Octrooiblog: 1-aprilgrap? In octrooidatabanken is altijd wat te lachen

Gepubliceerd op:
30 maart 2022

Laten we eerlijk zijn. Bij het woord 'octrooien' denk je al snel: dat zijn serieuze en – vaak – ingewikkelde dingen. Beetje saai ook. Maar klopt dat beeld? Kijk zelf maar. We hebben 6 octrooien gevonden die lijken op 1-aprilgrappen maar die toch echt heel serieus zijn.

Ik ben Yp Kroon, octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland. Mijn collega’s en ik doen heel veel onderzoek in octrooidatabanken. Daarin staan ruim 120 miljoen octrooien die heel veel interessante informatie bevatten. Saai werk? Nee! Ten eerste is het hartstikke nuttig. Want met die informatie kunnen wij ondernemers helpen die misschien willen investeren in een octrooi. Ten tweede valt opvallend veel te lachen tijdens die onderzoeken. Kijk maar.

#Grap 1: Typo's*

Ons nationale lichtpunt uit Eindhoven komt – onbedoeld – onder verschillende namen voor in de octrooidatabanken. Wat denk je bijvoorbeeld van 'Philis Gloeilampenfabrieken NV'? Of deze dan: 'Filips Glojlampenfabriken NV'. En deze macabere aanduiding mag er ook zijn: 'Koninklijkje Philips'. 

#Grap 2: Natuurlijk wakker worden met kurk

Bovenstaande multinational heeft een paar jaar geleden een product op de markt gebracht om langzaam wakker te worden met behulp van licht. Dat was een simpele techniek voor een bekend probleem. Zó bekend dat er in de loop van de tijd vele oplossingen voor bedacht zijn. Zo bedacht Samuel Applegate al in 1882 deze oplossing: een methode waarbij er kleine stukjes kurk bovenop je gezicht vallen als het alarm afgaat!

#Grap 3: Schouderklopje voor jezelf

Als je zo’n goede uitvinding hebt gedaan, heb je wel een schouderklopje verdiend. Niemand in de buurt om eentje te geven? Dan doe je het toch gewoon zelf, met deze Amerikaanse 'Pat on the back apparatus'-uitvinding uit 1985?!

#Grap 4: High-five in je eentje

Daarnaast zie je in octrooidatabanken dat sommige mensen visionairs zijn. Ruim voor lockdowns gemeengoed werden, zag Albert Cohen dat mensen die alleen thuis zitten toch ook hun enthousiasme willen uiten. Daarom bedacht hij in 1993 de 'Apparatus for simulating a high five waarmee je thuis in je eentje toch nog kunt 'high-fiven'!

#Grap 5: Niet met volle mond werken

In dezelfde periode als de lockdowns hebben we kennisgemaakt met de mondmaskers. Deze waren bedoeld om virussen tegen te houden. Gelukkig mocht je wel even je mondmasker afzetten in een restaurant om te kunnen eten en te drinken. Een verre voorloper is dit 'Anti-eating facing mask' dat Lucy Barmby in 1982 uitvond. Alleen was dat bedoeld om te voorkomen dat het personeel in restaurants tussen de bedrijven door van het eten snoepte.

#Grap 6: Zoek de lach

En, heb je al – een beetje – gelachen om deze voorbeelden? Nee? Zeker weten? Je kunt Sony niet voor de gek houden. Met hun lachdetector uit 2008 weten zij allang wat je van bovenstaande patenten vond: 'Laugh detector and system and method for tracking an emotional response to a media presentation'.

Serieus hulp nodig?

Bij onze octrooiadviseurs kun je terecht met ál je vragen over octrooien – onafhankelijk, gratis en vertrouwelijk. En we weten trouwens ook alles over patenten want – en dat is géén grap – octrooien en patenten betekenen gewoon hetzelfde.

* Hadden de de aanvragers van het octrooi nou maar gebruikgemaakt van deze uitvinding uit 2010 die automatisch typo’s opspoort

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

Yp Kroon
Octrooiadviseur
Bent u tevreden over deze pagina?