Zoeken in octrooidatabase Espacenet

Laatst gecontroleerd op:
14 maart 2024
Gepubliceerd op:
5 februari 2016

Als u de eerste keer Espacenet bezoekt, kan het aantal zoekmogelijkheden u misschien nogal overweldigen. Naarmate u steeds bekender wordt met het zoeken naar octrooien binnen uw eigen vakgebied zult u merken dat de resultaten steeds beter worden.

Wij geven u enkele tips om u hierbij te helpen.

U zoekt in Espacenet

In de database Espacenet vindt u wereldwijde octrooidocumenten: ruim 120 miljoen uit meer dan 90 landen. Deze documenten beschrijven de techniek van uitvindingen. Ook vindt u er de namen van uitvinders en bedrijven die octrooi hebben aangevraagd. 

Er bestaan ook andere octrooidatabases maar de voorlichting van Octrooicentrum Nederland richt zich op Espacenet vanwege de gebruiksvriendelijkheid, het gratis gebruik en de volledigheid van de database.

De links verwijzen naar de Engelstalige en nieuwste versie van Espacenet met uitgebreide filterfuncties. De taal van de database heeft geen invloed op de resultaten.

U zoekt met classificaties

Het nadeel van zoeken met woorden is dat je niet weet in welke termen een octrooi is omschreven. Het zoeken naar octrooien gaat daarom niet zoals u bent gewend bij normale zoekmachines op het internet. Het gaat met behulp van octrooiclassificaties. 
Dus waarom zoeken op ‘electrical water boiler’ of ‘boiling water with electricity’ als je ook kunt zoeken op classificatie A47J27/21008? Deze classificatie staat voor elektrische waterkokers.

Zoeken met zoekwoorden is mogelijk en speelt zeker een rol bij de zoekstrategie, maar in eerste instantie gaat u op zoek naar de relevante octrooiclassificatie. De stappen in het zoekproces zien er grofweg als volgt uit.

  1. Maak voor uzelf duidelijk wat de échte vernieuwing is die u heeft ontwikkeld en welke aspecten hierin karakteristiek zijn.
  2. Bepaal de octrooiclassificaties die op uw technische ontwikkeling van toepassing zijn.
  3. Voer een eerste zoekopdracht uit waarbij u rekening houdt met de belangrijkste aspecten van de innovatie: dit is vaak een combinatie van één of meerdere classificaties met enkele zoekwoorden.
  4. Een zoekopdracht is nooit in één keer klaar. Verbeter de zoekopdracht met andere classificaties die u tegenkomt. Afhankelijk van het aantal resultaten kunt u de zoekopdracht verbreden of versmallen met nieuwe zoektermen.

Lees meer over zoeken met classificatiecodes en het vinden van de juiste octrooiclassificaties voor uw zoekopdracht.

Wat kunt u met de zoekresultaten?

In eerste instantie zoekt u natuurlijk met een doel: het beantwoorden van de onderzoeksvragen over bijvoorbeeld nieuwheid, partners, concurrenten of technische oplossingen. Maar in het ideale geval maakt u het octrooionderzoek een breder deel van het R&D traject: deel publicaties en zorg voor een structurele monitoring op relevante octrooipublicaties.

Lees meer over het praktisch gebruiken van octrooi-informatie.

Hulp nodig?

Het zoeken in octrooidatabases vraagt handigheid en is niet altijd even eenvoudig. Octrooicentrum Nederland kan uw organisatie of onderzoeksafdeling helpen.

Vragen over Octrooien?

Bel 088 042 40 02

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

In samenwerking met:
  • Logo EU and logo Your Europe. This webpage is part of an EU quality network.
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?