Octrooien ofwel patenten

Laatst gecontroleerd op:
10 juli 2024
Gepubliceerd op:
2 september 2015

Met een octrooi beschermt u uw technische vernieuwing (uitvinding) op een product of proces. U kunt een ander verbieden die uitvinding na te maken, te verkopen, of in te voeren. Octrooicentrum Nederland (OCNL) is de octrooiverlenende instantie voor Nederland en onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

'Octrooien' worden ook wel 'patenten' genoemd. Beide termen betekenen precies hetzelfde. De Nederlandse wet- en regelgeving gebruikt de term 'octrooi'.

Informatie en inspiratie

Octrooien zijn behalve een juridisch beschermingsmiddel ook een bron van informatie en inspiratie. Omdat octrooien openbaar zijn, kunt u er veel informatie uit halen. Bijvoorbeeld wat anderen al hebben bedacht of welke mogelijke partners in uw branche werken.

Meer weten? Volg een workshop

RVO organiseert regelmatig - met samenwerkingspartners - bijeenkomsten en evenementen over dit thema. Bekijk wat u kunt verwachten van deze evenementen en bekijk in de agenda welke workshops, webinars en evenementen voor u interessant kunnen zijn. U kunt zich ook direct aanmelden.

Prijzen en inspiratie

Prijs van Kiemt voor innovatieve ondernemers uit Oost-Nederland die met duurzame innovaties de maatschappij toekomstbestendig maken.

Prijs van Kennispoort voor innovatieve ondernemers uit regio Zwolle (22 gemeenten in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe).

Prijs van het Europees Octrooibureau (EOB) voor onderzoekers en uitvinders met baanbrekende technieken die daar octrooi(en) op hebben aangevraagd.

Prijs van de Wereldorganisatie voor Intellectueel Eigendom (WIPO) voor bedrijven die grote maatschappelijke problemen willen oplossen en slim gebruikmaken van IE.

Prijs van het Europese Bureau voor Intellectueel Eigendom (EUIPO) voor invloedrijke ontwerpers en uitzonderlijke ontwerpen met een ingeschreven Gemeenschapsmodel.

Jaarlijkse top 100 van mkb'ers in Nederland die succesvolle innovaties op de markt hebben gebracht.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

ISO 9001 certificaat

Octrooicentrum Nederland is ISO 9001 gecertificeerd. Dit betekent dat de dienstverlening voor het aanvragen, verlenen en beheren van octrooien voldoet aan de internationale norm voor kwaliteitsmanagement.

Bent u tevreden over deze pagina?