TruckCharge: Dynamisch en geautomatiseerd laden van elektrische vrachtwagens bij depots en distributiecentra (2021)
Het doel van het project is het ontwikkelen van een oplossing voor het slim dynamisch en geautomatiseerd laden van elektrische vrachtwagens bij depots en distributiecentra: Truckcharge.
Beschrijving
Aanleiding
Vrachtwagens zijn verantwoordelijk voor 27 procent van de uitstoot van broeikasgassen op de wegen. De Nederlandse overheid richt zich daarom op het realiseren van zero emissie logistiek met gebruik van batterij- en waterstof-elektrische aandrijving. Een belangrijke remmende factor hierin is het realiseren van elektrische laadinfrastructuur voor vrachtwagens die betaalbaar is en op een efficiënte, flexibele, veilige en robuuste manier is in te passen in de huidige transportprocessen bij distributiecentra en depots.
Doel van het project
Het doel van het project is de ontwikkeling van TruckCharge, een oplossing voor het slim dynamisch en geautomatiseerd laden van elektrische vrachtwagens bij depots en distributiecentra. TruckCharge bestaat enerzijds uit een centraal laadcentrum, waarbinnen het geleverde vermogen aan iedere laadkiosk wordt gemanaged. Anderzijds bestaat TruckCharge uit meerdere platte 350kW kiosken en laadrobots, die volledig geautomatiseerd de connector in de vrachtwagen pluggen.
Korte omschrijving van de activiteiten
In het project vinden de volgende activiteiten plaats:
1) Ontwikkeling van een centraal laadcentrum voor het slim dynamisch laden op vrachtwagendepots.
2) Ontwikkeling van compacte/platte 350kW laadkiosk die gebruikt kan worden in de beperkte ruimtes tussen twee geparkeerde vrachtwagens bij laad docks.
3) Ontwikkeling compacte laadrobot op een rail voor het geautomatiseerd inpluggen van de connector.
4) Integratie testen in een representatieve omgeving.
Scope van Rocsys: ontwikkeling van laadrobot voor het geautomatiseerd inpluggen van de laadstekker in elektrische vrachtwagens bij depots/distributiecentra.
Scope van Heliox: Ontwikkelen van modulaire omvormerapparatuur en compacte laadkiosken voor het slim dynamisch laden van elektrische vrachtwagenvloten bij depots/distributiecentra.
Locaties
- Julianalaan 67A, Delft
- De Waal 24, Best
Naam deelnemer | Type organisatie | Rol in project |
---|---|---|
Rocsys BV | Onderneming | Penvoerder: ontwikkeling van laadrobot voor het geautomatiseerd inpluggen van de laadstekker in elektrische vrachtwagens bij depots/distributiecentra |
Heliox BV | Onderneming | Deelnemer: ontwikkelen van modulaire omvormer-apparatuur en compacte laadkiosken voor het slim dynamisch laden van elektrische vrachtwagenvloten bij depots/distributiecentra |
Resultaat
Bij Rocsys is enerzijds veel tijd besteed aan het voorontwerp van het soft-robotics systeem. Dat behelst divergerende stappen op robottopologie en het identificeren van gevraagde specificaties voor de ‘soft’ componenten. Anderzijds is er veel aandacht uitgegaan naar het gedrag van robot en laadinfrastructuur, en de daarvoor benodigde communicatie. Binnen Heliox is de ontwikkeling van het centrale laadcentrum in volle gang. Het is hierbij de bedoeling dat een controller (systeem manager) meerdere laders als 1 laat fungeren om zo het benodigde laadvermogen van 350 kW aan het voertuig te kunnen leveren. De compacte lader zal gaan bestaan uit 2 laderkasten (niet bij parking) en een laadzuil (naast parking) welke beide in ontwikkeling zijn.
Actueel
Conclusies
Het truckcharge principe, smalle automatische laadsystemen, is een technisch haalbaar product. Voor de economische haalbaarheid van het geïntegreerde systeem moet dit systeem meer volwassen zijn, en is integratie met een groter ecosysteem nodig (ten minste met de voertuigen). De separate systemen zijn ook interessante producten, waarbij de volwassenheid van de markt voor laders al zodanig is dat het product op schaal kan worden verkocht.
Aanbevelingen
In vervolgprojecten, focus naast de interactie tussen lader en laadarm ook op benodigde interacties in het gehele ecosysteem van (automatisch) laden.