Bedrijf starten in Zweden

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Zweden? Of misschien een partnerschap aangaan met een Zweeds bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zweden. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Zweden

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank, is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld, geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Zweden staat op plek 10 (ranking 2020).

Zweden scoort goed op de punten registratie van eigendom en aanschaf van elektriciteit. Het land scoort minder goed als het gaat om het beginnen een eigen bedrijf en het verkrijgen van krediet.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Zweden kan investeren zijn:

 • Ondernemingen zonder hoofdelijke aansprakelijkheid - Aktiebolag (AB). Dit kunnen besloten vennootschappen zijn met beperkte aansprakelijkheid, of naamloze vennootschappen.
 • Joint Venture - Samriskföretag
 • Filiaalbedrijf van een buitenlandse moedermaatschappij - Filial till utländskt bolag
 • Eenmanszaak - Enskild firma
 • Vennootschap onder firma - Handelsbolag
 • Commanditaire vennootschap - Kommanditbolag
 • Vereniging - Ekonomisk förening

Op de Zweedse overheidswebsite Verksamt.se vindt u meer (Engelstalige) informatie over ondernemingsvormen.

Meer weten?

Online informatie

Zakelijke websites geven vaak veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Zweden is online veel te vinden. Business Sweden biedt meer informatie over investeren in Zweden. En op de overheidswebsite Verksamt.se staat uitgebreide (Engelstalige) informatie over het starten van een bedrijf in Zweden. Ook vindt u er tips over belastingen, financiering en personeelszaken. ALMI Företagspartner staat startende ondernemers in Zweden bij met informatie, adviezen en financiering.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zweden zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Zweden

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Zweden. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?