ongewoon.

  Elektronisch betalen

  Elektronisch betalen is in de VAE bijna overal gebruikelijk. Dit kan bijvoorbeeld met een debetkaart of creditcard. Het is op veel plekken ook mogelijk om contactloos te betalen met een smartwatch of een mobiele telefoon.

  BIC- en IBAN-codes

  Voor internationale betalingen zijn wel unieke codes nodig. Zoals de BIC-codes (ook wel SWIFT-code genoemd). Iedere bank heeft een eigen BIC-code.

  De IBAN (International Bank Account Number) is verplicht en ingevoerd om internationale betalingen soepeler te laten verlopen. De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten heeft meer informatie over het gebruik van IBAN.

  Wilt u een rekening openen in de VAE? De centrale bank heeft hiervoor een lijst met wat u moet aanleveren.

  Purpose of Payment

  Voor elke betaling naar een bank in de VAE is een 'Purpose of Payment' (PoP) verplicht. De VAE controleert hier streng op.

  Deze PoP-code geeft aan wat voor soort betaling de transactie is. Deze code bestaat uit 3 hoofdletters. Het staat op de factuur of in de betalingsomschrijving van de transactie. De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten heeft een lijst van alle codes opgesteld.

  De bekende Nederlandse banken geven ook meer informatie over PoP op hun websites.

  Betalingsvormen

  De VAE kent verschillende betalingsvormen. Bij nieuwe handelscontacten in de Verenigde Arabische Emiraten is het gebruikelijk om betalingen via een letter of credit (L/C) te laten verlopen.

  Letter of Credit (L/C)

  Voor betalingen kunt u gebruikmaken van een letter of credit (een documentair krediet). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C's zijn meestal 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de letter of credit in de praktijk werkt.

  Lees meer over letter of credit op de website van Access2Markets van de Europese Commissie (kopje 'Currency and  payments'). Vul eerst de HS-code en het land in. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Bekijk dan eerst ons stappenplan.

  Documentair incasso

  Bij een documentaire incasso krijgt de afnemer uit de VAE de producten pas na betaling. Lees op de website van evofenedex wat u kunt verwachten bij een documentair incasso.

  Vooraf betalen

  U kunt met uw afnemer uit de VAE afspreken om vooraf een volledige betaling te doen.

  Cheques

  Cheques zijn een belangrijk betaalmiddel in de VAE voor transacties van grote bedragen.

  Islamitisch bankieren

  De islamitische banken hebben ongeveer een marktaandeel van 21% in de Verenigde Arabische Emiraten. Onder islamitisch bankieren worden financiële producten bedoeld die halal zijn. Het gaat dus om financiële producten die zijn afgestemd op mensen met het islamitische geloof. Deze producten moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • Het product mag niet afhankelijk zijn van speculatie.
  • De bank mag geen zaken doen met onethische bedrijven. Onder onethisch wordt verstaan bedrijven die te maken hebben met bijvoorbeeld seks, alcohol en wapens.
  • Sparen of lenen tegen rente is niet toegestaan.

  Betalingsrisico's

  Op de website van evofenedex vindt u meer informatie over betalingsrisico’s, zoals:

  Meer weten?

  Vragen over ondernemen in de Verenigde Arabische Emiraten?

  Onze adviseurs helpen u graag verder.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?