Bedrijf starten in Zweden

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2022

Wilt u een bedrijf starten in Zweden of misschien een samenwerking aangaan met een Zweedse partner? Investeren in Zweden betekent dat u te maken krijgt met eisen in dat land. Denk aan ondernemingsvormen of registratie bij de belastingdienst. 

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Informatie van de Wereldbank over bedrijf starten

Er zijn plaatselijke regels in Zweden voor het starten van een bedrijf. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

In het rapport Subnational Investment Climate Assessment 2022: Denmark, Finland and Sweden beoordeelt de Wereldbank de regelgeving voor bedrijven en de impact ervan op lokale ondernemers in 8 Zweedse steden. Daarin leest u bijvoorbeeld dat een bedrijf oprichten in Zweden eenvoudiger en goedkoper is dan het EU-gemiddelde. De oprichting duurt wel langer.

Ondernemingsvormen in Zweden

De belangrijkste ondernemingsvormen voor buitenlandse ondernemingen in Zweden zijn:

 • ondernemingen zonder hoofdelijke aansprakelijkheid (aktiebolag), waaronder:
  • besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, of
  • naamloze vennootschappen
 • joint venture (samriskföretag)
 • filiaalbedrijf van een buitenlandse moedermaatschappij (filial till utländskt bolag)
 • eenmanszaak (enskild firma)
 • vennootschap onder firma (handelsbolag)
 • commanditaire vennootschap (kommanditbolag)
 • vereniging (ekonomisk förening)

Op de Zweedse overheidswebsite Verksamt.se vindt u meer (Engelstalige) informatie over ondernemingsvormen.

Uw bedrijf registreren bij de Zweedse overheid

Bij zakendoen in Zweden registreert u uw bedrijf bij de Zweedse belastingdienst (Skatteverket). Dit geldt ook als u geen vestiging in Zweden heeft. U registreert zich uiterlijk 2 weken voor de start van het bedrijf. Lees meer over een bedrijf registeren in Zweden en de uitzonderingen op de website van de Zweedse belastingdienst.

U registreert uw bedrijf ook bij het Zweedse registratiebureau voor bedrijven (Bolagsverket). Doe dit voor de start van uw bedrijf. De registratie geldt niet voor eenmanszaken.

Geen speciale economische zone

Zweden heeft geen speciale economische zones met belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders.

Online informatie over starten in Zweden

Informatiegidsen over zakendoen 

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zweden zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Persoonlijk advies over bedrijf starten in Zweden

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs geven u graag meer informatie over het starten van een bedrijf in Zweden. Vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?