Proeftuin Ebusco 3.0 en snellaadinfrastructuur (2021)

Laatst gecontroleerd op:
23 januari 2025
Gepubliceerd op:
15 maart 2022

Het doel van het project is laten zien dat het mogelijk is om elektrische bussen te gebruiken op lange afstanden, waaronder interregionale buslijnen, en dat uitstootvrij elektrisch vervoer in Nederland voor 2030 haalbaar is.

Beschrijving

Aanleiding

In het klimaatakkoord is voor de Nederlandse transportsector de CO2-emissiereductie-ambitie gezet op nul-emissie in 2050. Dit is ook van toepassing op het openbaar vervoer. Voor een significante impact op CO2-emissiereductie in het openbaar vervoer, is grootschalige inzet van elektrische bussen noodzakelijk. Belangrijk daarbij is dat alle buslijnen (stad, korte en lange afstand streekvervoer) en daarmee gehele concessies elektrificeren. Stadsvervoer en vervoer over korte afstanden wordt al steeds meer met elektrische bussen uitgevoerd, maar voor de lange afstanden is er nog geen goed alternatief. 
Connexxion, is een pionier in grootschalige toepassing van elektrisch openbaar vervoer met elektrificatie van concessies rond Eindhoven, Schiphol (AML) en Haarlem. Op dit moment wordt echter vooral ingezet op elektrisch stadsvervoer en korte afstand streekvervoer, omdat de huidige e-bussen niet geschikt zijn voor lange afstanden. Om de doelstelling, 100% ZE-vloot in 2030, te kunnen halen moeten de afstanden en operationele rijtijden zonder laden van e-bussen vergroot worden.

Doel

In dit project demonstreert Connexion samen met Ebusco een vernieuwend zero emissie OV-concept: de Ebusco 3.0 elektrisch aangedreven lichtgewicht bus, in een realistische lange afstand gebruiksomgeving. Tevens zou de Ebusco 3.0 doorontwikkeld worden naar de Ebusco 3.1, met een nog grotere actieradius en nog beter energiemanagement. Daarnaast wordt een operationeel plan ontwikkeld waarmee niet-openbare laadinfrastructuur geschikt wordt gemaakt voor gebruik door derden (busoperators). 
Door de demonstratie van elektrische bussen op lange afstand en op interregionale buslijnen draagt het project bij aan nul-emissie elektrisch busvervoer in Nederland voor 2030.

Korte omschrijving van de activiteiten

  • Demonstratie van de 3.0 lichtgewicht uitstootvrije elektrische bus op drie lange-afstandsbuslijnen in de Regio Gooi en Vechtstreek in een werkelijke situatie;
  • Doorontwikkeling van de Ebusco bustechnologie tot een energiezuinigere 3.1-variant met een grotere reikwijdte;
  • Realiseren van laadinfrastructuur en ontwikkelen van een uitvoeringsplan om bestaande niet-openbare laadinfrastructuur geschikt te maken voor andere gebruikers.

Locaties

Het project wordt uitgevoerd voor drie lange-afstandsbuslijnen in de Gooi en Vechtstreek, Amstelland-Meerlanden en Haarlem-IJmond.

Deelnemers
Naam deelnemer Rol in project
Connexxion Openbaar Vervoer N.V. Penvoerder, launching customer, aanschaf en eigenaar van de Ebusco 3.0 en 3.1 bussen en het snellaadstation Hilversum, monitoring/verzamelen gegevens, data-analyse, ontwikkelen laadstation voor gebruik door derden (busoperators).
Ebusco B.V. Deelnemers, technologieontwikkelaar, monitoring/verzamelen gegevens, data-analyse, ontwikkelen en bouwen Ebusco 3.1

Resultaat

Het project zal dienstdoen als proof-of-concept voor de inzet van elektrische bussen op lange afstand en op interregionale buslijnen. De beoogde resultaten van het project zijn: 
• 23 Ebusco 3.0/3.1 bussen gedemonstreerd en gevalideerd op drie lange afstand buslijnen. 
• Realisatie van de Ebusco 3.1 variant met een nog grotere actieradius. 
• Laadinfrastructuur die geschikt is voor gebruik door derden (busoperators).

Behaalde resultaten

Gedurende de eerste rapportage periode (1-7-2021 t/m 30-6-2022) is het volgende gerealiseerd: 
• Projectmanagement; opzet stuurgroep en projectgroep t.b.v. besluitvorming, voortgang monitoren en risicobeheer, inrichting financieel management en stakeholder management. 
• Er zijn tenminste 15 Ebusco 3.0 bussen ingekocht door Connexxion. Deze zijn of worden momenteel gebouwd door Ebusco en zullen in 2023 geleverd worden met een vertraging van minstens 12 maanden. Deze vertraging in de levering wordt veroorzaakt door COVID, de oorlog in Oekraïne en het wereldwijde tekort aan materialen die de automotive-sector geraakt heeft. 
• Om verdere vertraging in het project te voorkomen is Ebusco eerder begonnen met de doorontwikkeling naar de Ebusco 3.1, op basis van inzichten uit de praktijk van de 2.2 bus en ervaringen uit de eerder 2 geleverde bussen aan Stadwerke M". Focuspunt is het vergroten van de actieradius met ontwikkelingen op de klimatisering (strategie), het batterijpakket en het monitoringssysteem. Deze doorontwikkeling is deels geïncorporeerd in de Ebusco 3.0 bussen. 
• Het snellaadstation is ingekocht volgens planning. Deze is in 2023 deels geïnstalleerd op het nieuwe busstation van Hilversum. 


Gedurende de tweede rapportage periode (1-7-2022 t/m 30-6-2023) is het volgende gerealiseerd: 
• Projectmanagement; opzet stuurgroep en projectgroep t.b.v. besluitvorming, voortgang monitoren en risicobeheer, inrichting financieel management en stakeholder management. 
• Er waren al 15 Ebusco 3.0 bussen ingekocht door Connexxion (de totale order bedraagt 39 bussen). 
De eerste twee bussen zijn in juni 2023 in gebruik genomen, op de rapportagedatum zijn er inmiddels 18 bussen in gebruik genomen. De instroom van de rest van de 39 te leveren bussen wordt verwacht in het 4e kwartaal van 2023 waarmee alle besteld bussen geleverd zijn. 
• Om verdere vertraging in het project te voorkomen is Ebusco eerder begonnen met de doorontwikkeling naar de Ebusco 3.1, op basis van inzichten uit de praktijk van de 2.2 bus en ervaringen uit de eerder 2 geleverde bussen aan Stadwerke M". Focuspunt is het vergroten van de actieradius met ontwikkelingen op de klimatisering, het batterijpakket en het monitoringssysteem. 
• Het snellaadstation is ingekocht volgens planning. Deze is in 2023 deels geïnstalleerd op het nieuwe busstation van Hilversum. In hoeverre dit laadstation mede gebruikt zal worden door andere vervoerders is afhankelijk van het moment waarop in omliggende concessies (provincie Utrecht) Zero Emissie bussen worden geïntroduceerd op de buslijnen van en naar Hilversum en de operationele behoefte aan laadmogelijkheden in Hilversum. Door het verschuiven van aanbestedingen van concessies zal de invoering van Zero Emissie bussen in de omliggende concessies (in de provincie Utrecht) naar huidige verwachting pas na 2024 plaats vinden. 

Gedurende de derde rapportage periode (1-7-2023 t/m 30-6-2024) zijn de volgende resultaten gerealiseerd:

• Projectmanagement; opzet stuurgroep en projectgroep t.b.v. besluitvorming, voortgang monitoren en risicobeheer, inrichting financieel management en stakeholder management.

• Met vertraging zijn alle in het kader van het project bestelde voertuigen inmiddels geleverd en in gebruik genomen.

• Er is geen sprake meer van doorontwikkeling van de 3.0 versie naar een 3.1 versie. Dit is in een eerder stadium al separaat gerapporteerd.

• Het snellaadstation op station Hilversum is in gebruik genomen.

 

Actueel 

Externe ontwikkelingen

 (juni 2024)
Er zijn verschillende externe ontwikkelingen die effect hebben op het project: 

• Wereldwijde tekort aan materialen: De tekorten aan verschillende materialen en onderdelen zoals elektronische chips, aluminium en lithium (voor de batterijen) hebben gezorgd voor vertraging in de productielijn, waardoor de levering van de bussen later is dan gepland. Dit heeft nu nog impact op levering van reserve onderdelen. 

• Verbouwing station Hilversum: Het busstation in Hilversum wordt nog steeds verbouwd. De bussen worden voorlopig op een tijdelijke locatie geladen, zonder impact op de efficiëntie of dienstuitvoering.

Vooruitblik

Door de late oplevering van de Ebusco 3.0 bussen heeft het gehele project een forse vertraging opgelopen. Daarnaast is de technische doorontwikkeling naar de Ebusco 3.1 bussen wel gestart maar verder niet doorgezet. In de komende maanden zal het functioneren van de voertuigen, met name de range en verbruikscijfers, worden gemonitord.

Bent u tevreden over deze pagina?