Octrooiblog: Mooi bedacht! De Dag van de Uitvinders

Gepubliceerd op:
8 november 2021

Alles is al bedacht en de weg van idee tot product is lang en ingewikkeld. En toch zijn er elke dag weer mensen die de meest fantastische uitvindingen doen. Van de molens die Nederlandse polders maakten van zee, tot kleding van paddenstoelen. Daarom zet ik ze vandaag – op de Dag van de Uitvinders – nog eens extra in het zonnetje: alle uitvinders die de wereld beter, veiliger en fijner willen maken.

Kudos voor de doorzetters

Elke uitvinding begint met een idee. Dat kan zo maar opborrelen in je hoofd. 2 onderzoekers hebben uitgedokterd dat de gemiddelde mens 6.200 gedachten per dag heeft. Die gedachten leiden lang niet allemaal tot uitvindingen. En áls een idee het wel tot uitvinding schopt, is het nog maar de vraag of het op de markt komt. 92% van alle uitvindingen schopt het namelijk niet zo ver. En dan nog wat: je kunt vaker niet dan wel gaan rentenieren van de opbrengsten van je uitvinding. Uitvinders zijn dus echte doorzetters!

Drijfveren voor uitvinders

Er zijn allerlei redenen om iets uit te vinden. De een wil mensen beter maken. De ander wil íets beter maken. Uitvinden uit pure frustratie, als het ware. Je weet dat iets beter kan, en je weet ook hoe dat moet.

Grappig genoeg lijken dit soort uitvindingen seizoengevoelig te zijn. Een collega bij Octrooicentrum Nederland vertelde mij eens dat er na de zomervakantie redelijk wat ideeën voorbij komen over handige wasknijpers, slimme tentharingen en meer kampeer- en vakantieleed. En na de kerstvakantie neemt het aantal ideeën voor slimme kerstverlichtingen toe. Maar groot of klein, levensreddend of niet: alle uitvindingen doen ertoe.

Delen = lief

Niet om je te ontmoedigen, maar er is al heel veel bedacht in de loop van de tijd. En dat is goed nieuws. Want heel veel van die uitgewerkte ideeën zijn gratis te bekijken in een speciale databank: Espacenet (Engelstalig). Alle uitvindingen waarop een bedenker octrooi aanvraagt, komen namelijk volautomatisch in deze databank terecht. Inmiddels staan er meer dan 120 miljoen uitvindingen in.

Je moet publicatie in deze databank zien als een soort tegenprestatie voor de bescherming die een octrooi biedt. Anderen mogen niet zo maar jouw uitvinding namaken, maar ze mogen wel bekijken wat jij hebt bedacht. En jij kunt op jouw beurt ook je voordeel doen met alle kennis die anderen in hun uitvinding hebben gestopt. Zeg maar de doe-het-zelf-versie van de bron van alle wijsheid. Want daar is die databank voor bedoeld: kennis delen. Daar worden we allemaal een beetje beter van.

Einstein helpt

Heb jij een geweldig idee maar weet je niet wat je ermee kunt of wilt? Je hoeft het niet allemaal alleen uit te zoeken. Misschien ben je heel goed in het bedenken van ideeën maar laat je de uitwerking liever aan een ander over.

Einstein heeft ooit gezegd: "Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen." Belangrijk is dat jij je goed en op tijd laat informeren over de verschillende mogelijkheden om je idee verder uit te werken.

Luister naar je moeder (of een andere expert)

Mijn moeder zei vroeger altijd: “Wat je vindt, mag je zelf houden.” Maar als het om uítvinden gaat, is het een ander verhaal. Wat jij bedenkt, is van jou. Maar als je iets wilt gaan doen met jouw uitvinding, moet je met nogal wat dingen rekening houden. Bij Octrooicentrum Nederland werken specialisten die graag met je meedenken. Want voor ons is het elke dag een beetje Dag van de Uitvinders!

Hulp nodig?

Wij bieden ondersteuning op maat. Bijvoorbeeld met:

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

Ik ben Myra Verkuijl, tekstschrijver en redacteur bij Octrooicentrum Nederland. Al ruim tien jaar schrijf ik over uitvindingen, octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten. En ik blijf het fascinerend vinden, hoe uitvinders van een innovatief idee iets tastbaars weten te maken.

Myra Verkuijl
Tekstschrijver en redacteur, Octrooicentrum Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?