FB5 - Isoleer ongeïsoleerde warme delen van de stoomketel

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Het isoleren van ongeïsoleerde warme delen van de stoomketel zorgt voor minder warmteverlies. Hierdoor komt de geproduceerde warmte voor een groter deel in de warmtewisselaar terecht en werkt de ketel efficiënter. Hierdoor zakt het brandstofgebruik van de ketel. Tevens is dit vanuit (arbo)veiligheid belangrijk, aangezien (zeer) warme delen bedekt moeten worden.

Huidige situatie

Bepaalde delen van de stoomketel, zoals mangaten, het ketel-achterfront en de voedingswaterregelklep zijn niet of onvoldoende geïsoleerd.

Herkenning

Ongeïsoleerde mangaten, ketel-achterfronten en voedingswaterregelkleppen zijn goed herkenbaar aangezien er dan alleen een metalen oppervlak te zien is dat tijdens bedrijfstijden warmte afgeeft. Geïsoleerde leidingen zijn te herkennen aan de hulzen rondom de leidingen en appendages, vaak uitgevoerd met een mantel van aluminium of RVS.

Uitvoering

Het isoleren van deze warme delen van de stoomketel is goed uitvoerbaar. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan isolatiematerialen en diktes. In het algemeen is het verstandig om voor een dikkere isolatielaag te kiezen, want de meerkosten zijn relatief beperkt en door de hoge temperaturen is de extra besparing van de dikkere isolatielaag significant.

Werk de isolatie af met beschermende bekleding, zoals aluminiumfolie, kunststoffolie, of een metalen plaat. Dit beschermt het isolatiemateriaal tegen beschadiging en vocht.

Het advies is om de installateur te raadplegen in de keuze van isolatiemateriaal.

Doelmatig beheer en onderhoud

Isolatie kan na verloop van tijd beschadigd raken of slijten. Denk bijvoorbeeld aan slijtage door weersinvloeden, trillingen, chemische invloeden of aanraking door personen. Om te voorkomen dat er onnodig warmteverlies optreedt, is het belangrijk om isolatie regelmatig te controleren. Het is aan te raden dit minimaal jaarlijks visueel te doen en ten minste eens in de 3 jaar uitgebreider door het uitvoeren van een warmtescan.

Relevante wetgeving

Er is geen wetgeving in Nederland waar de isolatie aan moet voldoen. Er zijn wel relevante richtlijnen die kunnen worden gebruikt. De meest gebruikte is: VDI-4610-1 norm.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?