GB6 - Vervang in bestaande kozijnen en ramen dubbelglas door HR++-glas

Laatst gecontroleerd op:
1 november 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Vervang kozijnen en ramen met enkel of dubbel glas door HR++-glas. Hierdoor verliest het gebouw minder warmte in de winter en hoeft uw verwarming minder aan te staan. Daarnaast komt er in de zomer minder warmte naar binnen, waardoor er minder koeling door (bijvoorbeeld) een airconditioning nodig is.

Glas isoleert beter als het een lagere warmtedoorgangswaarde (U-waarde) heeft. Hieronder staan de warmtedoorgangswaarden van verschillende soorten glas. Bij een lagere U-waarde wordt er minder warmte doorgelaten:

  • Enkel glas – gemiddeld 5,8 W/m².K
  • Dubbel glas – gemiddeld 3,0 W/m².K
  • HR++ glas – minder dan 1,2 W/m².K
  • HR++-glas lijkt op dubbel glas, maar het isoleert beter. HR++-glas heeft namelijk een warmte-reflecterende coating op het buitenste glasblad. Ook heeft het een speciale gasvulling. Dit is vaak argon-gas.

Huidige situatie

Er zijn kozijnen of ramen met enkelglas aanwezig in verwarmde gebouwen (ten minste 18 °C).

Herkenning

Zowel dubbel als HR++ glas hebben 2 glasplaten achter elkaar. HR++-glas kunt u herkennen door met de zaklamp van uw smartphone op het glas te schijnen. Bij 'gewoon' dubbel glas hebben de 4 lichtjes die dan terugkaatsen dezelfde kleur. Bij HR++-glas heeft het tweede of derde lichtje een andere kleur door de warmte-reflecterende coating.

Uitvoering

Enkel en dubbel glas moet vervangen worden door HR++-glas wanneer dit geplaatst kan worden in bestaande kozijnen of ramen. Deze moeten dan dus geschikt zijn voor HR++-glas. HR++ heeft een grotere dikte (sponning) dan enkel glas. Vaak worden hiervoor speciale glaslatten gebruikt: opdeklatten. Hierdoor past het dikkere glas goed in het kozijn of raam.

Triple glas en vacuümglas hebben een betere isolatiewaarde. Deze mogen ook toegepast worden. Wanneer het kozijn op korte termijn vervangen moet worden, is het aan te raden deze maatregel direct uit te voeren.

Regelgeving

Bij vervanging van glas moet de samenstelling van glas en kozijn volgens de bouwregelgeving een U-waarde hebben van maximaal 2,2 W/m2.K.

Met HR++ beglazing wordt in houten kozijnen een U-waarde van ongeveer 1,8 W/m2.K gehaald, in metalen kozijnen zonder thermische onderbreking een U-waarde van ongeveer 3,0 W/m2.K en met thermische onderbreking 2,2 W/m2.K.

Doelmatig beheer en onderhoud

Beperk het warmteverlies door naden, kieren en openingen in gevels:

  • Controleer jaarlijks het glas op lekkages. Vervang indien nodig het HR++ glas.
  • Controleer jaarlijks de afdichtingen van de beglazing in het kozijn (bijvoorbeeld het band of de kit). Herstel de afdichtingen indien nodig.

Economische randvoorwaarde

Natuurlijk moment: Het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000 m³ per jaar.

Technische randvoorwaarde

HR++-glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst. Indien het gebouw een monument is, wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Nee

Alternatieve maatregel

Pas drievoudig glas of vacuümglas toe. Door het toepassen van drievoudig glas of vacuümglas kan een nog hogere besparing worden gerealiseerd. Naar de toekomst toe kan dit een verstandige keuze zijn.

Bent u tevreden over deze pagina?