GE1 - Isoleer warmwaterleidingen en appendages

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Isolatie om warmtapwaterleidingen beperkt het verlies van warmte. Door het isoleren van de leidingen blijft de warmte in het systeem. Er is minder aardgas nodig om bij te stoken om het tapwater op te warmen. In de zomer zorgt de warmteafgifte van ongeïsoleerde leidingen bovendien voor een extra warmtebelasting. Hierdoor kan meer koelvermogen nodig zijn. Isolatie van de leidingen zorgt voor energiebesparing.

Huidige situatie

Er zijn ongeïsoleerde circulatieleidingen en appendages voor transport van warm tapwater aanwezig.

Isolatie leidingen

Herkenning

Ongeïsoleerde warmtapwaterleidingen en appendages zijn goed herkenbaar, aangezien dan alleen een metalen oppervlakte te zien is. Daarnaast zijn de leidingen en appendages voelbaar warm.

Uitvoering

Met het aanbrengen van isolatie met een Rd-waarde van ten minste 0,5 m²K/W rondom de circulatieleidingen en appendages van het warme tapwater wordt warmteverlies tegengegaan. 
Alleen de ringleiding van de warmtapwatervoorziening mag worden geïsoleerd. Uittappleidingen blijven ongeïsoleerd vanwege het gevaar van legionella. Isolatie zorgt ervoor dat de leiding te lang warm blijft waardoor bacteriegroei kan optreden.

Buisisolatie is bij warmtapwaterleidingen eenvoudig aan te brengen. Voor appendages is vaak meer maatwerk nodig. Bijvoorbeeld 'isolatiematrassen' die voorzien zijn van klittenband of een rijgkoord. Dit maakt het makkelijk de matrassen te verwijderen en weer aan te brengen. De appendages blijven bereikbaar voor onderhoud. Deze matrassen zijn meestal grijs of zilver van kleur. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal kan een andere partij doen, maar is ook goed mogelijk in eigen beheer.

Er zijn voorgevormde demonteerbare schalen voor bepaalde type leidingen en afsluiters. De schalen zijn bijvoorbeeld van PUR (Polyurethaan) en EPP (Expanded Poly Propylene). Door de maximale temperatuurbestendigheid is dit systeem alleen geschikt voor cv en warm tapwater.

Relevante wet- en regelgeving

Op tapwater is regelgeving voor legionella van toepassing. Vanuit deze regelgeving, welke is beschreven in het Drinkwaterbesluit en zorgplicht legionella voor eigenaren van een collectieve drinkwaterinstallatie, mogen de uittapleidingen niet geïsoleerd worden.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleer jaarlijks het isolatiemateriaal rond leidingen en appendages en herstel deze bij eventuele schade.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

De leidingen zijn goed bereikbaar.

Toepassen op zelfstandig moment

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?