Nederlands octrooiregister

Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024
Gepubliceerd op:
5 februari 2016

In het Nederlandse octrooiregister vindt u de status van Nederlandse octrooien, Nederlandse octrooiaanvragen, aanvullende beschermingscertificaten (ABC) en Europese octrooien die in Nederland rechtsgeldig zijn sinds 1912.

U kunt in het Nederlands octrooiregister bijvoorbeeld opzoeken of een octrooi nog van kracht is en wie de eigenaar is. Let op: een octrooi kan zijn overgedragen zonder dat dit is geregistreerd. Dat is namelijk niet verplicht. U vindt hier ook een link naar de databank Espacenet voor de precieze omschrijving en de tekeningen van de uitvinding.

Zoeken en resultaten

U zoekt in het register op verschillende manieren, bijvoorbeeld op nummer, zoekterm(en) of classificatiecode. U kunt de taal van de zoekmachine selecteren (op het scherm rechtsboven). Nederlands is (nog) niet volledig beschikbaar.

De resultaten krijgt u te zien in een resultaatlijst. In de resultaatlijst klikt u voor detailinformatie op het publicatienummer. In de octrooigegevens die u te zien krijgt, staat onder andere of het octrooi nog van kracht is of vervallen. Als het nog van kracht is, loopt u het risico inbreuk te maken op dit octrooi.  

Via het tabblad dossier krijgt u een overzicht van de stukken die zich in het dossier bevinden. Deze stukken bevatten alleen openbare informatie. Door op een titel uit het overzicht te klikken, opent u het bijbehorende document.

Hulp bij zoeken

Zoeken in octrooiregisters en het begrijpen van de zoekresultaten is niet eenvoudig. Wij kunnen u helpen, bijvoorbeeld een workshop over zelf zoeken in octrooidatabanken. Een dergelijke workshop helpt u bij het doen van een eigen octrooionderzoek. U leert zoeken, analyseren en interpreteren van de resultaten. Interesse? Laat het ons weten via ons interesseformulier.

Heeft u vragen? Bel 088 042 40 02. Of stuur een e-mail naar octrooicentrum@rvo.nl.

Hoofdblad

In de wekelijkse digitale uitgave het Hoofdblad ‘De Industriële Eigendom’ staat informatie over ingeschreven aangevraagde of verleende octrooien, topografieën van halfgeleiderproducten en aanvullende beschermingscertificaten. Het blad bevat ook wijzigingen van de voorafgaande week in het Octrooiregister. U vindt het Hoofdblad in de octrooibibliotheek.

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

Vragen over Octrooien?

 

Bel 088 042 40 02

 

In samenwerking met:
  • Logo EU and logo Your Europe. This webpage is part of an EU quality network.
Bent u tevreden over deze pagina?