Wanneer vraagt u octrooi aan?

Laatst gecontroleerd op:
25 november 2021
Gepubliceerd op:
17 maart 2011

Als u octrooi op uw uitvinding gaat aanvragen, moet u bedenken wat het beste moment is.

Bent u er nog aan bezig, dan kunt bijvoorbeeld meerdere octrooien na elkaar aanvragen, per fase van de ontwikkeling. Of u vraagt aan het einde voor het geheel één octrooi aan.

Niet zomaar wijzigen

Heeft u eenmaal een octrooiaanvraag ingediend, dan kunt u die daarna niet zomaar wijzigen. U kunt uw uitvinding nog nauwkeuriger omschrijven zolang het om dezelfde uitvinding gaat. Maar ontwikkelt u uw uitvinding nog verder, dan kunt u verbeteringen meestal niet meenemen in een aangevraagd octrooi.

Publicatie

18 maanden na de aanvraag publiceert Octrooicentrum de octrooiaanvraag. Vanaf dat moment kan iedereen uw uitvinding nalezen. Iedereen kan inspiratie uit uw octrooi halen en bijvoorbeeld octrooi aanvragen op een verbetering van uw uitvinding.

Vastleggen van uw idee

U kunt laten vastleggen op welk moment u een idee had. Hiermee heeft u een bewijsstuk waarmee u later eventueel kunt aantonen dat u de eerste was met dat idee. Er zijn 2 mogelijkheden:

Let op: vastleggen van de datum geeft nog geen bescherming en/of rechtszekerheid!

Geheimhouden tot octrooiaanvraag

Uw uitvinding mag niet openbaar zijn totdat u uw octrooiaanvraag ingediend heeft. Dit voorkomt dat iemand octrooi zou kunnen krijgen op iets dat niet meer nieuw is.

Dat geldt ook voor uzelf: als u er mee in de publiciteit bent geweest, kunt u geen octrooi meer krijgen op uw eigen uitvinding. Voor bepaalde erkende beurzen en tentoonstellingen geldt een uitzondering. Daar kunt u uw uitvinding laten zien zonder dat dit schadelijk is voor de nieuwheid.

Wachten met een octrooiaanvraag betekent dat u uw uitvinding langer geheim moet houden. Later een octrooi aanvragen betekent dat een ander u voor kan zijn. Het betekent ook dat de bescherming later ingaat en de maximale duur van 20 jaar dus later afloopt. Bedenk daarom goed wat in uw situatie het beste moment is voor de aanvraag.

Nadat u octrooi heeft aangevraagd, mag u in de publiciteit komen met uw uitvinding. Dat schaadt de aanvraag niet. U laat hiermee uw concurrenten weten dat u met iets nieuws komt.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?