GC1 - Pas een klokregeling toe en regel deze in
Met een klokregeling stelt u specifieke temperaturen in voor verschillende periodes per dag of per week. Zo voorkomt u onnodige verwarming van het gebouw en verbruikt uw verwarmingssysteem minder energie.
De klokregeling stelt u in op het verwarmingssysteem. U stemt deze af op de openingstijden van het gebouw en aanwezigheid van mensen. Het verwarmingssysteem verwarmt het gebouw dan alleen wanneer dit nodig is.
Huidige situatie
Er is een verwarmingssysteem aanwezig waarbij automatische regeling voor verlaging van de temperatuur in de nacht, het weekend en/of de vakanties ontbreekt.
Herkenning
Een klokthermostaat is meestal een klein wit kastje aan de binnenmuur bij de verwarmingsinstallatie in de buurt. Vaak heeft de thermostaat een digitaal scherm. De thermostaat is meestal ongeveer 1,5 meter boven de vloer geplaatst.
Uitvoering
Voor een klokregeling moet u eerst een klokthermostaat installeren. Deze stelt u vervolgens in op de gebruikstijden van het gebouw. Een klokregeling kan een integraal onderdeel zijn van een gebouwbeheersysteem (GBS).
Doelmatig beheer en onderhoud
Controleer de instellingen en zorg voor een efficiënte werking van de warmteopwekking:
- Controleer jaarlijks de klokregeling. Herstel en vervang deze indien nodig.
- Controleer jaarlijks de betrouwbaarheid van sensoren (ijken sensoren).
- Controleer jaarlijks of sensoren op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers).
- Controleer jaarlijks of de instellingen en afstelling nog juist is. Pas deze zo nodig aan.
Economische randvoorwaarde
Niet van toepassing.
Technische randvoorwaarde
Niet van toepassing.
Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)
Ja
Alternatieve maatregel
Regel de periodes en temperaturen voor verwarming automatisch via het gebouwbeheersysteem. Als er een gebouwbeheersysteem aanwezig is, dan is het mogelijk om de kloktijden via dat systeem te regelen.