Genomineerden EZK Energie Award zijn bekend

Gepubliceerd op:
22 mei 2024

Welke bedrijven vielen op met energiebesparing en wisten zo hun bedrijfsvoering te verduurzamen door bestaande technologieën innovatief in te zetten? Dit zijn de 6 genomineerden van de EZK Energie Award. Zij laten graag zien hoe zij dit doen. Wie ontvangt de award? 

De genomineerde bedrijven vallen op door hun totaalaanpak op energiebesparing en door dit om te zetten naar concrete maatregelen. Maatregelen die elk bedrijf kan toepassen. De genomineerden zijn:

  • Claresse Visverwerking B.V., Van Dijk Metaalbewerking Groningen en Stichting Hoeve Sprey maken kans op de EZK Energie Award in de categorie midden- en kleinbedrijf. 
  • voestalpine Automotive Components Bunschoten B.V., Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen en Ploegam B.V. zijn de genomineerden in de categorie groot bedrijf. 

Kans op € 15.000

De genomineerden maken kans op € 15.000 en de award. Op 27 juni worden de winnaars bekendgemaakt. Dit gebeurt tijdens het EZK event: energie besparen nu en in de toekomst. 

“De 6 genomineerden zijn aansprekende voorbeelden op het gebied van energiebesparing voor andere ondernemers” 

Michel Heijdra
Directeur-Generaal Klimaat en Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Claresse Visverwerking b.v.  EZK Energie Award

Bekijk de video

Claresse Visverwerking B.V. heeft een duidelijk verduurzamingsdoel

Claresse Visverwerking B.V. bespaart energie door warmte terug te winnen. Het bedrijf combineert dit met waterbesparing in een gesloten watercircuit. Dit in combinatie met concrete energiebesparende maatregelen, een Cos Phi bank en een duidelijk verduurzamingsdoel, zorgt voor de nominatie van Claresse Visverwerking B.V.

Van Dijk Metaalbewerking EZK Energie Award

Bekijk de video

Van Dijk Metaalbewerking Groningen verbruikt geen gas meer

Van Dijk Metaalbewerking Groningen verlaagde het gasverbruik in de afgelopen 14 jaar van 12.000 m3 naar 0 m3 per jaar. Dit deed het bedrijf met innovatieve en veelzijdige maatregelen, zoals: led- en zonne-verlichting, zonnepanelen, heat pipes, warmtepompen en warmtescans voor lekkages. Van Dijk Metaalbewerking kijkt daarnaast ook naar samenwerking en optimalisatie van de processen. Door deze aanpak en het resultaat is Van Dijk Metaalbewerking genomineerd. 

Stichting Hoeve Sprey EZK Energie Award

Bekijk de video

Stichting Hoeve Sprey: een voorbeeld voor de gehandicaptenzorg 

Stichting Hoeve Sprey biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De stichting is daarmee een mooi voorbeeld als het gaat over duurzaamheid bij Vereniging Gehandicaptenzorg. Hoeve Sprey blinkt uit in de architectuur van het gebouw: met zonnepanelen, ledverlichting, Phase Change Material (PCM) boilers en door warm water te halen uit wegstromend douchewater. Daarnaast recyclet Hoeve Sprey afval en werkt de stichting volledig digitaal. 

voestalpine Automotive Components Bunschoten B.V.

Bekijk de video

voestalpine Automotive Components Bunschoten B.V.  wil in 2035 volledig CO2-neutraal zijn

Dit bedrijf werkt volgens de zogenaamde ‘trias energetica’: beperk de energievraag, gebruik duurzame bronnen, zoals windenergie en kies de meest efficiënte bronnen. Dit doet het bedrijf door het inzetten van zonnepanelen, laadpalen en led- en smart verlichting. Daarnaast heeft het bedrijf een fiets- en isolatieplan. En maakt het gebruik van een energiemonitoringssysteem en een productieproces voor energieoptimalisatie. Uiteindelijk wil het bedrijf in 2035 volledig CO2-neutraal zijn. En volledig hernieuwbare (duurzame) energie gebruiken en produceren.

Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen B.V.

Bekijk de video

Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen wil in 2050 energieneutraal zijn

Door een goede analyse van het productieproces en de energieverliezen maakte Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen een plan. Het bedrijf zette de bestaande thermische reiniger installatie (TRI) om naar elektrische energie en zorgt met een Organische Rankine Cyclus (ORC) installatie voor elektriciteitsopwekking. Deze ORC wekt op vol vermogen bijna 30.000 MWh elektriciteit per jaar op. Het bedrijf voorziet zichzelf hiermee volledig van eigen stroom. Ook gebruikt het bedrijf de installatie voor de opslag van stroom op piekmomenten. 

Ploegam B.V. EZK Energie Award

Bekijk de video

Ploegam B.V. gaat bouwen zonder uitstoot 

Dit familiebedrijf gaat in 4 stappen naar een volledig uitstootvrije bouwplaats:

  1. Ontwikkelen van elektrische grondverzetmachines;

  2. Ontwikkelen van zware GWW-machines met een verwisselbare accu;

  3. De bouwlogistiek op orde brengen;

  4. Groene stroomvoorziening en laad-infrastructuur. 

Dit concept is uniek, omdat Ploegman B.V. verwisselbare accu’s ontwikkelde. Daarnaast heeft het bedrijf een fieldmaster met een mobiel oplaadpunt. Hierdoor kan het bedrijf machines met een vaste accu op de bouwplaats opladen. Een inspirerend voorbeeld voor de bouwindustrie om te bouwen zonder uitstoot.

Meer weten?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar. Met deze prijs geeft het ministerie bekendheid aan het belang van energiebesparing en de mogelijkheden voor verduurzaming van de energiehuishouding van ondernemingen. 

Samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Koninklijke Vereniging MKB-Nederland organiseren we het EZK Energie Event waar de award wordt uitgereikt. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?