Innovatiemissie Future of Compute Verenigd Koninkrijk: AI, geïntegreerde fotonica en neuromorphic computing
Bent u actief op het terrein van kunstmatige intelligentie (AI), geïntegreerde fotonica, en/of neuromorphic computing? En bent u benieuwd naar kansen voor onderzoekssamenwerking en zakelijke partnerschappen in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Meld u dan aan voor deze innovatiemissie naar Londen en omgeving, met als overkoepelend thema ‘toekomst van rekenkracht’ (future of compute).

Voor wie?
Deze innovatiemissie brengt het Nederlandse future of compute ecosysteem - specifiek voor AI, geïntegreerde fotonica en neuromorphic computing - in contact met het Britse ecosysteem. We zoeken naar onderlinge aanvulling en bieden kansen om van elkaar te leren op het gebied van energiezuinige compute-oplossingen.
Deelname aan deze missie staat open voor Nederlandse bedrijven (industrie en mkb) en kennisinstellingen die zich bezighouden met één of meerdere van de 3 velden AI, geïntegreerde fotonica en/of neuromorphic computing.
De missie staat open voor de hele keten betrokken bij de future of compute. Denk aan partijen die betrokken zijn vanuit materialen, apparaten, circuitontwerp, hardware, architectuur, algoritmes of applicaties. Maar ook potentiële eindgebruikers zijn welkom.
Achtergrond
Rekenkracht wordt steeds belangrijker. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo vergen AI-modellen steeds grotere hoeveelheden rekenkracht in de vorm van dure infrastructuur en een sterk groeiende energieconsumptie. Ook word AI steeds meer toegepast op de kleine schaal voor ‘embedded’ toepassingen.
Het (energie)efficiënter maken van AI is noodzakelijk. Dit vereist algoritmen en hardware met een laag stroomverbruik. Aangrenzende technologiegebieden neuromorphic en photonic computing (NMC en PC) kunnen helpen in deze hardware-efficiëntie. Met het bijeenbrengen van partijen uit deze 3 velden kunnen we gezamenlijk toewerken naar geïntegreerde oplossingen.
Nederland heeft op dit gebied veel te bieden, wat terug te vinden is in de Nationale Technologiestrategie (NTS) en de Topsectoren, die aandacht besteden aan AI, (geïntegreerde) fotonica, en NMC. Deze missie wordt daarom ondersteund door Topsector ICT, Topsector HTSM, AIC4NL, en PhotonDelta.
Waarom deelnemen?
Om de future of compute verder te ontwikkelen is het zeer belangrijk dat deze 3 gebieden samenwerken. Gedeelde doelen, uitwisseling, een gemeenschappelijke taal en co-design van complementaire hardware en software zijn essentieel. Met deze missie faciliteren wij gesprekken binnen én tussen de 3 velden. Concrete resultaten kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Het verkennen van potentiële use cases.
- Het werken aan demonstrators.
- Zorgen voor een versterkte betrokkenheid van de industrie.
- Verkenning van partnerschappen voor Horizon Europe of Eureka projecten.
- De mogelijkheid om een memorandum of understanding (MoU) te tekenen.
Kansen in het VK voor de 3 sectoren
Wereldwijd doet het VK na de VS en China de meeste private investeringen in AI. Ook is er een grote aanwezigheid van multinationale AI-bedrijven & labs, zoals Google Deepmind, IBM en Meta. Daarnaast zitten er start-ups en onderzoekslabs als Cohere, Stability AI, en Faculty in het VK.
De Britse overheid en bedrijven hebben onlangs samenwerkingen aangekondigd om het AI-ecosysteem te versterken. Zo sloot de overheid een MoU met Nvidia om AI-vaardigheden te vergroten onder de Britse bevolking, met Anthropic om publieke diensten te verbeteren, en zal Nebius een groot AI-cluster bouwen in het VK.
Ook bij Westminster staat AI al jaren hoog op de agenda. In januari van dit jaar kwam Labour met zijn AI Opportunities Action Plan. Hiermee wil de regering de ontwikkeling en het gebruik van AI aanmoedigen, om zo kosten te besparen en economische groei een nodige impuls te geven. Het plan focust op het creëren van sterke randvoorwaarden voor de doorontwikkeling van AI: infrastructuur, data, en het talent dat het land nodig heeft om een sterke speler te blijven op dit gebied.
Zo willen de Britten:
- met AI Growth Zones planningsbarrières wegnemen voor de bouw van AI-infrastructuur;
- door het recent opgezette AI Energy Council voldoen aan de benodigde energietoelevering;
- en publieke datasets beschikbaar maken voor het trainen van nieuwe modellen.
De Britten investeren ook £ 1 miljard in de AI Research Resource (AIRR). Deze reeds bestaande nationale faciliteit biedt rekenkracht voor AI-onderzoek door academici en mkb/industrie.
Tenslotte staat het VK bekend als koploper op het gebied van AI-onderzoek. Het VK heeft verschillende AI-onderzoeksinstituten die tot de wereldwijde top behoren.
Kortom, het VK biedt veel kansen voor Nederlandse stakeholders met een interesse in uitbreiding, het opdoen van nieuwe kennis, of uitwisseling met counterparts. Het programma zal zich daarom richten op AI-adoptie, R&D-programma’s, en AI-infrastructuur.
Geïntegreerde fotonica is voor zowel Nederland als het VK een belangrijke sleuteltechnologie. Maatschappelijke uitdagingen in de gezondheidszorg, landbouw & voedselvoorziening, transport, data & telecommunicatie, veiligheid en defensie zorgen voor een toenemende vraag naar snellere, goedkopere en meer duurzame chips. Geïntegreerde fotonica speelt een cruciale, faciliterende rol in de ontwikkeling van deze nieuwe chips.
Met recente investeringen in zowel Nederland als het VK op het gebied van geïntegreerde fotonica liggen er volop kansen voor samenwerking. Denk aan het Holst Centre Photonics Lab, de aangekondigde proeffabriek voor fotonische chips in Eindhoven, en het aangekondigde Semicon Centre en Innovation and Knowledge Centres (IKCs) in het VK. Vooral op het gebied van chip-design, advanced packaging, en de link tussen Photonic Integrated Circuits (PICs) en samengestelde halfgeleiders, liggen er mogelijkheden om de vaak elkaar aanvullende ecosystemen met elkaar te verbinden.
Deze missie biedt een unieke kans om samenwerking met het innovatieve ecosysteem in het VK verder uit te diepen, zowel op het gebied van onderzoek en ontwikkeling als tussen bedrijven onderling. Tijdens deze missie zullen er connecties worden gemaakt over de gehele breedte van de toeleveringsketen: van design, testing en packaging tot productie. Ook zal consortiumvorming voor Europese projecten en andere subsidiemechanismen aan bod komen.
Neuromorfe computersystemen zijn ontworpen om de principes die onze hersenen hanteren om informatie te verwerken na te bootsen. Deze computersystemen beloven te kunnen voldoen aan de steeds hogere eisen van moderne computertoepassingen. De belofte van neuromorphic computing (NMC) is drieledig:
- het creëren van computerarchitecturen met een lage latentie (vertraging in de dataoverdracht)
- een laag stroomverbruik
- een betere beveiliging
Een combinatie van deze 3 eigenschappen is uniek. Het VK en Nederland bevinden zich in een soortgelijke fase op het terrein van NMC:
- beide landen hebben plannen om hun NMC ecosysteem op nationaal niveau te organiseren;
- en in beide landen wordt de potentie en het belang van de doorontwikkeling van dit veld steeds meer erkent.
In het VK zijn de afgelopen maanden meerdere nieuwe samenwerkingsverbanden opgezet om het Britse neuromorphic ecosysteem te versterken en samen te laten werken: NeuMat en het Multidiciplinary Centre for Neuromorphic Computing.
In Nederland heeft de Topsector ICT neuromorphic technologies aangemerkt als sleuteltechnologie, en wordt er op het moment gewerkt aan een landelijke roadmap neuromorphic technologies in opdracht van de Topsector ICT. Ook heeft het Innovatie Attaché Netwerk (Nederlandse Ambassade) in Londen samen met de Topsector ICT een succesvol voorstel ingediend voor de financiering van een bilateraal traject op neuromorphic computing voor AI. De komende maanden werken we aan de verdere invulling van dit meerjarige project, samen met het Nederlandse ecosysteem.
Deze missie biedt een goede mogelijkheid voor uitwisseling tussen de Britse en Nederlandse ecosystemen, en een uitgelezen kans om input te leveren voor dit meerjarige, bilaterale traject.
Conceptprogramma
Het programma nog niet compleet, omdat we ruimte overlaten voor input van de deelnemers.
De missie start op maandag 10 november om ongeveer 17.00 uur. Op donderdag 13 november eindigt de missie vlak na lunchtijd.
De missie biedt voor de 3 velden gedeeltelijk een apart programma met werkbezoeken, presentaties van en gesprekken met relevante Britse partijen. Het faciliteert ook onderlinge uitwisseling tussen de 3 groepen en sector-overstijgende sessies die voor iedereen relevant zijn.
Maandag 10 november
- Reis naar Londen (op eigen gelegenheid).
- Kick-off meeting en informeel welkomstdiner vanaf ongeveer 17:00 uur.
Dinsdag 11 november
- Symposium-dag met centrale discussies op doorsnijdende thema’s, en gerichte, sectorspecifieke discussies in break-out sessies.
- Presentaties, (gemodereerde) discussies en rondetafelgesprekken over o.a. Britse en Nederlandse initiatieven, technische en strategische keuzes, beleidsvraagstukken, toepassingsgebieden, demonstrators & rekenkracht, gebruikersreis & marktadoptie.
Woensdag 12 november
- Meerdere sectorspecifieke werkbezoeken.
Donderdag 13 november
- Ecosysteem sessies: takeaways en volgende stappen.
- Afsluitende lunch.
- Reis terug naar Nederland ('s middags op eigen gelegenheid).
Kosten
De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon. Hierbij is inbegrepen:
- deelname aan het collectief programma;
- transfers van en naar programmaonderdelen;
- lunch en diners als dit is vermeld in het programma.
Deelname is exclusief:
- reis- en verblijfskosten;
- alle individuele kosten.
Deelname en aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Meldt u dan uiterlijk vrijdag 12 september aan via ons online aanmeldformulier.
Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw technologie binnen de scope en doel van de missie past.
Vragen?
Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neemt u dan contact op met Ruben Wassink, adviseur internationaal innoveren voor onder andere AI, HPC, fotonica en quantum computing:
- E: ruben.wassink@rvo.nl
- M: +31 (0) 6 1188 8572
Of stuur een mail naar innovatiemissies@rvo.nl.
- Ministerie van Economische Zaken