Important Project of Common European Interest (IPCEI) Waterstof

Gepubliceerd op:
4 augustus 2022
Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2023

Europa brengt nationale projecten samen in één groot project op Europese schaal: Important Projects of Common European Interest (IPCEI). Deze projecten zijn voor heel Europa belangrijk. De Europese Commissie geeft daarom haar goedkeuring voor overheidssteun. In IPCEI Waterstof werken we samen aan een krachtige waardeketen voor hernieuwbare (duurzame) waterstof tegen lage kosten.

Om de CO2-uitstoot flink kleiner te maken, moeten de processen van de industrie veranderen. We moeten (zwaar) vervoer verduurzamen. En we moeten hernieuwbare (duurzame) energie flexibel opslaan om ons te verzekeren van elektriciteit. Hernieuwbare waterstof kan een grote rol spelen bij belangrijke functies in ons energie- en grondstoffensysteem.

Bedrijven en onderzoeksorganisaties werken daarom internationaal samen aan projecten voor hernieuwbare waterstof op de volgende onderwerpen:

  • productie van waterstof
  • gebruik
  • import
  • opslag
  • (zwaar) transport
  • maakindustrie van elektrolysers en brandstofcellen

Om mee te doen aan deze projecten moet u eerder hebben deelgenomen aan de interessepeiling IPCEI Waterstof.

Subsidiethema's IPCEI Waterstof

Gesloten voor aanvragen

Nationale subsidie voor bedrijven of onderzoeksorganisaties die onderzoek doen naar vernieuwende producten en diensten met waterstoftechnologie. Uw project moet al zijn geprenotificeerd voor de IPCEI Waterstof technologiegolf bij de Europese Commissie.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor ondernemingen en onderzoeksorganisaties die een grootschalige elektrolysefaciliteit voor waterstof ontwikkelen.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor organisaties die zich bezighouden met de import en opslag van hernieuwbare waterstof in Nederland. Uw project moet al zijn geprenotificeerd voor de IPCEI Waterstof: Import en opslag bij de Europese Commissie.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van vernieuwende producten, diensten of toepassingen met waterstoftechnologie op gebied van mobiliteit en transport. Uw project moet al zijn geprenotificeerd voor IPCEI Waterstof: Waterstoftoepassingen in mobiliteit en transport bij de Europese Commissie.

Vragen over IPCEI Waterstof?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?