Geheimhouden tijdens ontwikkeling

Gepubliceerd op:
28 november 2016
Laatst gecontroleerd op:
5 februari 2018

Tot het moment dat u octrooi aanvraagt moet u uw uitvinding geheim blijven. Als uw uitvinding al bekend is – ook door uw eigen acties – zal uw octrooi weinig waard zijn. Iemand die er inbreuk op maakt kan dan namelijk terecht aanvoeren dat het octrooi niet geldig is.

Om uw uitvinding geheim te houden mag u bijvoorbeeld:

  • niet publiceren in (wetenschappelijke) tijdschriften;
  • geen presentaties geven op beurzen en tijdens congressen. Ook posterpresentaties op wetenschappelijke congressen mogen niet. Voor bepaalde erkende beurzen en tentoonstellingen geldt een uitzondering. Daar kunt u uw uitvinding laten zien zonder dat dit schadelijk is voor de nieuwheid;
  • geen brochures maken en verspreiden;
  • geen publicaties plaatsen op internet.

Tijdens het innovatieproces moet u ervoor zorgen dat uw uitvinding geheim blijft. Dat geldt ook als u er met anderen over spreekt. Geheimhouden kan bijvoorbeeld met maatregelen in de ICT, fysieke beveiliging, concurrentiebedingen en geheimhoudingsclausules.

Meer informatie vindt u bij bedrijfsgeheimen.

Een voorbeeld van een geheimhoudingsverklaring vindt u op de site van www.uitvinders.nl.

Alle medewerkers van het Octrooicentrum, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), hebben geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat u vrij met hen kunt spreken over uw idee of uitvinding. 

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 3 en dan 1)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?