U heeft een octrooi

Gepubliceerd op:
10 maart 2011
Laatst gecontroleerd op:
7 maart 2023

Om uw octrooi in stand te houden, moet u jaarlijks taksen betalen. Ook moet u ervoor zorgen dat uw gegevens correct zijn geregistreerd. Pleegt iemand inbreuk op uw octrooi, dan kunt u optreden. U kunt uw octrooi zelf houden, maar ook verkopen of een licentie uitgeven.

Heeft u een Nederlandse octrooiaanvraag ingediend en wilt u deze uitbreiden naar het buitenland? Dan is het belangrijk dat u dit doet binnen 12 maanden. Als u binnen 12 maanden na de aanvraagdatum van uw Nederlandse octrooi een octrooi aanvraagt in een ander land, kunt u gebruik maken van het zogenaamde prioriteitsrecht. Het buitenlandse octrooi krijgt dan dezelfde officiële indieningsdatum als uw Nederlandse octrooi.

Lees meer over het prioriteitsrecht

Uw gegevens in het octrooiregister

U moet zelf zorgen dat uw gegevens in het octrooiregister blijven kloppen. U kunt deze administratie uitbesteden aan een gemachtigde of een in Nederland ingeschreven advocaat.

Lees meer over uw gegevens in het octrooiregister up-to-date houden

Taksen betalen

Om uw octrooi in stand te houden moet u jaartaksen betalen. Voor een Nederlands octrooi begint u met betalen van de taks vanaf het begin van het 4e jaar na indiening van de octrooiaanvraag. Ook voor wijzigingen van bijvoorbeeld namen betaalt u taksen.

Lees meer over:

Bekijk hieronder ook de uitlegvideo's Wat kost een octrooi? en Hoe houd ik mijn octrooi in stand? en andere veel gestelde vragen in onze uitlegvideo's over octrooien.

Hoe exploiteren?

De winstgevendheid van uw octrooi staat of valt met de strategische keuzes die u maakt. U kunt bijvoorbeeld:

Heeft u voor dezelfde uitvinding in verschillende landen een octrooi, dan kunt u voor elk land een andere keuze maken. U exploiteert bijvoorbeeld het Nederlandse octrooi zelf, geeft een licentie uit voor het Duitse octrooi en verkoopt het Amerikaanse.

Bekijk de uitlegvideo Hoe verdien ik geld met octrooien? en andere veel gestelde vragen in onze uitlegvideo's over octrooien.

Inbreuk en nietigheid

Heeft u een octrooi, dan kunt u te maken krijgen met inbreuk en nietigheid. Bij inbreuk maakt iemand uw geoctrooieerde uitvinding bedrijfsmatig na. Is een octrooi onterecht verleend dan kan de rechtbank het octrooi nietig (ongeldig) verklaren.

Bezwaar maken

U kunt bezwaar maken tegen besluiten van Octrooicentrum Nederland.

Veel gestelde vragen

Lees de antwoorden op veel gestelde vragen over het in stand houden van uw octrooi.

Bekijk de uitlegvideo's waarin onze octrooiadviseurs antwoord geven op veelgestelde vragen.

Octrooien in de praktijk

Lees een aantal verhalen over octrooien (en andere IE-rechten) zoals die in de praktijk voorkomen.

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

Vragen over Octrooien?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
In samenwerking met:
  • Logo EU and logo Your Europe. This webpage is part of an EU quality network.
Bent u tevreden over deze pagina?