FD15 - Pas heetgasontdooiing toe op de vriesinstallatie

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een koelinstallatie onttrekt warmte aan de te koelen ruimte (bijvoorbeeld aan een koelcel). Soms is het koudemiddel in de verdamper kouder dan 0 °C. In dat geval kan waterdamp uit de te koelen ruimte op de verdamper vastvriezen en ontstaat ijsaangroei of rijp. De ijslaag heeft een isolerende werking. Daardoor kan de warmte uit de te koelen ruimte de verdamper minder goed bereiken. Dan is tijdelijk meer elektriciteit (tot wel 30%) nodig om de te koelen ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

De weggeblazen warmte gaat zo verloren terwijl ergens anders in het gebouw een warmtevraag kan zijn. Bijvoorbeeld voor ruimteverwarming of warm tapwater.

Het terugwinnen van warmte bij koelinstallaties begint inmiddels vooral bij supermarkten gemeengoed te worden.

Huidige situatie

Er is een vriesinstallatie aanwezig waarbij een regeling voor ontdooiing ontbreekt.

Pas heetgasontdooiing toe

Herkenning

De verdamper is meestal achter in de vriescel of boven de deur te vinden. De verdamper van vrieskisten en -kasten zitten achter in of onder in de vrieskist of -kast. De verdamper heeft een lekbak en is aangesloten op het riool. In de specificaties is te zien of er een elektrisch verwarmingselement is. De heetgasregeling is eventueel ook terug te vinden in de specificaties van de koelinstallatie.

Uitvoering

Het is belangrijk om de verdamper ijsvrij te houden – of in ieder geval regelmatig ijsvrij te maken. Hoe vaak dat nodig is, hangt af van de relatieve luchtvochtigheid in de te koelen ruimte. De relatieve luchtvochtigheid hangt af van de hoeveelheid (warme en vochtige) omgevingslucht die de te koelen ruimte binnenkomt. Maar dit is ook afhankelijk van de vochtproductie van het te koelen product. Als de deur van een koel- of vriescel vaak openstaat, is ontdooien vaker nodig.

Het proces van heetgasontdooiing bestaat uit verschillende fasen. Eerst sluit de vloeistofklep voor het koudemiddel naar de verdamper. De compresssor zuigt het koudemiddel vervolgens uit de verdamper, waarna de verdamperventilator uitschakelt. Dan gaat de heetgasklep naar de verdamper open (bij een bepaalde druk). De compressor perst het hete gas door de verdamper. De verdamper warmt van binnenuit op en het ijs smelt. Als de verdamper de beëindigingstemperatuur heeft bereikt, sluit de heetgasklep. Is de verdamper voldoende afgekoeld, dan gaat de koelinstallatie over naar de stand 'koelbedrijf'.

Voor het omkeerbare proces is een extra regelklep met leiding nodig. Deze klep leidt het warme gas na de compressor naar de aanvoerleiding van de verdamper.

Bij grotere installaties is het mogelijk gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij de koeling van andere cellen. De verdampers worden hierbij één voor één ontdooid.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleer regelmatig de werking van de heetgasontdooiing. Er mag in principe geen ijsaangroei op de verdamper zichtbaar zijn.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Nee

Bent u tevreden over deze pagina?