Rochelle Niemeijer wint Young Inventors Prize 2024

Gepubliceerd op:
10 juli 2024

De Nederlandse wetenschapper Rochelle Niemeijer heeft de Young Inventors Prize gewonnen. De revolutionaire testkit van haar innovatieve start-up Nostics kan snel en betaalbaar bacteriële infecties opsporen en identificeren. De prijs werd op 9 juli 2024 door het Europees Octrooibureau (EOB) aan Niemeijer uitgereikt.

Betaalbare en snellere diagnoses

De testkit van de 29-jarige Niemeijer biedt een betaalbare manier om snel diagnoses te stellen. Waar traditionele diagnostiek vaak een traag en omslachtig proces is, biedt Nostics een oplossing waarmee ter plekke een diagnose kan worden gesteld. Dit is vooral waardevol in afgelegen gebieden en voor mensen met lage inkomens, met beperkte toegang tot medische zorg.

Strijd tegen antibioticaresistentie

De innovatie van Nostics spoort snel veelvoorkomende infecties op, zoals urineweg-, schimmel- en bloedbaaninfecties. Zo kunnen artsen sneller en beter weloverwogen beslissingen nemen over de behandeling van deze infecties. Dit is cruciaal in de strijd tegen antibioticaresistentie. Hoe sneller en nauwkeuriger artsen een diagnose kunnen stellen, hoe kleiner de kans dat antibiotica onnodig of verkeerd worden ingezet.

Ondersteuning vanuit Octrooicentrum Nederland

Rochelle en haar team waren zich al in een vroeg stadium bewust van het belang van hun intellectuele eigendoms (of IE-)rechten. Bij het opstellen van een IE-strategie ging Rochelle in gesprek met octrooiadviseur Katja Apelt van Octrooicentrum Nederland. Ze bespraken onder andere hoe Nostics zijn IE-rechten optimaal kon inzetten. Daarnaast gaf Katja waardevolle tips over het opstellen van een solide IE-strategie.

Young Inventors Prize

Het Europees Octrooibureau reikt jaarlijks in verschillende categorieën de prestigieuze European Inventor Awards uit aan uitvinders met baanbrekende ideeën. Een van die categorieën is de Young Inventors Prize, voor uitvinders onder de 30 jaar, als aanmoediging om hun innovaties verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Met haar overwinning inspireert Niemeijer een nieuwe generatie jonge Nederlandse uitvinders om hun dromen na te jagen en innovatieve oplossingen te creëren.

Meer weten?

Wilt u ook advies over een solide IE-strategie voor uw idee? Vraag een gesprek met een octrooiadviseur aan.

Bent u tevreden over deze pagina?