Bedrijf starten in de Verenigde Staten

Gepubliceerd op:
15 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022

Wilt u een bedrijf starten in de Verenigde Staten (VS)? Of misschien een partnerschap aangaan met een Amerikaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Let op! De VS is geen uniforme markt. Het land bestaat uit 50 staten en meer dan 3000 'county's' (lokale overheid). Per staat/county kunnen de markt, de regelgeving en kansen voor u als ondernemer verschillen.

Onze regio-experts kunnen u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in de VS. Dit doen we samen met het buitenlandnetwerk. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in de Verenigde Staten

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan moet voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. De Verenigde Staten staan 6e (ranking 2020).

De VS scoort goed op de punten oplossen van kredietproblemen en het verkrijgen van krediet. De VS scoort minder goed als het gaat om het starten van een bedrijf en het aansluiten van een nieuw magazijn op het elektriciteitsnet.

Rapport Doing Business in the United States

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in the United States 2019 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Per staat verschilt de wetgeving. Dit heeft invloed op de keuze van de ondernemingsvorm. De ondernemingsvormen die het meest voorkomen in de Verenigde Staten zijn:

 • Corporation
 • Limited Liability Company (LCC)
 • General partnership
 • Limited Liability Partnership (LLP)
 • Joint-venture
 • Branche Office, filiaal of lokale vestiging

Een 'partnership' in Amerika is te vergelijken met wat in Nederland bekend is als vennootschap onder firma (VOF). Een corporation of LCC is vergelijkbaar met een NV of BV.

Meer informatie is te vinden op de website van de Small Business Administration (SBA).

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 290 speciale economische zones te vinden, verdeeld over de 50 staten. Het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Texas geeft op de website meer informatie en gaat in op de voordelen van Free Trade Zones.

Select USA heeft ook een overzicht van programma's en financiële voordelen, met een doorklikmogelijkheid naar de staten.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in de Verenigde Staten. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Amerikaanse overheid

De Amerikaanse overheidssite Select USA geeft veel informatie over investeren in de VS, regelgeving en het vinden van zakenpartners. De site geeft ook per industrie informatie voor investeerders.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor de VS zijn:

USA-corporate is een Amerikaans bedrijf dat op haar website praktische informatie geeft voor Amerikaanse en niet-Amerikaanse ondernemers:

Zakendoen voor start-ups

De VS hebben het grootste technische ecosysteem ter wereld. Van hubs uit de East Coast zoals Boston en New York tot Silicon Valley aan de West Coast. Deze en tussengelegen regio's bieden kansen voor innovators, ondernemers, start-ups en bedrijven uit Nederland. Met het project Holland in the Valley kunt u als techbedrijf via de posten in contact komen met regionale contacten in de sector.

(Culturele) verschillen binnen de VS

Zakendoen in de VS is in iedere staat anders. De wet- en regelgeving verschilt, de voorwaarden zijn anders en de kansen verschillen. En niet onbelangrijk: ook cultureel kunnen er sterke verschillen zijn. Onze pagina Do's-and-don'ts in de Verenigde Staten geeft een goede eerste indruk. Verdiep u daarnaast in de regionale verschillen.

Voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld het rapport East Coast Playbook (pdf) raadplegen. Het rapport van het consulaat-generaal in New York en het Holland Innovation Network in Boston is een uitgebreide handleiding voor het verkennen van de kansen, uitdagingen en aspecten van het zakendoen aan de oostkust.

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren regelmatig rapporten over kansrijke sectoren in de Verenigde Staten. De marktrapporten vindt u op onze website.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in de Verenigde Staten

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in de VS. Maak kennis met onze dienstverlening.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?