Octrooi aanvragen
Als u uw uitvinding met een octrooi wilt beschermen dan moet u dit aanvragen. Een octrooi is geldig voor een bepaald land of een groep landen. U beslist zelf in welke landen u bescherming wilt. Het aanvragen van octrooi kan per land apart of in een keer voor een aantal landen tegelijk. De Nederlandse wet- en regelgeving gebruikt de term 'octrooi'. De term 'patent' betekent precies hetzelfde.
Om in aanmerking te komen voor een geldig octrooi, moet uw uitvinding voldoen aan enkele voorwaarden. Voor u een octrooi gaat aanvragen raden wij u aan eerst na te gaan of uw uitvinding wel nieuw is.
Let op: tot het moment dat u octrooi aanvraagt, moet uw uitvinding geheim blijven. Als u er mee in de publiciteit bent geweest, kunt u geen geldig octrooi meer krijgen op uw eigen uitvinding.
Lees meer over:
- aan welke voorwaarden uw uitvinding moet voldoen;
- of uw idee nieuw is; en
- het geheimhouden van uw uitvinding.
Bekijk ook de uitlegvideo's:
Voor welke landen vraagt u octrooi aan?
U moet eerst bedenken in welke landen u octrooi wilt hebben. Vervolgens kunt u kiezen hoe u in verschillende landen een aanvraag indient.
U kunt de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende tijdslijn bekijken in een interactieve infographic. Voor een schatting van de kosten kunt u gebruik maken van de kostencalculator bescherming Intellectueel Eigendom.
Lees meer over:
Bekijk ook de uitlegvideo's
Hulp van octrooigemachtigde
De aanvraagprocedures zijn ingewikkeld. Een goede octrooiomschrijving moet technisch en juridisch helemaal kloppen. Wij raden u daarom aan om u te laten ondersteunen door een octrooigemachtigde.
Lees meer over hulp van een octrooigemachtigde
Octrooi aanvragen
Lees op onderstaande pagina's meer over hoe u octrooi kunt aanvragen in:
Bekijk ook de uitlegvideo 'Hoe ziet het proces rondom een octrooiaanvraag eruit?'.
Kosten octrooi
Het aanvragen en in stand houden van een octrooi kost geld. Weeg daarom de kosten en mogelijke opbrengsten goed tegen elkaar af.
Tegemoetkoming kosten voor mkb'ers
De European Union Intellectual Property Office (EUIPO) komt met zijn SME Fund mkb’ers in de EU tegemoet in de kosten voor het aanvragen van intellectuele eigendomsrechten. Denk aan octrooien, maar ook merkrecht en modelrecht. Zij doen dit in de vorm van een voucher. De vouchers worden uitgegeven op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Via het SME Fund kunt u 75% van de kosten van een nationale of Europese octrooiaanvraag terugkrijgen. Het kan gaan om taksen die gerekend worden door het Europees Octrooibureau of Octrooicentrum Nederland, voor indiening en een nieuwheidsonderzoek. Er geldt een maximum van € 1.500.
Let op: u hebt hiervoor een voucher nodig voordat u de octrooiaanvraag indient. Na toekenning is dit voucher maximaal 4 maanden geldig.
Lees meer op de website van de EUIPO over de vouchers.
Wilt u de voucher gebruiken om merkrecht of modelrecht aan te vragen? Lees hier dan meer over op de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).
Na uw aanvraag
Na de indiening van uw octrooiaanvraag kunt u zonder dat een geheimhoudingsverklaring nodig is over uw uitvinding spreken met derden zoals financiers. Kijk wel uit wie u wat vertelt. Uw octrooi is nog niet gepubliceerd en anderen weten dus nog niet waarmee u bezig bent en dat u octrooi hebt aangevraagd. Deze 'geheime fase' van 18 maanden kunt u misschien goed benutten.
Na de indieningsdatum kunt u ook al uw uitvinding op de markt brengen.
Pas na verlening van uw octrooi kunt u naar de rechter stappen als u vindt dat een ander uw uitvinding namaakt. De rechter kan diegene dan opdragen om te stoppen met de inbreuk. Ook kan de rechter de inbreukmaker opdragen om winstafdracht of schadevergoeding te betalen voor de periode vanaf de verlening van uw octrooi. Vóór verlening van uw octrooi kunt u een ander nog niet verbieden om uw uitvinding na te maken. Wél kunt u na verlening onder voorwaarden een redelijke vergoeding eisen van degene die uw uitvinding heeft nagemaakt in de periode tussen publicatie van uw octrooiaanvraag en verlening van uw octrooi. Vaak is daarvoor vervroegde inschrijving van uw octrooi in het octrooiregister nodig.
Lees meer over inbreuk op uw octrooi
Veelgestelde vragen
Bekijk de uitlegvideo's waarin onze octrooiadviseurs antwoord geven op veelgestelde vragen.
Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.
Vragen over Octrooien?
Bel 088 042 42 42 (kies 3 en dan 1)
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat