Waaraan denken bij het uitvinden?

Laatst gecontroleerd op:
20 augustus 2024
Gepubliceerd op:
10 maart 2011

Bij het innovatieproces komen allerlei vragen naar boven.

Is uw idee nieuw?

Een belangrijke vraag bij het uitvinden is of uw idee wel nieuw is. Bestaat uw uitvinding al? Dan kunt u met uw innovatietraject stoppen of misschien een bestaande uitvinding verbeteren. Of neem contact op met de octrooihouder om samen te werken en een licentie af te nemen.

Lees meer over of uw idee nieuw is

Hoe financiert u uw onderzoek, de productie en verder?

Bij RVO vindt u verschillende financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld kredieten en fiscale regelingen. U kunt hiermee bijvoorbeeld besparen op loonkosten of apparatuur financieren. Meer informatie vindt u op onze financieringspagina en in de subsidie- en financieringswijzer.

Kosten

Wilt u een idee krijgen hoeveel een octrooi kost? Raadpleeg:

Hoe gaat u uw intellectueel eigendom beschermen?

Sommige ideeën kunt u beschermen met een octrooi maar er bestaan ook andere vormen. Met modelrecht of auteursrecht bijvoorbeeld, of u houdt het geheim. Welke bescherming in aanmerking komt, hangt af van de aard van uw idee.

Let op: als u een octrooi wilt aanvragen dan moet u uw uitvinding geheim houden tot het moment van de aanvraag.

Lees meer over:

Hoe onderzoekt u of u geen inbreuk maakt op rechten van anderen?

Als u uw uitvinding op de markt wil brengen, wilt u niet per ongeluk inbreuk maken op rechten van anderen. Dat voorkomt u door te onderzoeken of u Freedom to Operate (FTO) hebt: ‘vrijheid van handelen’. Dit is ook interessant voor potentiële investeerders, zij vragen vaak naar FTO.

Lees meer over FTO in onze brochure:

Meer kans op financiering door IE-recht

Wist u dat start-ups die al in vroege fase een octrooi of andere vorm van intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) aanvragen, tot 10 keer meer kans hebben om financiering te krijgen dan start-ups die dit niet doen? Lees het onderzoek (pdf, Engelstalig) van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) over hoe IE-rechten innovatieve start-ups helpen om financiering te krijgen voor het doorontwikkelen van hun ideeën naar marktrijpe producten en diensten.

Wie heeft het recht op de uitvinding?

Als u een uitvinding doet in dienstverband, wie heeft dan de intellectuele rechten en krijgt het octrooi? U of uw baas? En wat moet u regelen als u gaat samenwerken met anderen? 

Lees meer over:

Geheimhouden tijdens ontwikkeling

Tot het moment dat u octrooi aanvraagt moet u uw uitvinding geheim blijven. Als uw uitvinding al bekend is – ook door uw eigen acties – zal uw octrooi weinig waard zijn. Iemand die er inbreuk op maakt kan dan namelijk terecht aanvoeren dat het octrooi niet geldig is.

Lees meer over geheimhouden

Breng uw intellectuele eigendom in kaart

Wilt u inzicht krijgen in hoe u uw idee kan beschermen? Doe dan de ideeSCAN.

Het invullen van de online vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag. U krijgt meteen een te downloaden rapport. Hiermee krijgt u een goed beeld van de intellectuele eigendomsrechten die van toepassing zijn op uw situatie. Ook krijgt u tips waarmee u aan de slag kan om uw ideeën te beschermen.

Octrooiblogs

Octrooiblogs laten zien hoe bijzonder, en alledaags, octrooien zijn.

Lees een selectie van de octrooiblogs die recent verschenen zijn.

Veelgestelde vragen

Bekijk de uitlegvideo's waarin onze octrooiadviseurs antwoord geven op veelgestelde vragen.

Octrooien in de praktijk

Hydraloop pakt het wereldwijde waterprobleem aan met hulp van octrooiadvies en verschillende financierings- en groeimogelijkheden van RVO. Met hun innovatieve apparaten voor het zuiveren en hergebruiken van water wonnen ze een aantal mooie prijzen, zoals een Global Award van de World Intellectual Property Organization (WIPO). Bekijk de video van Hydraloop.

"Zo succesvol als we nu zijn, dat zou niet zo zijn geweest zonder RVO"

Sabine Stuiver
CMO en mede-oprichter van Hydraloop
Hydraloop screenshot video

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?