Unitair octrooi

Gepubliceerd op:
24 maart 2011
Laatst gecontroleerd op:
26 januari 2023

Met een unitair octrooi krijgt u in 1 keer bescherming in 17 Europese landen. 

Vanaf 1 juni 2023 is het unitair octrooi een nieuwe keuzemogelijkheid naast het bestaande Europese octrooi. Na verlening van uw Europese octrooiaanvraag kunt u kiezen voor:

  1. een Europees octrooi met gekozen landen; of
  2. een unitair octrooi voor 17 aangesloten Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Voor landen die (nog) niet zijn aangesloten bij het unitair octrooi blijft de huidige situatie onveranderd. Bedenk daarom of u het unitair octrooi moet aanvullen met nationale registraties voor landen die niet meedoen, zoals Spanje of het Verenigd Koninkrijk.

1 vertaling voor unitair octrooi

Na verlening van een Europese octrooiaanvraag hoeft u maar 1 vertaling van uw octrooi aan te leveren. Dat geeft een aanzienlijke besparing in vertaalkosten. Is uw Europese octrooi in het Engels verleend, dan moet er daarnaast 1 complete vertaling zijn in een andere Europese taal. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Nederlands kiezen.

1 taks voor unitair octrooi

Het unitair octrooi kan financieel aantrekkelijk zijn wanneer u bescherming aanvraagt in minstens 5 Europese landen. Voor een unitair octrooi betaalt u 1 jaarlijkse instandhoudingstaks aan het Europees Octrooibureau. Deze start bij € 35 voor het tweede jaar en loopt op tot € 4.855 voor het twintigste jaar. U betaalt geen aparte taksen meer voor de deelnemende landen. De kosten vindt u op de website van het Europees Octrooibureau (EPO, Engelstalig) . 

Unified Patent Court (UPC)

Over inbreuk of nietigheid van het unitair octrooi kunt u alleen bij het Unified Patent Court (UPC) procederen. Nationale rechters zijn niet bevoegd. Een uitspraak van het UPC geldt in alle 17 aangesloten landen, maar procederen kan behoorlijk duur zijn.

Het UPC opent op 1 juni 2023 zijn deuren. Vanaf dan kan het UPC rechtszaken ontvangen en behandelen voor unitair octrooien en Europese octrooien.

Lees meer op onze informatiepagina over het UPC en de website van het Unified Patent Court (Engelstalig).

Meer informatie

Lees meer over het unitair octrooi in het informatiesheet hieronder (pdf) en op de website van het Europees Octrooibureau (Engelstalig).

Raadpleeg in de infographic hieronder (PDF) de tijdlijn van een octrooiprocedure

  • Het figuur begint met een aanvraag in Nederland
  • Dit wordt gevolgd door een uitbreiding naar de Europese procedure
  • En resulteert in een unitair octrooi, en parallelle octrooien in gekozen Europese landen die (nog) niet aangesloten zijn bij het unitair octrooi

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 3 en dan 1)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?