Ondernemersverhalen
Kent u de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Misschien van 1 van de vele regelingen, zoals de WBSO. Maar wist u dat we voorlichting geven over octrooien - en ook de octrooiverlenende instantie zijn? Dat we helpen bij Europese regelingen en internationale contacten? Kortom: dat we u op allerlei momenten in het innovatieproces kunnen helpen?
Ook als u ons al kent: kijk vooral wat we nog meer te bieden hebben! Laat u inspireren door verhalen van mensen die u voorgingen. Bent u de volgende ondernemer die we verder kunnen helpen?
Wizenoze wijst leerlingen de weg
Wizenoze heeft een missie: het internet (weer) geschikt maken voor het onderwijs. Het internet is een rijke bron van informatie, maar veel informatie is commercieel, onbetrouwbaar en/of onbegrijpelijk. Wizenoze ontwikkelde een algoritme dat leerlingen toegang geeft tot content op hun eigen leesniveau, met informatie van betrouwbare, geschikte en gecontroleerde internetbronnen. Het bedrijf kreeg onderscheidingen van onder andere Disrupt 100, Forbes en Google. Maar Wizenoze is vooral trots op de positieve impact op het onderwijs wereldwijd.
"We zijn in contact gekomen met RVO, omdat elke ondernemer op zoek is naar manieren om het bedrijf te financieren", vertelt Diane Janknegt, CEO van Wizenoze. Het bedrijf maakt gebruik van het Innovatiekrediet, de DHI-subsidie en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Benieuwd waarom juist deze regelingen interessant zijn voor dit bedrijf? Bekijk de video en laat u inspireren.
*Muziek begint* Diane Janknegt – CEO Wizenoze: We zijn in contact gekomen met RVO omdat ik denk dat elke ondernemer op zoek is naar manieren om hun bedrijf te financieren. Dat kan natuurlijk door extern kapitaal of door middel van subsidies of leningen. *Muziek* We zien beelden van de Wizenoze user interface. Diane Janknegt – CEO Wizenoze: Wizenoze is actief in de educatiemarkt. Waar wij mee bezig zijn is om leerlingen en docenten toegang te geven tot educatieve content die we niet zelf maken, maar die we vinden op het internet of van andere educatieve bronnen. Wizenoze maakt gebruik van het innovatiekrediet van de DHI-subsidieregeling en natuurlijk de WBSO. Ik ben erg blij dat het innovatiekrediet er is. In zo'n vroege fase van een bedrijf ben je natuurlijk heel druk bezig met de ontwikkelingen op technologisch gebied. Dan kan je wel de markt ingaan, maar je hebt nog geen product, je hebt nog geen omzet, dus om dan extern kapitaal op te halen wordt een stuk ingewikkelder en dan geef je al in een vroege fase ook aandelen van je bedrijf weg. Het innovatiekrediet is een lening ondersteund door RVO en op dat moment een heel interessant instrument. *Muziek* We zien beelden van de Wizenoze user interface. Diane Janknegt – CEO Wizenoze: Omdat we ook werkzaam zijn in het buitenland, hebben we ook een DHI-subsidieregeling aangevraagd voor India en voor Egypte. Met een DHI-regeling kan je in een land jouw product gaat testen. Dus je krijgt de mogelijkheid om het het aan te bieden aan je klanten en te kijken in welke mate je het moet gaan lokaliseren en of het aanslaat. In het huidige klimaat wordt externe financiering ophalen er niet makkelijker op. Dus dat RVO een rol speelt om innovatie te stimuleren in Nederland, dat lijkt mij een hele belangrijke taak. *Muziek speelt en eindigt* Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga naar www.rvo.nl.
Fairphone: eerlijke telefoon voor mens en planeet
De Fairphone is volledig ontworpen volgens circulaire principes. De opbouw van de telefoon met uitwisselbare onderdelen zorgt dat batterijen, schermen en camera's eenvoudig kunnen worden vervangen of geüpgraded. RVO ondersteunde Fairphone op 3 gebieden: financiering, WBSO en met het Fonds voor verantwoord ondernemen.
De WBSO-regeling stelt Fairphone in staat om langer softwareondersteuning te bieden. Fairphone introduceert namelijk bewust niet vaak nieuwe modellen, zodat klanten hun modules en telefoon langer gebruiken. RVO leverde ook experts in de strijd tegen kinderarbeid in de keten van activiteiten en bij het winnen van eerlijke grondstoffen voor de telefoon. CFO Noud Tillemans vertelt: "Met name de projecten die we in mijnen doen, daarvan kan ik volmondig zeggen dat we die projecten niet hadden gedaan als RVO ons niet had gesteund." Laat u inspireren door de video!
Noud Tillemans – CFO & Managing Director Fairphone: Dit is hem dan. De Fairphone. Fair in Fairphone staat voor eerlijk voor mens en voor planeet. Dus wij willen dat de telefoon zo lang mogelijk meegaat, maar we willen ook dat die eerlijk gefabriceerd wordt. En dat gaat al vanaf de mijn in Congo bijvoorbeeld, waar kobalt vandaan komt, tot aan de Chinese arbeider in de fabriek die hem in elkaar zet. Om die in goede omstandigheden te laten werken en een eerlijk loon te laten verdienen. *muziek speelt* RVO helpt ons op drie gebieden. Met het aantrekken van financiering. Zij kunnen garant staan met bepaalde financieringsproducten. Het tweede is dat WBSO een belangrijk onderwerp is voor ons. Het is een innovatief product. Wij krijgen steun vanuit RVO om innovatief te zijn en nieuwe producten te ontwikkelen. En als derde is er het Fonds Verantwoord Ondernemen. Die helpt ons met projecten, dus in de mijnen, om te zorgen dat ook mensen in de hele waardeketen het uiteindelijk beter krijgen. RVO helpt ons ook met expertise. Dus die kijkt ook echt naar de plannen die we hebben in een mijn en levert daar ook experts. Die meekijken over veilige omstandigheden, hoe je kinderarbeid kan aanpakken en uit kan bannen. En hoe je ook kan zorgen dat niet alleen de mijn verbetert maar dat uiteindelijk de hele waardeketen meehelpt om te zorgen dat die miners een beter leven krijgen. *muziek speelt* RVO heeft ons al vanaf eigenlijk dag één omarmd. Vindt het tof wat we doen. Innovatief, duurzaam, eerlijk. En heeft dus garant willen staan richting financierders. Om te zeggen: Als Fairphone ooit in problemen komt, dan staan wij voor de helft garant. Dat trekt dan net even investeerders en banken over de streep om ook echt geld beschikbaar te stellen en te willen investeren in Fairphone. De aanbieding van diensten van RVO is heel breed. Ik noemde al drie gebieden waar RVO ons helpt. En met name in de projecten die we in mijnen doen, daarvan kan ik volmondig zeggen dat we die projecten niet hadden gedaan als RVO ons daar niet in had gesteund. *muziek speelt en stopt* Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga naar rvo.nl
Hydraloop pakt het wereldwijde waterprobleem aan
De innovatieve apparaten van Hydraloop zorgen wereldwijd voor het zuiveren en hergebruiken van water. Hiermee kan tot 45% bespaard worden op leidingwater. Het bedrijf won afgelopen tijd een aantal mooie prijzen, zoals The Best of the Best @CES Award van het internationale techblog Engadget. Ook beloonde de World Intellectual Property Organization (WIPO) hen met een Global Award. Dit is een prijs voor uitzonderlijke ondernemingen die intellectueel eigendom gebruiken om een positieve impact te maken in binnen- en buitenland.
Zowel voor de ontwikkeling van haar innovatieve producten als voor de grote internationale stappen gebruikte Hydraloop RVO-regelingen en diensten: onder meer de WBSO, Partners voor Water, DHI en kreeg zij hulp van Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO). In januari 2023 gaat het bedrijf weer mee naar de CES techbeurs in Las Vegas. “Zonder RVO zouden we niet zo succesvol zijn geweest als nu”, vertelt Sabine Stuiver, CMO en mede-oprichter van Hydraloop. Laat u inspireren door hun verhaal!
*muziek speelt* Sabine Stuiver – CMO & co-founder Hydraloop: We hebben de Hydraloop ontwikkeld omdat er gewoon wereldwijd een watercrisis is. Het is natuurlijk belachelijk dat we onze toiletten nog steeds spoelen met puur drinkwater. Nou, dit is de Hydraloop, een compact decentraal waterrecyclingsysteem. Dus het is een waterzuiveringsfabriekje voor in je huis, maar ook voor elk ander gebouw. Het behandelt licht verontreinigd water in je huis. Het maakt het water schoon zodat het herbruikbaar water is, en je het gewoon een tweede keer kan gebruiken. Voor toepassingen waar je helemaal geen drinkwater voor nodig hebt, zoals de wasmachine, toiletspoeling en de tuin. *muziek speelt* Beelden testlab Hydraloop. Sabine Stuiver: Om natuurlijk te komen van een idee naar het bedrijf waar we nu staan, dat is behoorlijk complex. RVO heeft ons daar echt ongelooflijk bij geholpen middels subsidies, financiering, maar ook trainingstrajecten. Ja, ik durf echt wel te stellen dat zo succesvol als we nu zijn, dat zou niet zo zijn geweest zonder RVO. En hun kennis en advies. *muziek speelt* Beelden in gebouwd Hydraloop. Sabine Stuiver: Onze samenwerking met RVO is eigenlijk ontstaan in 2015, middels een Partners voor Water subsidie. Een haalbaarheidssubsidie om ons product geschikt te maken voor de Amerikaanse markt. Maar voor onze internationale expansie hebben we dus recent een DHI-subsidie gekregen, en dat is eigenlijk ook om te onderzoeken in de VS om daar een assemblagelijn te creëren. *muziek speelt* Beeld Sabine Stuiver met collega. Sabine Stuiver: Een mooi voorbeeld van training en subsidies is bijvoorbeeld de CES in Las Vegas. Elk jaar gaat er een Nederlandse delegatie met startups en scale-ups naar Vegas toe. Dat wordt gesubsidieerd door RVO en die geeft ook trainingen voorafgaand aan de missie. Amerikaanse vrouw: The winner is: Hydraloop. Amerikaanse man: Congratulations. Sabine Stuiver: Omdat we een product hebben dat we wereldwijd vermarkten, zijn octrooien voor ons natuurlijk essentieel. Maar dat is best complex en daarom hebben wij daarvoor een octrooigemachtigde in de arm genomen om dat voor ons te regelen. Thijs Spigt – Directeur Octrooicentrum Nederland: Hydraloop heeft z’n uitvinding goed beschermd met octrooien en is nu op het punt beland dat ze wellicht ook op andere intellectueel eigendomsrechten focus zouden moeten gaan leggen. Daar kan Octrooicentrum Nederland, onderdeel van RVO, bij helpen. Sabine Stuiver: De komende jaren zullen we de ondersteuning van RVO blijven gebruiken, omdat wij continu blijven innoveren en we hen daar heel hard voor nodig hebben. *muziek speelt en fadet uit* Beeldmerk Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga naar rvo.nl
Visie op de energietransitie: Physee
Bedrijven over de hele wereld moeten onder druk van de klimaatdoelstellingen én verwachtingen van gebruikers veranderen. Het Delftse technologiebedrijf Physee (spreek uit: ‘visie’) speelt op deze energietransitie in met 2 innovaties: SENSE, een gebouwenbeheerplatform en PAR+, een coating voor de agrarische sector. De slimme ramen maken gebouwen duurzamer, de coating zorgt voor grotere oogsten in de tuinbouw. Voor de productontwikkeling en voor de R&D van beide innovaties gebruikte de ondernemer RVO-subsidies zoals de MOOI-regeling en de MIT.
Benieuwd hoe de hulp van RVO Physee verder bracht? Pim Rutgers (Chief Technology Officer, CEO Sense) en Sadiq van Overbeek (Co-founder PAR+) vertellen over hun ervaringen. Bekijk de video!
Pim Rutgers – CTO SENSE | PHYSEE: De groenste energie die je kan hebben, is eigenlijk energie besparen. *muziek speelt* Pim Rutgers: PHYSEE is een technologiebedrijf uit Delft en wij maken innovaties voor de energietransitie. Eén daarvan is SENSE, een gebouwbeheer platform. De andere is PAR+ een coating voor de agrarische sector. Sadiq van Overbeek – CPO and Co-founder PAR+ | PHYSEE: Wanneer je als bedrijf een een innovatief product ontwikkelt, dan heeft dat vaak jaren aanlooptijd. Om die tijd te kunnen overbruggen, wanneer je kosten voor de baten uitlopen dan is een subsidie van RVO essentieel om te kunnen slagen. Pim Rutgers: SENSE maakt gebruik van sensoren die zijn geïntegreerd in het glas. Deze sensoren meten lichtinval en temperatuur. Die zijn gekoppeld aan de zonwering, de verlichting en het klimaatbeheersysteem en wij maken de software die deze met elkaar kan optimaliseren. De MOOI subsidie van RVO heeft ons geholpen met de ontwikkeling van onze raamsensor. Daarom hebben we prototypes kunnen maken, maar hebben we daarna ook duurtesten kunnen doen met partners uit ons consortium. Wat zo'n consortium van zo'n MOOI subsidie zo mooi doet, is dat je eigenlijk met gelijkgestemden hetzelfde doel wil bereiken. Namelijk de energietransitie. Je hebt natuurlijk een doel gesteld aan het begin van de subsidie, maar tijdens subsidie kan je eigenlijk je doelen veranderen. Dat kan je met RVO bespreken. En dan zorg je ervoor dat de subsidiegelden in ieder geval aan de juiste innovaties worden uitgegeven. *muziek fadet uit* Sadiq van Overbeek: We zijn hier in de kas. Hier wordt onze PAR+ coating getest. Wat we doen is: we zetten het schadelijke UV-licht om naar bruikbaar PAR-licht. Dat is het licht waar plantjes harder van gaan groeien. We hebben gebruik gemaakt van de MIT: haalbaarheid subsidie. Toen zijn we vervolgens doorgegaan naar MIT: R&D. Waarin we een volledige proef konden doen, een heel jaar lang, om onze coating op grote schaal te testen. Ik vind het zelf fijn om altijd de website van RVO goed in de gaten te houden, omdat er altijd nieuwe call's kunnen openen. Soms op regionaal niveau, waar je tot dan toe nog niet vanaf wist. *muziek speelt en fadet uit* Beeldmerk Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga naar rvo.nl
Slimme oplossing tegen voedselverspilling
1,3 miljard ton per jaar: zoveel voedsel gooien we wereldwijd weg. Orbisk ontwikkelde 's werelds 1e volledig geautomatiseerde voedselafvalmonitor. De slimme camera herkent wat wanneer wordt weggegooid. Door dat op een tastbare manier te registreren, helpt Orbisk restaurants hun duurzaamheid én rendement te verbeteren.
RVO hielp Orbisk op verschillende manieren en momenten: met nationale regelingen als de WBSO en internationale subsidies als Eurostars en EIC Accelerator. Ook ging het bedrijf op uitnodiging van RVO mee naar de CES in Las Vegas, de grootste techbeurs ter wereld. De veelzijdigheid aan hulp en ondersteuning kwam als een positieve verrassing, vertelt Olaf van der Veen, mede-oprichter en CEO van Orbisk.
*Up-tempo muziek* Olaf van der Veen – Co-Founder & CEO Orbisk: Er wordt ter wereld ongelooflijk veel voedsel weggegooid. 1,3 miljard ton per jaar. Bij Orbisk hebben we daar een oplossing voor bedacht. Om de horeca te helpen om hun duurzaamheid en rendement te verbeteren. RVO heeft ons geholpen in de jungle van regelingen die al dan niet op ons van toepassing zijn. Nationale regelingen zoals de WBSO maar ook internationale regelingen, Europese regelingen zoals de EIC Accelerator of Eurostars, waar zij kunnen helpen met het beoordelen van de aanvraag en de kwaliteit daarvan, en helpen bij het aanmeldingsproces. Dus op allerlei verschillende manieren dingen gedaan die ik zelf niet had gekund. Wij richten de prullenbak van een horecaonderneming in met een weegschaal eronder en een camera erboven, en iedere keer dat er iets weggegooid wordt scannen we dat. En binnen die halve seconde hebben wij gezien wat voor type voedsel dit is, hoeveel, wanneer het gebeurt en waarom het gebeurt. En door dat op een tastbare manier te laten zien in ons data-portaal helpen we restaurants om te zien waar hun structurele verlies zit, hoe dat te adresseren en zo aanzienlijk hun duurzaamheid te verhogen, terwijl je ook een hoop geld onder aan de streep overhoudt. Wij hebben de EIC Accelerator gewonnen. Dat is een enorm competitieve Europese beurs. Onder andere met steun van RVO hebben we dat op kwaliteit kunnen beoordelen, hebben ze ons geholpen met de dynamieken van zo'n voorstel en uiteindelijk ook met informatiebijeenkomsten en tot vandaag ook hulp met het op de juiste manier inrichten van de administratie, enzovoort, wat enorm waardevol is. We zijn op uitnodiging van RVO op de CES in Las Vegas geweest, de grootste techbeurs van de wereld, en daar hebben we klanten gesproken, investeerders, adviseurs in de lokale markt. En binnenkort mogen we daar ook beginnen met onze eerste projecten. Als jonge en startende ondernemer voelt het heel erg alsof RVO één van de vele bureautjes is waar je dan langs zal moeten. Maar naargelang je iets verder groeit en op een gegeven moment echt in contact komt met de organisatie, blijkt wat voor enorm orgaan en wat voor veelzijdige organisatie het eigenlijk is. En op welke manieren ze je, niet alleen maar helpen administreren, maar ook echt helpen met de stappen te zetten die je als ondernemer nodig hebt. *Up-tempo muziek speelt en eindigt* Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga naar rvo.nl
Bliksemsgoed product van VitalFluid
VitalFluid wist een natuurlijk proces - bliksem - te kopiëren. Het 'bliksemwater' dat ze hiermee genereren, zetten ze in om duurzame voedselproductie mogelijk te maken. RVO speelt een cruciale rol in de ontwikkeling, vertelt commercieel directeur Erik Hertel. Zo ging VitalFluid mee op handelsmissie en hielp RVO bij het vinden van goede partners en de juiste financieringsregelingen. Hun bliksemwater gaat nu de wereld over.
*Muziek speelt* Erik Hertel – Commercial Director VitalFluid: Dit is een Lab Unit, het prototype waarmee VitalFluid in 2015 begonnen is met het ontwikkelen van plasma-apparaten. In deze Lab Unit bootsen we de bliksem na. Als de bliksem inslaat op het water, wat hier gebeurt, dan wordt het water geactiveerd. Daardoor krijgt het tijdelijk reinigende eigenschappen en uiteindelijk blijft water over met daarin een klein beetje stikstof die uit de lucht aan het water is toegevoegd. En dat water is heel geschikt om bijvoorbeeld planten te behandelen, te reinigen, of planten te voeden. *Muziek* Erik Hertel – Commercial Director VitalFluid: RVO speelt een cruciale rol in onze ontwikkeling. En een RVO is eigenlijk een soort vraagbaak waar we met alle mogelijke kwesties en problemen of vragen als startende ondernemer terecht kunnen. En dan is er binnen RVO, het is een hele brede, grote organisatie, altijd wel iemand die bepaalde expertise of kennis heeft en ons op weg kan helpen. Mylène Hoogendijk – Adviseur Enterprise Europe Network RVO: Meestal komt het bedrijf zelf met een vraag, maar wij zoeken ook altijd naar de vraag achter de vraag. Er zijn natuurlijk heel veel regelingen binnen RVO en wij proberen bedrijven, in de fase waar ze zitten, zo goed mogelijk te helpen. Dat kan zijn voor financiering of voor partners, maar het kan ook op ander gebied. *Muziek* Erik Hertel – Commercial Director VitalFluid: Wat je eigenlijk steeds ziet is: high tech innovaties en bestaande regelgeving gaan vaak niet goed samen. En dat begrijpt RVO als geen ander, en RVO is juist heel erg welwillend en genegen om ons te helpen om te zien hoe je dat kan doorbreken. Voor VitalFluid is buitenlandse expansie de komende periode cruciaal. Een mooi voorbeeld is een recente handelsmissie naar Californië. Mede georganiseerd door RVO, waar we mochten aanhaken en mochten onderzoeken of we daar potentiële klanten kunnen vinden. *Muziek* Erik Hertel – Commercial Director VitalFluid: Om te zien dat deze machine klaar is, nu ook bij de klant staat en daar werkt, daar hebben we zo lang voor geknokt met het team. Ja, dat is fantastisch. *Muziek eindigt* Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga dan naar RVO.nl
Kennis en hulp van RVO
Ook profiteren van de kennis en hulp van RVO? Raadpleeg onze subsidiewijzer of neem contact met ons op!