Bedrijf starten in het Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
5 december 2023
Gepubliceerd op:
15 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Verenigd Koninkrijk? Of een partnerschap aangaan met een bedrijf in het VK? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina biedt handvatten voor het beginnen van een bedrijf in het VK. Ga altijd na bij de Britse instanties wat úw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in het VK. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Veranderingen in proces openen vestiging in het VK

Let op: sinds 4 maart 2024 is het registratieproces voor het openen van een vestiging in het VK veranderd. Zo: 

Lees er meer over op de website van de Britse overheid.

Een eigen bedrijf beginnen in het Verenigd Koninkrijk

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Britse wet- en regelgeving. Er zijn diverse lokale en regionale regels waaraan u moet voldoen. En denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen in het VK

Net als in Nederland kunt u in het VK kiezen voor verschillende bedrijfsvormen. Elke bedrijfsvorm heeft eigen regels. De belangrijkste staan hieronder kort uitgelegd. Een uitgebreide toelichting vindt u op de pagina over rechtsvormen in het VK van de Britse overheid.

Private company limited by shares (Ltd)

De 'Private company limited by shares' (Ltd) lijkt op het Nederlands besloten vennootschap (bv). Dit is de bekendste bedrijfsvorm in het VK. Een Ltd kan door één of meerdere personen worden opgericht. U moet wel een fysiek adres in het VK hebben.

Stappenplan oprichten Ltd

De Britse overheid heeft een stappenplan voor de oprichting van een Ltd.

Public company limited by shares (Plc)

De 'Public company limited by shares' (Plc) lijkt op de Nederlandse naamloze vennootschap (nv). Een Plc moet door minimaal 2 personen worden opgericht en moet een bedrijfssecretaris hebben. U heeft een minimale inleg van £ 50.000 nodig. Daarnaast moet u een fysiek adres in het VK hebben.

Limited Liability Partnership (LLP)

De 'Limited Liability Partnership (LLP) is een rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat de eigenaren of leden van een bedrijf niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden en problemen van het bedrijf. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag wat ze hebben geïnvesteerd. Een LLP moet door minimaal 2 personen worden opgericht. De KVK biedt meer informatie over het opzetten van een LLP in het VK.

Welke bedrijfsvorm past bij u?

Welke bedrijfsvorm voor u het beste is, hangt af van een aantal factoren. U kunt hulp bij uw keuze krijgen van een adviesbureau (tegen betaling), uw brancheorganisatie, of andere (overheids)organisaties.

De Britse overheid adviseert en helpt u als u in het VK wil starten. Ook zijn er organisaties als Invest UK.

Registreren van uw onderneming in het VK

Een nieuw bedrijf in het VK moet u registreren in het openbaar handelsregister. Dat wordt beheerd door Companies House. Lees meer over registratie van nieuwe bedrijven op de website van de Britse overheid.

Een Britse bankrekening openen

Als u een bedrijf start in het VK, kan het zijn dat u een Britse bankrekening moet openen. Wat u daarvoor nodig heeft, verschilt per bank. Over het algemeen moet u rekening houden met het volgende:

  • U moet een adres hebben in het VK. Dit kan een bedrijfsadres zijn, het adres van een partnerschap, uw eigen adres of het woonadres van een werknemer. 
  • De aanvraag wordt afgerond door de centrale bank. Het is vaak niet mogelijk om een bankrekening te openen via een lokale vestiging. 
  • Een vertegenwoordiger van het bedrijf moet de machtiging voor het openen van een bankrekening op locatie komen ondertekenen. 
  • U kunt bij de meeste FinTech/NeoBanks online een bankrekening openen.

Meer informatie over het openen van een Britse bankrekening vindt u op de website van de Britse overheid.

Het Britse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in het VK vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale economische zones in het VK

Engeland kent 9 officiële regio's. Elke regio heeft zijn eigen Enterprise Zones. Dit zijn speciaal aangewezen gebieden, waar de Britse overheid de ontwikkeling van nieuwe economische bedrijvigheid stimuleert door middel van speciale belastingregels en overheidssteun . Lees meer over deze regio's.

Belastingvoordelen voor start-ups

Voor start-ups zijn er ook belastingvoordelen. Meer informatie daarover leest u op de website van de Britse overheid.

Personeel

Opent u een vestiging in het VK en wilt u daar personeel inhuren? Omdat het VK nu een land buiten de EU is, moeten Nederlanders werkzaam in het Verenigd Koninkrijk rekening houden met meer formaliteiten. Dat geldt ook voor als Britse werknemers bij uw bedrijf in Nederland gaan werken. Daarnaast worden registraties van beroepskwalificaties en beschermde beroepen niet meer automatisch erkend.

Nederlands personeel in het VK?

Let op deze aandachtspunten:

  • Zorg dat u weet wat de procedure is voor EU-burgers om in het VK te mogen wonen en werken.
  • Uw werknemer kan onder bepaalde voorwaarden nog een 'settled status' aanvragen; een verblijfsstatus voor onbepaalde tijd. Meer over de status en de aanvraag vindt u op de website van de Britse overheid.
  • Verhuist uw medewerker naar het VK? Raadpleeg dan het UK’s Points-Based Immigration System.

Brits personeel in Nederland?

Britse werknemers in Nederland moeten ook rekening houden met meer formaliteiten. Kijk op de website van IND voor meer informatie.

Wilt u personeel detacheren?

Bekijk waar u aan moet denken op Ondernemersplein.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in het VK. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid

De overheidssite Invest in Great is opgezet om buitenlandse ondernemers te helpen. Onder het kopje 'Set up an overseas business in the UK' vindt u hoe u een bedrijf kunt opzetten in het VK.

De site geeft ook aan welke kansen bepaalde sectoren bieden en in welke regio's bepaalde sectoren sterk zijn. Let op: dit zijn dus sectoren die door de Britse overheid zelf worden aangeraden.

Meer overheidsbronnen met informatie:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in het Verenigd Koninkrijk

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?