4 tips over innovaties financieren en intellectueel eigendom

Laatst gecontroleerd op:
28 november 2023
Gepubliceerd op:
20 november 2023

Voor u als innovatieve ondernemer is financiering de sleutel tot innovatie en groei. Wist u dat u uw kans op succes aanzienlijk kunt verhogen als u uw intellectueel eigendom (IE) beschermt? Profiteer van de tips van Octrooicentrum Nederland, ontdek hoe u een effectief octrooionderzoek doet en leer van de ervaringen van andere ondernemers.

Foto van regioadviseur Katja Apelt die hand schudt van een man

Vormen van financiering

Als innovatieve ondernemer wilt u niet alleen uw product of dienst ontwikkelen, maar deze ook in de markt zetten en uw bedrijf laten groeien. Naast de traditionele lening van de bank zijn er andere manieren om dit te financieren. Denk hierbij aan het aanvragen van subsidies en regelingen, crowdfunding of door investeerders aan te trekken. Welke vorm bij u past, hangt af van uw onderneming, idee of product.

Als u als innovatieve ondernemer goed bent voorbereid en weet welke financieringsmogelijken er zijn, heeft u meer kans van slagen bij het vinden van kapitaal. Wilt u de aandacht trekken van investeerders? Dan is het vastleggen van uw eigen intellectueel eigendom én onderzoeken van bestaande octrooien van groot belang. Ontdek onze 4 tips.

Tip 1: Onderzoek alle beschermingsmogelijkheden

Als ondernemer kunt u uw uitvinding vastleggen met een octrooi (ofwel patent) zodat u namaak kunt tegenhouden. Maar er bestaan ook andere manieren om uw ideeën te beschermen.

Dit zijn een paar opties om uw innovatie te beschermen:

  • Octrooirecht: voor technische producten of productieprocessen
  • Auteursrecht en naburige rechten: voor bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen en voor bijvoorbeeld uitvoeringen
  • Merkenrecht: voor bijvoorbeeld logo’s, woorden (namen), kleuren, klanken en vormen van bedrijven, producten en diensten
  • Handelsnamenrecht: voor de naam van een bedrijf

Lees meer over het beschermen van uw idee of innovatie

Tip 2: Bescherm uw intellectueel eigendom op tijd

Vaak is het slim om al in een vroege fase van uw innovatietraject na te denken over intellectueel eigendom. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Start-ups die al in de vroege fase een octrooi of andere vorm van intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) aanvragen, hebben tot 10 keer meer kans om financiering te krijgen dan start-ups die dit niet doen.

Praktijkvoorbeeld

Femtech-bedrijf YON E Global ontwikkelde een nieuwe e-health tool waarmee vrouwen binnen 3 seconden hun algehele vaginale gezondheid kunnen meten. Het bedrijf vroeg op 4 onderdelen van de uitvinding een Europees octrooi aan en schakelde de hulp in van Octrooicentrum Nederland.

"Het kost een vermogen om je bedrijf up and running te krijgen. Wij kunnen nu tegen investeerders zeggen dat we onderzoek hebben gedaan naar de verschillende beschermingsmogelijkheden. En we kunnen daarmee concurrenten en copycats blokkeren. Zo heeft de gratis hulp van Octrooicentrum Nederland ons geholpen om strategische beslissingen te nemen."

Ricquelle Jeffrey
Chief Strategy Officer, YON E Global
Foto van Ricquelle Jeffrey

Tip 3: Let op bij crowdfunding: geef niet te veel prijs

Crowdfunding is een manier om geld op te halen bij het grote publiek (via de crowd). Dit gaat vaak via online crowdfundingplatforms waar mensen in verschillende projecten of initiatieven kunnen investeren. Op deze manier kunt u direct financiering krijgen, zonder bij banken aan te kloppen of subsidies aan te vragen. Toch is het belangrijk om goed op te letten als u crowdfunding gebruikt. Zo ervoer ook toetsenbordenontwikkelaar Wooting. 

"Onze crowdfundingcampagne was een groot succes. Maar we lieten wel vrij veel van de functionaliteiten van onze toetsenborden zien. Dat maakte het lastig ons product met een octrooi te beschermen. Crowdfunding levert kapitaalinvestering op voor de ontwikkeling van hardware en zorgt voor binding met onze klanten bij de productontwikkeling. Maar we blijven nu wél scherp op wat we vooraf verklappen!"

Jeroen Langelaan
Engineer bij Wooting

Tip 4: Onderzoek of u inbreuk maakt op intellectueel eigendom van anderen

Freedom-to-operate (FTO) houdt in dat u uw product of dienst op de markt kunt brengen, zonder inbreuk te maken op intellectueel eigendom van anderen. Om hierachter te komen, kunt u een FTO-onderzoek laten uitvoeren. Dit is ook interessant voor investeerders omdat zij hun risico zo laag mogelijk willen houden. Lees hier meer over in de blog van octrooiadviseur Yp Kroon.

Foto van octrooiadviseur Yp Kroon

"Een FTO laat investeerders niet alleen zien dat je serieus nadenkt over je IE-rechten, het geeft ze ook een risicoanalyse waardoor ze geneigd zijn sneller in je innovatie te investeren. Lees er alles over in mijn blog."

Yp Kroon
Octrooiadviseur

Volg een workshop over intellectueel eigendom

RVO organiseert vaak evenementen, workshops en webinars door het hele land en in samenwerking met verschillende partners. Bekijk de agenda voor een overzicht en meld u meteen aan.

Gesprek met een octrooiadviseur

Weten hoe u intellectueel eigendom op een slimme manier inzet voor uw innovatie? Of welke beschermingsvorm het beste is voor uw product of dienst? Heeft u specifieke vragen over het aanvragen van een octrooi? Maak dan een afspraak met één van onze octrooiadviseurs. In een persoonlijk gesprek beantwoorden zij uw vragen en geven u tips voor het gebruik van intellectueel eigendom.

Bent u tevreden over deze pagina?