Bedrijf starten in het Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op:
15 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Verenigd Koninkrijk? Of een partnerschap aangaan met een bedrijf in het VK? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-experts kunnen u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in het VK. Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in het Verenigd Koninkrijk

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. U vindt informatie over bijvoorbeeld:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. VK staat 8e (ranking 2020).

Verenigd Koninkrijk scoort volgens deze index goed op de punten elektriciteit verkrijgen en het oplossen van solvabiliteitsproblemen. Verenigd Koninkrijk scoort minder op de punten registreren van bezit en verkrijgen van krediet.

Rapport Doing Business in United Kingdom

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in United Kingdom (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De 3 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in VK zijn:

 • Private company limited by shares (vergelijkbaar met BV)
 • Public Companies (vergelijkbaar met NV)
 • Limited Liability Partnership

Wilt u weten welke ondernemingsvormen er nog meer zijn in het VK? Onze adviseurs geven u graag informatie over de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale Economische Zones

Engeland kent negen officiële regio’s. Elke regio heeft zijn eigen Enterprise Zones. Dit zijn speciaal aangewezen gebieden, waar de Britse overheid door middel van speciale belastingregels en overheidssteun de ontwikkeling van nieuwe economische bedrijvigheid stimuleert. Lees meer over deze regio's.

  Personeel

  Opent u een vestiging in het VK en wilt u daar personeel inhuren? Nederlanders werkzaam in het Verenigd Koninkrijk moeten rekening houden met meer formaliteiten. Dat geldt ook voor als Britse werknemers bij uw bedrijf in Nederland gaan werken. Daarnaast worden registraties van beroepskwalificaties en beschermde beroepen niet meer automatisch erkend.

  Nederlands personeel in het VK?

  Let op deze aandachtspunten:

  • Zorg dat u weet wat de procedure is voor EU-burgers om in het VK te mogen wonen en werken.
  • Uw werknemer kan onder bepaalde voorwaarden nog een 'settled status' aanvragen; een verblijfsstatus voor onbepaalde tijd. Meer over de status en de aanvraag vindt u op de website van de Britse overheid.
  • Verhuist uw medewerker naar het VK? Raadpleeg dan het UK’s Points-Based Immigration System.

  Brits personeel in Nederland?

  Britse werknemers in Nederland moeten ook rekening houden met meer formaliteiten. Kijk op de website van IND voor meer informatie.

  Wilt u personeel detacheren?

  Bekijk waar u aan moet denken op Ondernemersplein.

  Meer weten?

  Online is veel informatie te vinden over investeren in het VK. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

  Investeringsgidsen overheid

  De overheidssite Invest in Great is opgezet om buitenlandse ondernemers te helpen. Onder het kopje 'Set up an overseas business in the UK' vindt u hoe je een bedrijf kunt opzetten in het VK.

  De site geeft ook aan welke kansen bepaalde sectoren bieden en in welke regio's bepaalde sectoren sterk zijn. Let op: dit zijn dus sectoren die door de Britse overheid zelf worden aangeraden.

  Meer overheidsbronnen met informatie:

  Investeringsgidsen consultancybureaus

  Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor VK zijn:

  Databanken met informatie over investeringskansen

  Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

  Advies over bedrijf starten in het Verenigd Koninkrijk

  Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?