Octrooien ofwel patenten

Gepubliceerd op:
2 september 2015
Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023

Met een octrooi beschermt u uw technische vernieuwing (uitvinding) op een product of proces. U kunt een ander verbieden die uitvinding na te maken, te verkopen, of in te voeren. Octrooicentrum Nederland (OCNL) is de octrooiverlenende instantie voor Nederland en onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

'Octrooien' worden ook wel 'patenten' genoemd. Beide termen betekenen precies hetzelfde. De Nederlandse wet- en regelgeving gebruikt de term 'octrooi'.

Informatie en inspiratie

Octrooien zijn behalve een juridisch beschermingsmiddel ook een bron van informatie en inspiratie. Omdat octrooien openbaar zijn, kunt u er veel informatie uit halen. Bijvoorbeeld wat anderen al hebben bedacht of welke mogelijke partners in uw branche werken.

Meer weten? Volg een workshop

RVO organiseert regelmatig - met samenwerkingspartners - bijeenkomsten en evenementen over dit thema. Bekijk wat u kunt verwachten van deze evenementen en bekijk in de agenda welke workshops, webinars en evenementen voor u interessant kunnen zijn. U kunt zich ook direct aanmelden.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

Bent u tevreden over deze pagina?