"Nederlandse kennis is een waardevol exportproduct"

Gepubliceerd op:
13 september 2023

Door extreem weer hebben steden op de Balkan vaak last van overstromingen en droogte. Architectenbureau Cityförster maakte een nieuw waterbouwkundig ontwerp voor de stad Peja in Kosovo. "Zo pakken we de problemen aan én verbeteren we de leefomgeving", zegt medeoprichter Martin Sobota.

Het ontwerp 

Jaarlijks overstroomt in Peja de rivier die door deze stad stroomt. Peja heeft de kademuren van de rivier verhoogd, waardoor deze minder goed te zien is. Cityförster zette zijn kennis van stedelijke ontwikkeling en watermanagement in om een nieuw ontwerp te maken.

Het nieuwe ontwerp gaat overstromingen tegen en verbetert de beleving van de openbare ruimte. Dat lukt door de waterkering in de openbare ruimte op te laten gaan. Bijvoorbeeld door dichtbij het water een plein te verbinden met een promenade die wel mag overstromen.

Kennis als exportproduct 

Het project in Peja is onderdeel van de Blue-Green City Dialogues. Dit initiatief koppelt Nederlandse bedrijven met expertise op het gebied van waterbeheer aan Balkansteden.

In Peja werkte Cityförster samen met RoyalHaskoningDHV, Deltares en de Nederlandse ambassade in Kosovo. "Nederlandse kennis is een waardevol exportproduct. Vanaf het begin van het project kwamen verschillende expertises samen. Die aanpak wordt lokaal gewaardeerd, omdat je tot betere oplossingen komt als je het probleem goed begrijpt", zegt Sobota.

"Alleen op afstand werken gaat niet, je moet ook aanwezig zijn."

Martin Sobota
Architectenbureau Cityförster

Andere werkwijze

Ontwerpen gaat in Kosovo anders dan in Nederland. "Hier zijn er gegevens beschikbaar waarop je het ontwerp kunt baseren. Denk aan cijfers, kaarten en onderzoeken. In Kosovo moet je vaak vertrouwen op gesprekken met stakeholders en je eigen inschattingen. Daar is het onderhouden van persoonlijk contact ook belangrijker. Alleen op afstand werken gaat niet, je moet ook aanwezig zijn."

Financiering

Sobota heeft een tip voor Nederlandse ondernemers die iets willen betekenen voor de Balkan: "Help de steden om financiering te vinden voor projecten. Nederlandse ambassades en het Team Internationale Organisaties van RVO openen deuren bij investeerders. Zo kreeg de burgemeester van Peja de kans om ons project bij investeerders onder de aandacht te brengen."

Team Internationale Organisaties (TIO) helpt u verder

Heeft u een Nederlandse onderneming in de watersector? En heeft u ideeën om waterproblemen in steden op de Balkan op te lossen? Wij kijken graag met u naar de financiële en zakelijke mogelijkheden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?