Open voor aanvragen

IPCEI Waterstof: Import en opslag

Gepubliceerd op:
11 november 2022
Laatst gecontroleerd op:
2 december 2022

Houdt uw organisatie zich bezig met de import en opslag van waterstof? Vraag dan subsidie aan met de regeling IPCEI Waterstof: Import en opslag.

Hoogte subsidie en looptijd

Startdatum:
dinsdag 15 november 2022
Einddatum:
woensdag 14 december 2022
Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden):
Maximaal 100% van de onrendabele top van uw project
Totaal budget:
€ 595.000.000
Verleend:
€ 0
In behandeling:
€ 0
Nog beschikbaar
100 % (€ 595.000.000)

Het kabinet wil Nederlandse bedrijven en onderzoeksorganisaties die meedoen aan Europese belangrijke projecten financieel steunen. Dit zijn Important Projects of Common European Interest (IPCEI).

IPCEI Waterstof: Import en opslag is zo'n Europees belangrijk project. Het bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven en/of onderzoeksorganisaties. Ze komen uit verschillende landen van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER). Deze projecten vullen elkaar aan. 

Uw Nederlandse project moet helpen de kosten voor hernieuwbare (duurzame) waterstof lager te maken. Met deze subsidie kunt u met uw vernieuwende technieken voor waterstofimport en -opslag concurreren met traditionele technieken.

U krijgt subsidie voor maximaal 100% van de onrendabele top van uw project. De onrendabele top is het deel van uw investering dat zich niet terugverdient.

Voorwaarden

Voor de subsidie IPCEI Waterstof: Import en opslag gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw project helpt bij het gebruik en de import en opslag van hernieuwbare waterstof. 
 • Uw project past in een Europese waardeketen (import, opslag, gebruik) van hernieuwbare waterstof.
 • U deed mee aan de Interessepeiling IPCEI Waterstof in de zomer 2020.
 • Nederland heeft uw project aangeboden voor prenotificatie voor IPCEI Waterstof: Import en opslag bij de Europese Commissie. U krijgt alleen subsidie als de Commissie uw project geschikt vindt in het notificatieproces.
 • Uw project moet kwantitatief of kwalitatief belangrijk en vernieuwend zijn.
 • U moet het project binnen Nederland uitvoeren.
 • U draagt met uw project bij aan kennisverspreiding in de Europese Unie. Ook buiten de direct betrokken projectpartners.

Voordat u IPCEI-subsidie krijgt, moet u een rapport met een verklaring over de naleving van het sanctiebeleid inleveren. Een accountant moet dit rapport opstellen. Dit heet een ‘Rapport van feitelijke bevindingen m.b.t. Sanctiebeleid’. Alle informatie over het sanctiebeleid vindt u op de pagina Sanctiebeleid Rusland.

Aanvragen

In het aanvraagproces leest u alle stappen en vindt u de bijlagen voor uw aanvraag.

Kent u de voorwaarden? En wilt u uw aanvraag indienen? Regel dan direct uw aanvraag. Dit kan van 15 november 2022, 9:00 uur tot 14 december 2022, 17:00 uur.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen duren voor u uw herkenningsmiddel heeft. Meer informatie vindt u op de pagina Inloggen en machtigen.

  Na uw aanvraag

  Nederland selecteert de 'beste' nationale projectvoorstellen. Het nationale IPCEI-budget is namelijk vaak niet genoeg om alle projectvoorstellen financieel te ondersteunen.

  De IPCEI Waterstof-regeling 2022 is daarom een tender. Dat betekent dat uw aanvraag concurreert met andere aanvragen. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de ingediende projecten na de sluitingsdatum met een aantal rangschikkingscriteria.

  Scoort uw aanvraag voldoende op alle rangschikkingscriteria? Dan krijgt u subsidie op volgorde van deze rangschikking. We geven subsidie totdat het beschikbare subsidiebudget op is. Scoort uw aanvraag onvoldoende op één of meer rangschikkingscriteria? Dan wijzen wij uw aanvraag af. Dat doen we ook als er nog budget is.

  Wet- en regelgeving

  Achtergrond

  Fabrieken moeten hun processen veranderen, minder CO2 uitstoten en (zwaar) vervoer verduurzamen. Hernieuwbare energie moeten we flexibel opslaan om ons ook van elektriciteit te verzekeren. Hernieuwbare waterstof helpt ons energiesysteem schoner te maken en minder grondstoffen te gebruiken.

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Bent u tevreden over deze pagina?