Octrooiblog: Octrooiaanvraag schrijven, zelf doen of specialist inhuren?
Je hoort weleens dat mensen hun octrooiaanvraag zelf schrijven en indienen, zonder tussenkomst van een octrooigemachtigde. Mag dat zomaar? Ja, dat mag. In Nederland mag iedereen zelf z’n octrooiaanvraag indienen. Of dat verstandig is, is een andere vraag. Wat zijn de voor- en nadelen? Octrooiadviseur Arie van der Krans vertelt u er meer over.
Octrooi aanvragen in Nederland werkt als volgt: u stelt een octrooiaanvraag op met een beschrijving van uw uitvinding en tekeningen. De inhoud én opmaak van uw octrooiaanvraag moeten voldoen aan de eisen die in de Rijksoctrooiwet staan. U dient uw aanvraag in bij Octrooicentrum Nederland. U betaalt voor uw aanvraag en voor het bijbehorende verplichte onderzoek naar de stand van de techniek. U betaalt ook om uw octrooi in stand te houden. Die kosten lopen ieder jaar op. Bekijk een overzicht van alle bedragen. Betaalt u niet, dan vervalt uw octrooi. Als alles goed gaat, krijgt u in Nederland automatisch octrooi op uw octrooiaanvraag en wordt het octrooi ook gepubliceerd. U kunt uw octrooi dan inzetten voor uw zaak.
Wat kost een octrooigemachtigde?
Het opstellen van een octrooiaanvraag door een octrooigemachtigde brengt ook kosten met zich mee. De kosten liggen vaak tussen de € 2.500 en € 7.000, afhankelijk van de complexiteit van het onderwerp. Toch zouden het niet de kosten moeten zijn die bepalen of u er verstandig aan doet om een octrooigemachtigde in te schakelen. U moet zich vooral afvragen wat u met uw aanvraag en uiteindelijk het octrooi wilt doen.
De hoed, de rand en de details
Een octrooigemachtigde is speciaal opgeleid om uw uitvinding zo te omschrijven dat (a) het juridisch allemaal klopt en (b) uw concurrent uw octrooi niet zomaar kan omzeilen door een klein beetje aan uw ontwerp te veranderen. In de Rijksoctrooiwet staat precies beschreven aan welke eisen uw octrooiaanvraag moet voldoen. Maar weet u hoe u ‘duidelijk en volledig’ uw uitvinding moet omschrijven? En hoe de bijbehorende tekeningen eruit moeten zien? De onderdelen van een octrooiaanvraag hangen op een speciale manier met elkaar samen om de nieuwheid en inventiviteit van de uitvinding te versterken.
Uitsluitend recht
Bij veel zelfgeschreven octrooiaanvragen gaat het mis bij de conclusies (claims in het Engels). Die moeten precies beschrijven waarvoor ‘uitsluitend recht’ wordt gevraagd. Een veelgemaakte fout daarbij is dat de uitvinding wordt omschreven in termen van het te bereiken resultaat. Stel dat u een ‘inrichting met wielen’ heeft uitgevonden. Als u in de conclusies zet dat u iets hebt uitgevonden wat kan rijden, gaat er een streep door deze claim. Er zou namelijk moeten staan hóe dat rijden wordt bereikt.
Wat wilt u doen met uw octrooi?
Wilt u op feestjes en partijen kunnen vertellen dat u octrooi hebt op ‘iets’? Dan kunt u uw octrooiaanvraag prima zelf schrijven en indienen. Houd er wel rekening mee dat uw octrooi zakelijk gezien dan misschien niet al te sterk is. Wilt u uw octrooi bedrijfsmatig inzetten, bijvoorbeeld om sterk te staan als iemand er met uw idee vandoor gaat of als u wilt gaan samenwerken, dan kan het verstandig zijn om uw aanvraag door een octrooigemachtigde te laten opstellen en indienen.
Meer weten?
Octrooicentrum Nederland biedt ondersteuning op maat. Bekijk onze octrooipagina's of mail naar octrooicentrum@rvo.nl.
- Ministerie van Economische Zaken