Octrooiblog: Hoe ruimtegebrek leidde tot een nieuwe topsport

Laatst gecontroleerd op:
15 november 2022
Gepubliceerd op:
19 september 2022

Octrooiadviseur Michiel van Stapele is een fanatiek padeller. Na een pittig potje padellen en met de komst van een groot toernooi naar Amsterdam in het achterhoofd vroeg hij zich af of hij iets over deze ultrahippe sport kon terugvinden in de octrooidatabanken. Padel is in een razendsnel tempo namelijk een volwassen sport geworden. Er zijn in Nederland ruim 1.300 padelbanen en daar komen wekelijks nieuwe banen bij. Welke ontdekking hij deed in de octrooidatabank en waarom het nadenken over octrooien belangrijk is, lees je hieronder.

Big business

De laatste jaren storten ook de grote namen uit de sportwereld zich op het kleine padel-speelveld. Neem bijvoorbeeld Decathlon, Wilson, Rossignol en Dunlop Slazenger. Vaak gaat het om octrooien op padel-rackets, maar je vindt ook octrooien op de structuur van padelbanen en octrooien op apparaten die de padel-ballen op de juiste druk brengen. Padel krijgt zelfs een aparte klasse in het octrooiclassificatiesysteem: A63B2102/08. En dat gebeurt alleen wanneer het voor de technisch specialisten van bijvoorbeeld het Europees Octrooibureau steeds moeilijker wordt om de juiste documenten te vinden wanneer ze gaan zoeken in octrooidatabanken.

Voor degenen die niet bekend zijn met padel, zal ik mijn nieuwste sportieve hobby samenvatten: Padel speel je, net als squash, in een kooi met 4 wanden. Maar het speelveld lijkt meer op een tennisbaan. Het is verdeeld in 2 helften, met een tennisnet ertussen. Padellen doe je in koppels, dus 2 tegen 2. Padelrackets zijn kort en breed en padelballen hebben een lagere druk dan tennisballen. Dat alles maakt padel een super spectaculaire sport: de bal kan op allerlei manieren terugkomen en de rally’s kunnen flink lang duren!

Doe je voordeel met octrooidatabanken. Daar vind je wat er al bestaat aan octrooipublicaties en of het nog mogelijk is om te octrooieren. Maar ook achterhaal je hoe goed je idee is ten opzichte van wat er al bestaat.

Michiel van Stapele
Octrooiadviseur
padel

Het 1e padel-octrooi

Padel-pedel

Na wat spitwerk in octrooidatabank Espacenet vond ik al snel het oudste padel-octrooi. Dat is een Amerikaans octrooi uit 1972 voor een pedel met 2 zijden, zoals een kano-roeispaan. Het ziet er een beetje onhandig uit. De titel van het octrooi is ‘double-ended ball’. 3 jaar daarvoor, in 1969, heeft Enrique Corcuera de eerste padelbaan ontworpen. Hij wilde eigenlijk een tennisbaan bouwen maar bedacht een nieuw spel wegens ruimtegebrek.

Aantal octrooiaanvragen in de klasse 'padel'

Aantal octrooiaanvragen in de klasse 'padel' door de jaren heen. Dit soort informatie kun je vinden in Espacenet.

Nieuw spel, nieuwe kansen

Tot 2005 neemt het aantal octrooiaanvragen voor de sport in opkomst enorm toe. Maar vanaf dat moment gaat het echt hard. In 5 jaar tijd verdubbelt het aantal octrooien van een kleine 40 naar bijna 80. En in 2020 staan er bijna 1.600 padel-octrooien in octrooidatabank Espacenet geregistreerd. Ik vind octrooien voor allerlei soorten padel-rackets: van een Argentijns rackets met schokdempers uit 1993 tot een Britse innovatie uit 2008 met verplaatsbare gewichten aan het frame.

Klein speelveld…

Maar ik vind ook uitvindingen die met het speelveld te maken hebben. Zoals een octrooi uit 2022 voor een ‘omheinde speelplaats’ van een Italiaanse uitvinder, links op de afbeelding. En zelfs een ‘draagbaar sportveldsysteem’; een Amerikaanse uitvinding uit 2019, de afbeelding rechts. 

Omheinde speelplaats, padel

Je vindt trouwens ook uitvindingen op het gebied van pickleball in die klasse. Die sport heb ik nog niet uitgeprobeerd maar het is een combinatie van badminton, tennis en tafeltennis. Ook leuk!

Toppers spotten

Wil je padel-toppers aan het werk zien? Van 28 september tot 2 oktober strijkt de World Padel Tour neer in Amsterdam.

Doe je voordeel met de octrooidatabanken

Heb je ook een idee of uitvinding? Verdiep je dan in de octrooidatabanken. Daar vind je wat er al bestaat aan octrooipublicaties en of het nog mogelijk is om te octrooieren. Maar ook achterhaal je hoe goed je idee is ten opzichte van wat er al bestaat. Onze adviseurs helpen je graag bij vragen over octrooien.

Michiel van Stapele
Octrooiadviseur, Octrooicentrum Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?