Bedrijf starten in de Verenigde Staten

Laatst gecontroleerd op:
20 november 2023
Gepubliceerd op:
15 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in de Verenigde Staten (VS)? Of misschien een partnerschap aangaan met een Amerikaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u zakenpartners te vinden in de VS. Dit doen we samen met het buitenlandnetwerk. Onze regio-adviseurs geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in de Verenigde Staten

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Amerikaanse wet- en regelgeving. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. En denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

(Culturele) verschillen binnen de VS

Let op: de VS is geen uniforme markt. Het land bestaat uit 50 staten en meer dan 3000 'county's' (lokale overheid). Per county, staat of regio kan de situatie voor u als ondernemer enorm verschillen. Bijvoorbeeld als het gaat om wet- en regelgeving, voorwaarden en zakelijke kansen. En niet onbelangrijk: ook cultureel kunnen er sterke verschillen zijn. Onze pagina Do's-and-don'ts in de Verenigde Staten geeft u een goede eerste indruk.

Zakendoen voor start-ups per regio

De VS heeft het grootste technische ecosysteem ter wereld. Van hubs uit de East Coast zoals Boston en New York tot Silicon Valley aan de West Coast. Deze regio's bieden kansen voor innovators, start-ups en andere bedrijven uit Nederland. Met het project Holland in the Valley kunt u als techbedrijf via Nederlandse ambassades in contact komen met regionale partijen in Silicon Valley.

Ook in andere regio's is het interessant om een bedrijf te starten. Het buitenlandnetwerk van RVO heeft voor u verschillende 'playbooks' die per regio uitleggen hoe u van start gaat:

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ondernemingsvormen in de Verenigde Staten

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Per staat verschilt de wetgeving. Dit heeft invloed op de keuze van de ondernemingsvorm. De ondernemingsvormen die het meest voorkomen in de Verenigde Staten zijn:

  • Corporation
  • Limited Liability Company (LCC)
  • General partnership
  • Limited Liability Partnership (LLP)
  • Joint-venture
  • Branche Office, filiaal of lokale vestiging

Een 'partnership' in Amerika is te vergelijken met wat in Nederland bekend is als vennootschap onder firma (VOF). Een corporation of LCC is vergelijkbaar met een NV of BV.

Meer informatie is te vinden op de website van de Small Business Administration (SBA).

Het Amerikaanse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in de Verenigde Staten vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 290 speciale economische zones te vinden, verdeeld over de 50 staten. Het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Texas geeft op de website meer informatie en gaat in op de voordelen van Free Trade Zones.

Select USA heeft ook een overzicht van programma's en financiële voordelen, met een doorklikmogelijkheid naar de staten.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in de Verenigde Staten. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Amerikaanse overheid

De Amerikaanse overheidssite Select USA geeft veel informatie over investeren in de VS, regelgeving en het vinden van zakenpartners. De site geeft ook per industrie informatie voor investeerders.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor de VS zijn:

USA-corporate is een Amerikaans bedrijf dat op haar website praktische informatie geeft voor Amerikaanse en niet-Amerikaanse ondernemers:

Zakelijke kansen in de Verenigde Staten

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij regelmatig rapporten over kansrijke sectoren in de Verenigde Staten. De marktrapporten vindt u op onze website. Kijk op onze pagina voor meer zakelijke kansen in de Verenigde Staten.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Advies over bedrijf starten in de Verenigde Staten

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs geven u graag meer informatie over een bedrijf starten in de VS. Maak kennis met onze dienstverlening.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?