Technische isolatie industrie

Laatst gecontroleerd op:
24 november 2021
Gepubliceerd op:
5 juli 2017

Met het isoleren van procesleidingen en procesinstallaties kunt u vaak meer energie besparen dan u denkt. Wat kunt u doen?

In industriële processen gaat veel meer energie verloren dan in gebouwen. Dat komt omdat bedrijven vaak kiezen voor een relatief laag isolatieniveau. Bijvoorbeeld omdat ze de isolatiespecificatie baseren op veiligheidseisen in plaats van energiebesparing. In bestaande isolatiesystemen treedt onnodig energieverlies ook op door slechte isolatie of niet-geïsoleerde onderdelen.

Met een keuze voor de meest optimale isolatiedikte/-prestatie en regelmatig onderhoud kunt u de energieverliezen zo veel mogelijk beperken.

Optimaal isolatiesysteem

De keuze voor het meest optimale isolatiesysteem om energieverliezen te beperken, hangt af van verschillende factoren:
  • de actuele energieprijs en kosten van de isolatie
  • de temperatuur van het medium in de leidingen en installaties (zoals water of stoom) en andere fysieke omstandigheden
  • de complexiteit van de leidingen die u wilt laten isoleren
  • de jaarlijkse bedrijfsuren
Ook de eventuele CO2-prijs en toekomstige ontwikkelingen in energie- en emissiekosten kunt u meenemen in uw overweging voor het optimale isolatiesysteem. De Commissie Isolatie Nederlandse Industrie (CINI) heeft hiervoor een rekentool ontwikkeld.

Isolatiematerialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen. Om een goede keuze te maken, kunt u letten op:

  • de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde)
  • de soortgelijke massa
  • de toelaatbare bedrijfstemperatuur
  • het brandgedrag
  • het vochtgedrag
Isolatiematerialen zijn verkrijgbaar in diverse productvormen (platen, rollen, voorgevormde leidingschalen en matrassen).

Slechte isolatie opsporen

In bestaande isolatiesystemen treedt vaak ongemerkt warmte- of koudeverlies op. Dat komt meestal door:

  • naden die ontstaan zijn doordat de isolatie of beplating slecht aansluit
  • beschadigde isolatie (omdat er bijvoorbeeld op is gelopen)
  • onderbroken of natte isolatie (warmte-/koudebruggen)
  • ongeïsoleerde flenzen of appendages

Slechte isolatie kan op verschillende manieren worden opgespoord. Zo heeft het European Industrial Insulation Foundation (Eiif) de TIPCheck audit ontwikkeld. Gecertificeerde TIPCheck-engineers kunnen dit onderzoek voor u uitvoeren. Zij adviseren u ook hoe u het isolatiesysteem kunt optimaliseren en hoe snel u uw investering terugverdient.

Terugverdientijden

Investeren in isolatie loont:

  • Als u niet-geïsoleerde delen van installaties en leidingen met hoge mediumtemperaturen isoleert, heeft u uw kosten binnen enkele maanden terugverdiend.
  • Een extra investering in een verbeterd isolatiesysteem verdient zich vaak binnen twee jaar terug. Voorwaarde is wel dat u het verbeterd pakket aanbrengt als u de isolatie moet vervangen. Vaak gaat het grootste deel van de kosten van isolatie op aan arbeid.
  • De extra kosten voor een beter materiaal (met een lagere λ-waarde, of hogere isolatiedikte) zijn daardoor relatief beperkt. Daarom is het advies om juist op het moment van vervanging kritisch te kijken naar het meest optimale isolatiepakket.

Onderhoud

Eén van de grootste kostenposten in het onderhoudsbudget is corrosie onder het isolatiemateriaal (CUI – Corrosion Under Insulation). Het kan zelfs roestvast stalen leidingen aantasten.

Corrosie kan ontstaan door het transport van waterdamp of indringen van bijvoorbeeld regenwater. Daarnaast tast vocht ook de thermische eigenschappen aan van het isolatiemateriaal.

Corrosie is te voorkomen. Zorg dat het isolatiesysteem droog blijft en de onderliggende leidingen en apparaten geconserveerd zijn. Dat kan bijvoorbeeld met verfsystemen, metaalapplicaties en aluminium. Er zijn verschillende producten op de markt verkrijgbaar die helpen om corrosie in een vroeg stadium op te sporen of te voorkomen.

Financiering

Als u investeert in energiezuinige isolatie kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek - wanneer u voldoet aan de voorwaarden. Deze fiscale regeling levert u gemiddeld 13,5% voordeel op.

Tips

  • Betrek in een vroeg stadium isolatiedeskundigen bij nieuwe installaties of groot onderhoud, voor een optimaal isolatiesysteem
  • Kwaliteitseisen voor ontwerp en montage van isolatiesystemen zijn te vinden in het CINI-handboek ‘Isolatie voor de industrie’. Dit handboek biedt ook tabellen over optimale isolatiediktes en advies over corrosie.

Download

Vragen over Technische isolatie?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?